Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Mamalı, protokol sıralamasının anti demokratik olduğunu iddia ederek, bu yapının hazırlanan yeni protokol sıralamasında sürdürüldüğünü söyledi.
Barış Mamalı, demokratik hukuk devletinde erklerin birbirine karşı herhangi bir üstünlüğü bulunmadığına işaret ederek, protokolde, Yargı’yı temsil eden Yüksek Mahkeme Başkanı’nın generallerin ve elçinin arkasında yer almasının kabul edilemez olduğunu ileri sürdü. Mamalı, Yüksek Mahkeme Başkanı’nın layık olduğu yerin, yasama ve yürütme organları ile birlikte protokolün en ön sırası olduğunu savundu.
Mamalı, “Demokrasiye dayalı düzenlerde, demokratik seçimle işbaşına gelen kişi veya makamlar her zaman atanmış makamlardan üstün tutulmakta ve protokolde de bu üstünlük kendini göstermektedir, çünkü halk iradesi her zaman en üstün demokratik değerdir” dedi.
Halkın seçimi sonucu göreve gelen, bulunduğu ilçenin temsilcisi pozisyonundaki belediye başkanlarının protokol sırasının kuyruğunda yer almasının ise bir başka demokratik ayıp olduğunu söyleyen Mamalı, “Anayasasında kendini demokratik hukuk devleti olarak tanımlayan bir devletin protokol dizilişi böyle olmamalı, önceliklerin sivil ve seçilmişlere verildiği bir sıralama yapılmalıdır” şeklinde devam etti.