Aktif dış politikasıyla dünya siyasetinde önemli bir rol oynayan Türkiye, uluslararası krizlerde aranan ülke haline geldi. Suriye'de akan kanı durdurmak için diplomasinin bütün sınırlarını zorlayan Türkiye, İran'ın nükleer krizinin de barışçıl yollarla çözüme kavuşturulması için çabalıyor. Ankara yönetimi, bu çerçevede iki hafta içinde İstanbul'da iki kritik zirveye ev sahipliği yapacak.
Bunlardan ilki yarın başlayacak “Suriye'nin Dostları Toplantısı” olacak. Dünya basının yakından takip ettiği İstanbul Kongre Merkezi'ndeki toplantıya Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlık edecek. Toplantı, koltuğu bırakmamak için kendi halkına bir yıldır kan kusturan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a karşı önemli bir uyarı niteliği taşıyor.
74 ÜLKE KATILIYOR
Beklenenden çok katılımın olacağı zirvede tam 74 ülke devlet başkanları dışişleri bakanları nezdinde temsil edilecek. Suriye'deki muhalif gruplar da İstanbul'a gelerek kendileri için alınan bu tarihi kararlara imza atacak. Esad rejimi üstündeki uluslararası baskının artırılmasının hedeflendiği konferansta insani yardım koridoru için fon oluşturulması ve Suriye Ulusal Konseyi'nin Suriyelilerin asli temsilcisi statüsünü alma konusu masaya yatırılacak. Bombardıman altındaki Suriyelilere tıbbi malzeme ve telekomünikasyon yardımı götürülmesi, şiddetin durdurulması, güvenlik güçlerinin şehirlerden çekilmesi, ülke dışına -örneğin Türkiye'ye- kaçmak zorunda kalanların durumunun değerlendirilmesi zirvede ele alınacak konular arasında.
Türkiye'nin haberine göre; İstanbul Konferansında ayrıca sahada, yani uygulamada sonuç alınmadan uluslararası toplumun taleplerinden vazgeçmeyeceği mesajı da verilecek.
P5+1 İSTANBUL'DA
Suriye'nin Dostları Toplantısının ardından, İstanbul bu sefer İran için yapılacak müzakerenin adresi olacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran'ı ziyaret ederken yeni nükleer görüşmelere ilişkin planlar somutlaştı. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) merkezinin bulunduğu Viyana'da üst düzey bir yetkili Wall Street Journal gazetesine yaptığı açıklamada Türkiye'nin ev sahipliğinin kabul edildiğini, İran'ın nükleer programına ilişkin görüşmelerin bir yılı aşkın bir aradan sonra 13 Nisanda başlaması planlandığını söyledi. Söz konusu yetkili bu tarihin 14 Nisan olabileceği belirtildi. İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik konseyi üyeleri ABD, Rusya, Fransa, İngiltere, Çin ile Almanya (P5+1) arasındaki görüşmelerin İstanbul'da yapılması ağırlık kazandı. Görüşmelere 5+1 grubu heyetine yeniden AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'un başkanlık etmesi bekleniyor. Toplantı için bir diğer şehir olarak Cenevre'nin adı geçiyor.