Türkiye Kalp ve Sağlık Vakfı tarafından düzenlenen 8. Kardiyoloji ve Kardiyovasküler Cerrahide Yenilikler Kongresi Antalya Belek'teki Max Royal Otel'de başladı. Kongreye Almanya Saarland Üniversitesi Hastanesi'nde bugüne kadar bin hastayı 'renal denervasyon' yöntemiyle dirençli hipertansiyondan kurtaran Prof. Dr. Michael Böhm de katıldı. Böhm, Almanya'da yapılan bir operasyonu canlı bağlantıyla kongreye katılan doktorlara anlattı.
SİNİRLERİ YAKARAK DEVRE DIŞI BIRAKIYOR
Toplantının ardından basın mensuplarına Türkiye'de de yeni uygulanmaya başlanan yöntemi anlatan Michael Böhm şu bilgileri verdi: "Beyinden böbreğe giden sinirlerin yüksek tansiyonun ortaya çıkmasında ve devam etmesinde büyük rolü var. Beyinden gelen uyarılar böbrekten su ve tuz tutulumunu artırdığı için tansiyonun yükselmesine yol açıyor. Bu sinirler aynı şekilde renin hormonunun salgılanmasını artırıyor. Bu hormonun fazla salgılanması da tansiyonu yükseltiyor. Bu sinilerin devre dışı bırakılması ile tansiyonun düşmesi sağlanıyor. Tüm dünyada güvenle uygulanan ?Renal Denervasyon' böbreklere giden sinirleri yakarak devre dışı bırakıyor."
HASTA BİR SAATTE İLAÇLARDAN KURTULUYOR
Operasyonun hasta uyutulmadan yapıldığını anlatan Prof. Dr. Böhm, "Yöntem en az 3 ilaç almasına karşın kan basıncı düşürülemeyen ve tansiyonu 16'nın üzerinde olan kişilere uygulanıyor. İşlem esnasında kasıktan özel bir kateter ile giriliyor ve her iki böbrek damarının etrafı özel bir cihazın ürettiği radyofrekans akımı ile ısıtılıyor. İşlem yaklaşık 1 saat sürüyor ve hasta 1- 2 gün içersinde evine gönderiliyor. Yüzde 90 oranında başarılı olunan yöntem sonrası hastaların kullandığı ilaç sayısı azalıyor. Hastaların yüzde 50'sinin tansiyonu ise tamamen normale dönüyor. Ancak hastaların operasyondan sonra 6 ay daha ilaçlarını kullanmaya devam etmesi gerekiyor" dedi.
HİPERTANSİYON ÇOK ÖNEMLİ BİR SORUN
Hipertansiyonun toplumda çok önemli bir sorun haline geldiğini belirten Böhm, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hipertansiyon sıklıkla inmeye neden oluyor. 10 sene içerisinde hipertansiyona bağlı inmelerden kaynaklanan tedavi masraflarını ödeyemeyecek duruma geleceğiz. İkinci bir konu da hipertansiyon hastaları her zaman ilaç kullanmak istemiyor. Ömür boyu ilaç kullanmak zorunda olan bu hastalar, bir saatlik bir operasyonun ardından sağlığına kavuşuyor. Yöntemin hipertansiyonla birlikte şeker hastalığına karşı da etkili olduğu yönünde çalışmalar var."
HER 3 KİŞİDEN BİRİ TANSİYON HASTASI
Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kongre Başkanı Prof. Dr. Ali Oto da, "Türkiye'de 18 milyon tansiyon hastası var. Türkiye'de her üç kişiden biri tansiyon hastası. Ölüm nedenleri arasında ön sıralarda yer alan hipertansiyon, koroner kalp hastalığı, inme, kalp yetersizliği, böbrek yetersizliği gibi ciddi komplikasyonları ile çok önemli bir halk sağlığı problemi. Tansiyon hastalarının yaklaşık yüzde 30-40'ında, yani çok büyük bir bölümünde ise dirençli hipertansiyon mevcut. Yüksek tansiyonlu hastaların yaklaşık yüzde 50'sinde 1 veya 2 ilaç yeterli olmuyor. Bu yöntem tüm tansiyon hastaları için değil ama önemli bir hasta grubu için umut olacak" diye konuştu.