CHP Yönetimi, pazar ve pazartesi günü yapılacak iki ayrı olağanüstü kurultay öncesi, kamuoyuna partinin kutuplaştığı görüntüsünü vermemek için, son dakikaya kadar kurultaya katılmayacağını açıklayan muhaliflerle dirsek temasını sürdürdü. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eski Genel Başkan Deniz Baykal ile yaptığı telefon görüşmesinde Baykal’a, “Kurultay’a katılmanızdan memnun olurum” dedi. Baykal ise 3 maddenin değiştirilmesi taleplerini ileterek, kurultaya katılmak için Kılıçdaroğlu’nun ikinci telefonunu bekledi. Ancak Baykal’ın kurultaylara katılmama eğiliminde olduğu iddia edildi. CHP yönetimi eski Genel Sekreter Önder Sav ile doğrudan temas kurmazken, olağanüstü kurultay çağrısı yapan 362 delegeyi tek tek aradı. Genel Merkez’in “kurultaya gelin” yönündeki taleplerine karşın bu delegeler, Anıtkabir’e gitmeye hazırlanıyor. Sav cephesi, kurultayı boykot edecek delege sayısının 362’den daha fazla olacağını savunurken, kurultayın en az 450 fireyle toplanacağını ve 800’ü bulamayacaklarını ileri sürdü. Son aylarda görevinden alınan il yönetimleri de olağanüstü kurultay talebini imzalamamalarına karşın boykota hazırlanıyor.
CHP’de bugün Ankara Arena Kapalı Spor Salonu’nda toplanacak 16. Olağanüstü Kurultay ile yarın Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu’nda toplanacak 17. Olağanüstü Kurultay öncesi hazırlıklar tamamlandı. “Büyük Demokrasi Şöleni” temasıyla yapılacak kurultay salonunda yer alacak pankartlara da bu fikir egemen oldu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, konuşmasında parti içi demokrasi vurgusu yapması ve muhalif delegelere ise sıcak mesajlar vermesi bekleniyor. Yapılacak tüzük değişikliğiyle CHP’nin parti içi demokrasi alanında en ileri siyasi parti konumuna geleceği mesajını verecek olan Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuşmasında güncel siyasi konulara değinerek, Ak Parti iktidarına çeşitli eleştirilerde bulunacağı belirtiliyor.
Keskin Divan Başkanı
Kurultayda ayrıca “Anadolu Ateşi” bir gösteri sunacak. Kurultay’ın divan başkanlığına Denizli Milletvekili Adnan Keskin’in getirilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Kılıçdaroğlu’nun konuşmasının ardından maddeler üzerinde tek tek oylama yapılacak ve söz isteyen kurultay delegeleri görüşlerini paylaşabilecek. Kurultaya 12 Eylül döneminde mağdur olan, Sivas katliamında hayatını kaybeden ve faili meçhul cinayetlere kurban gidenlerin aileleri de davet edildi. Ankara Arena Spor Salonu’nda konuşmaların yapılacağı bir platform ve yanlarına dev ekranlar yerleştirildi. Dışarıya da bir dev ekran konularak dışarıda kalanların kurultayı takip etmeleri sağlanacak. Yaklaşık iki haftadır il örgütlerinin temsilcileri, milletvekilleri ve Parti Meclisi üyeleriyle toplantı üstüne toplantı yapan ve taleplerini alan genel merkez, tüzük değişikliğini de bu talepler doğrultusunda şekillendirdi. 362 imzayla olağanüstü kurultay çağrısı yapan muhaliflerin taleplerini karşılamak üzere son ana kadar uğraşan parti yönetimi, kamuoyuna partinin kutuplaştığı görüntüsünü vermemek için, son dakikaya kadar kurultaya katılmayacağını açıklayan muhaliflerle temasını sürdürdü.
Baykal telefon bekliyor
Kılıçdaroğlu, önceki akşam eski Genel Başkan Baykal’ı arayarak kurultay çalışmaları hakkında bilgi verdi ve “Sizi kurultay salonunda görmekten büyük bir mutluluk duyarım. Talepleriniz yerine getirildi” dedi. Baykal’ın taleplerinin karşılanmadığını ifade ederek 3 madde üzerinde ısrar ettiği öğrenildi. Kılıçdaroğlu’nun buna karşılık parti yöneticileriyle tekrar konuşacağını ve Baykal’ı tekrar arayacağını söylediği belirtildi. Baykal ise eski CHP PM üyesi Savcı Sayan’ın nikah töreni öncesinde Kılıçdaroğlu’na CHP’nin iki kurultay dolayısıyla içine sürüklendiği dağınıklıktan kurtulmasını sağlayacak çıkış yolunun bulunması gerektiğini söylediğini belirtti.
Baykal, “Yerel seçimlerle ilgili ön seçim düzenlemesi ve 80 kişilik PM’nin 60 kişiye indirilmesine yönelik maddenin yürürlük tarihinin önümüzdeki olağan kurultaya değil, 1 Mart’a alınması sağlanabilirse o özlenen kaynaşmanın ortaya çıkacağını net bir şekilde gördüm ve bu anlayışımı da Sayın Genel Başkan’a anlattım” dedi. Baykal, şunları kaydetti: “Bunun olamaması çok acı bir olaydır. Kaçırılmış büyük bir fırsattır ve tarihi bir sorumluluktur. Böyle bir fırsatın değerlendirilmesinin reddedilmesi, kimsenin altından kolayca kalkamayacağı sorumluluktur. Bugün CHP’de parti üst yönetimiyle örgütün duyarlılıkları, anlayışı, değerleri, ilkeleri arasında maalesef uyumdan çok gerilim var. Partinin rahatlaması bu gerilimin kaldırılmasıyla mümkün. Bu, partimizin yöneticilerine yürekten bir çağrıdır. Buna partimizin ve Türkiye’nin büyük ihtiyacı var. ’PM’yi orada sürdürmekte ısrar edeceğim’ diye bu şansı kullanmamak tarihi vebali üstlenmektir.” Baykal, önerilerini değerlendirme şansının hala devam ettiğini dile getirerek, “Telefonlarım açık. Böyle bir imkanın bulunduğunu gördüğümüz anda her türlü çalışmayı yaparız ve kurultaya bu kaynaşma, bütünleşme manzarasıyla girmek imkanı vardır. Bir umudu diri tutmaya çalışıyorum ” dedi. Baykal’ın Kılıçdaroğlu’na tüzük değişikliğinin tamamının 1 Mart’ta yürürlüğe girmesi ve 15 gün içinde PM seçimli kurultay çağrısı yapması halinde eski Genel Sekreter Önder Sav ile beraber kurultaya katılabileceğini ilettiği ancak Kılıçdaroğlu’nun bu talebi kabul etmediği için Baykal’ın iki kurultaya da katılmama eğiliminde olduğu öne sürüldü.
Önder Sav’a telefon yok
Genel merkezin doğrudan eski Genel Sekreter Önder Sav ile temas kurmadığı belirtildi. Ancak Sav’a yakın olan ya da Sav ile hareket edeceği bilinen kurultay delegelerinin telefonla aranarak, kurultaya katılmalarının talep edildiği öğrenildi. Ancak buna karşın Sav ve ekibinin kurultaya katılmayacakları bunun yerine Anıtkabir’e gidecekleri belirtildi.
Tüzük partiyi demokratikleştiriyor
Tüzük taslağı, mevcut tüzükten pek çok konuda daha demokratik unsurlar barındırıyor. Tüzükle partideki kadın kotasının yüzde 33’e, gençlik kotasının yüzde 10’a çıkarılması öngörülüyor. Ayrıca, partideki tüm kademelerdeki seçimlerde blok listeye göre daha demokratik olan çarşaf listenin esas olması sağlanacak. Tüzükle milletvekili adaylarının belirlenmesinde ön seçim uygulaması esas kılınıyor. Partinin siyasal ilkeleri arasına “Özgürlük hareketlerinden, emek mücadelelerinden ve evrensel dayanışmadan kaynağını alan sosyal demokrasinin değerlerine inanan” ifadesi konuldu. Partinin amaçları arasına da, “emperyalizmin ve sömürünün önlenmesi için mücdale etmek” ifadesi yerleştirildi.
Kurultaylarda güvenliği 1200 polis sağlayacak
Ankara Emniyeti, CHP kurultayıyla ilgili güvenlik önlemlerini alırken, yankesicilere karşı kurultay salonu ve çevresinde sivil polis görevlendirecek. İki gün sürecek kurultay çalışmalarının iki ayrı salonda yapılacak olması nedeniyle bin 200 polis hazırlandı. Önlemler kapsamında, silah taşıyan hiç kimse kurultay salonuna alınmayacak. Resmi polisler, parti yönetimi ya da divan yönetiminden talep olması halinde salon içinde yer alacak. Ancak, salon içinde koruma ve güvenlik şubelerinden az sayıda sivil polis görev yapacak.
TOLGA ŞARDAN Ankara
Baykal: Kramer Kramer’e karşı
Hürriyet gazetesi yazarı Fatih Çekirge, dün internet sitesinden eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın kurultayla ilgili yaşadığı ruh halini “Üzüntüyle isyan arasına gerilmiş bir ruh durumu” olarak tanımladı.
Fatih Çekirge, Baykal’ın “Bu kurultay tam bir Kramer Kramer’e karşı filmi gibi oluyor. Yani genç bir siyasetçi gibi vıdı vıdı yapmak istemiyorum. Ama Türkiye’nin durumu ortadayken, CHP’ye bu görüntü yakışmıyor. Toparlanmak lazım. Delegenin ne istediği önemlidir” yorumunda bulunduğunu da aktardı.