Türkiye Orman ve Su İşleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin su meselesini çözmek adına yoğun faaliyet gösteren bakanlığın, yavru vatan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) yüreğine su serpecek sıra dışı bir projeye daha imza attığı belirtildi.
Akdeniz üzerinde ''deniz altına askıda döşenecek boru hattı'' ile bir su köprüsü kurularak KKTC'ye su götürüleceği ifade edilen açıklamada, asrın projesinin ikinci dev adımı olan Geçitköy Barajı'nın temelinin, yarın saat 15.30'da atılacağı bildirildi.
Açıklamada, rüya projenin ilk adımı olan Alaköprü Barajı'nın temelinin ise 7 Mart 2011 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından atıldığı anımsatıldı.
Türkiye tarafından yıllarca KKTC'ye balon ve tankerlerle su götürüldüğü, ancak iklim şartlarının elvermediği durumlarda su sıkıntısının şiddetlendiği hatırlatılan açıklamada, KKTC'nin su ihtiyacını karşılamak maksadıyla daha önce Kıbrıs Güzelyurt Derivasyon Projesi, Soğuksu Yükleme ve Kumköy Boşaltma Tesisleri, Kumköy-Serhatköy Terfi Hattı gibi bazı projeler yürütüldüğü, ancak Kıbrıs'ın asırlık rüyasını gerçeğe dönüştürecek olan asıl çalışmanın ''KKTC Su Temini Projesi'' olduğu ifade edildi.
Açıklamada, dünyada ilk kez uygulanacak deniz boru hattı ile adaya su sağlayacak KKTC Su Temini Projesi çerçevesinde 2 baraj, toplam 107 kilometre boru hattı ile 2 adet terfi merkezinin inşa edileceği anlatıldı.
Projenin, 4 bölümünden oluştuğu kaydedilen açıklamada, şu bilgiler verildi:
''Anamur Çayı üzerine 88 metre yüksekliğinde ve toplam 130,5 milyon metreküp depolama hacmine sahip Alaköprü Barajı inşa edilmektedir. Normal şartlarda 48 ayda tamamlanması planlanan Alaköprü Barajı'nın bitiş tarihi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı üzerine öne çekilerek 7 Mart 2014 tarihine çekilmiştir.
Alaköprü Barajı'nda depolanan suyun 75 milyon metreküplük kısmı, KKTC tarafındaki Geçitköy Barajı'na aktarılmak üzere bin 500 milimetre çapında ve 22 kilometre uzunluğunda boru hattıyla Anamuryum Dengeleme Haznesi'ne iletilecektir. Dengeleme haznesinden alınan su, 1 kilometre uzunluğundaki boruyla deniz boru hattına bağlanacaktır.
Anamuryum Dengeleme Haznesi'nden itibaren, bin 600 milimetre çapında ve 80 kilometre uzunluğunda, deniz yüzeyinden 250 metre derinlikteki boru hattıyla Güzelyalı Terfi Merkezi'ne iletilecektir.
Türkiye'de Alaköprü Barajı'ndan alınacak su, Güzelyalı Terfi Merkezi vasıtasıyla 3 kilometre uzunluğundaki terfi hattı ile Geçitköy Barajı'na getirilecektir.''
Projede, dünyada bir ilk gerçekleştirilerek Alaköprü Barajı'ndan alınacak suyun, 80 kilometre uzunluktaki deniz boru hattı ile deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte askıdaki bir boru hattı vasıtasıyla Girne yakınlarında yapılacak olan Geçitköy Barajı'na aktarılacağı belirtilen açıklamada, ''Deniz tabanı üzerine döşenecek borular, deniz yüzeyinde gemiler vasıtasıyla birleştirildikten sonra deniz suyu ile doldurularak deniz tabanına batırılacaktır. Deniz içinden geçecek borulara 134 adet askı yapılacaktır. Deniz altına yerleşilecek borular akıllı boru olup, bu borulara takılacak verici ve sensörler sayesinde muhtemel hasarlar önceden tespit edilip müdahaleler zamanında yapılabilecektir'' denildi.
Açıklamada, KKTC'nin verimli topraklarına anavatan Türkiye'den hayat suyu götürmenin pek çok hükümetin hayali olduğunu ancak 40 yıldır bir slogan olarak kaldığını hatırlatan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ''Çok orijinal bir proje hazırladık. Boruları denizin tabanına döşemiyoruz, çünkü çok derin olduğundan su basıncına dayanacak boru yok. Onun için boruları yerin 250 metre aşağısından, denizin içinden askıda götürüyoruz. Dünyada ilk defa uygulanacak yüzer sistem bizim teknolojimiz'' ifadesine de yer verildi.