Yorgancıoğlu, CTP-BG Basın Bürosu aracılığı ile belediyelerin katkı payları konusunda yaptığı açıklamada, “2011 yılı sonunda genel nüfus sayımı yapılmış olmasına karşın, hükümetin belediyelere devlet katkısını hala 2006 sayım sonuçlarına göre ödeme konusundaki ısrarı kabul edilemez” dedi.
YEREL YÖNETİMLERİN NÜFUSLARI İLE OYNANIYOR
Mevcut mevzuata göre belediyelerin yerel gelirlerin yüzde 8.5’ini “katkı payı” adı altında belediyelerin devlet adına yürüttüğü yerel hizmetlerin karşılığı olarak aldığını ifade eden Yorgancıoğlu, 2006 nüfus sayımı ile Aralık 2011 nüfus sayımı arasında yüzde 10 fark olduğunu belirtti. Yorgancıoğlu, “Anlaşılan odur ki, UBP hükümeti bir yandan 2006 sonuçlarına göre devlet katkısı ödemeye devam ederek yerel yönetimlerin tümüne haksızlık yaparken, diğer yandan da özellikle CTP’li Belediye Başkanları tarafından yönetilen yerel yönetimlerin nüfusları ile oynayarak, almaları gereken gerçek paylardan kesinti yapmaya çalışmaktadır” dedi.
2011 Sayım sonuçlarının açıklanması ve devlet katkısının yeni nüfusa göre düzenlenmesi çağrısında bulunan Yorgancıoğlu, “Devlet Planlama Örgütü’nün zaman yitirmeden belediyelerin nüfuslarını net olarak açıklamasıdır. Bu açıklamanın geciktiği her gün nüfustan kaynaklanacak şaibe kuşkusu daha da artacaktır” dedi.
KATKI YÜZDE 10 ÇIKARILMALI
2012 Mali Yılı Bütçesinde Devlet katkısında yüzde 5’lik bir artış öngörmesini de yeterli bulmayan Özkan Yorgancıoğlu, “Mal ve hizmet alımlarında yaşanan fiyat artışları ve enflasyon nedeniyle, bugün maliyetleri yaklaşık yüzde 25 dolayında artan belediyelerin, devletten aldıkları katkının sadece yüzde 5 artırılması, çok ciddi bir mali kriz sebebidir. Bunu kısmen telafi edebilecek yöntem, devletin yerel gelirlerinin yüzde 10'unu devlet katkısı olarak belediyelere aktarmasıdır” dedi.
DENGE KURULMALI
Kırsal alanlardan kentlere yönelen nüfus hareketlerinden doğan büyük belediyelerin sağladığı avantajla küçük belediyeler arasında bir denge kurulması gerektiğini belirten Yorgancıoğlu, “Bu nedenle devlet katkısı yüzde 10’a çıkarılarak, bunun yüzde 1’i kırsal belediyeler arasında yine nüfuslarına orantılanarak paylaştırılmalıdır” dedi.
BÜTÇELER ONAYLANMADI
Hükümetin, belediyelerin 2012 bütçelerini henüz onaylamayarak yasal yükümlülüklerini de yerine getirmediğini ileri süren Yorgancıoğlu, yasaya göre İçişleri Bakanı, bakanlığa gelen yerel yönetim bütçesini 7 gün içinde Bakanlar Kuruluna sunması, Bakanlar Kurulu’nun da bütçeyi en geç 15 gün içerisinde onaylaması veya geri göndermesi gerektiğini kaydetti.
Yorgancıoğlu, “Mart ayının sonuna gelinmiş olduğu halde, bütçelerini 2011 yılında ve yasal süresi içinde İçişleri Bakanlığına sunmuş belediyelerin hiçbirine henüz onay verilmemiştir. Belediyelerimizin bütçelerinin ne kabul edildiği açıklanmış, ne de itiraz bildirilmiştir. Bu durum yasaların açıkça çiğnenmesidir” dedi.