KKTC'de E - Kimlik 1 Eylül'de

9 Nisan 2012 Pazartesi  20:00

Vatandaşların bürokratik işlemlerini daha kolay ve hızlı yapmasını da sağlayacak e-kimlik kartlarında, Kıbrıs’ın kimliğini ve yerelliğini yansıtan figürler kullanılacak ve kişinin İngilizce bilgileri de yer alacak.
İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı, Türkiye Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’yla işbirliği içinde sürdürdüğü çalışmalar çerçevesinde e-kimliğin donanımı TÜRKSAT; yazılımı ise TÜBİTAK tarafından yapılıyor.
TÜBİTAK mühendisleri, KKTC kimlik kartlarının yerini alacak akıllı kimlik kartları üzerinde çalışıyor.
KKTC kimlik kartı üzerinde, temaslı çip ve işletim sistemi olarak TÜBİTAK tarafından geliştirilen çip ve işletim sistemi kullanılacak.
TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) tarafından yürütülen “KKTC E-Kimlik Yönetim ve Sertifikasyon Merkezi Projesi” ile KKTC vatandaşlarının sahip olduğu nüfus cüzdanları yerine, uluslararası standartlara uygun, taklit, tahrif ve sahteciliği ortadan kaldıracak özelliklerde kimlik kartı geliştirilecek.
Proje kapsamında ayrıca KKTC'ye, kimlik kartı içerisindeki elektronik sertifikaların üretimi ve yönetimini sağlayan Sertifikasyon Merkezi kurulacak.
ÇELEBİ: “ULUSLARARASI İHALE”
İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı Plan ve Proje Müdürü Nazmiye Çelebi, bakanlığın e-kimlik ve e-pasaport projesi için uluslararası ihaleye çıkıldığını hatırlatarak, daha sonra iki çalışmanın ayrı yapılmasının uygun görüldüğünü ve Türkiye Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’yla temasa geçtiklerini anlattı.
E-kimliğin donanımının TÜRKSAT, yazılımının ise TÜBİTAK tarafından yapılması yönünde anlaşmaya vardıklarını kaydeden Çelebi, bu çalışmaların iki ülke arasındaki e-devlet protokolü çerçevesinde yapıldığını ve donanım ve yazılım masraflarının Türkiye tarafından karşılandığını bildirdi.
GENÇ EKİPLE MOTİVASYONLU ÇALIŞMA
Nazmiye Çelebi, e-kimlik projesi için TÜBİTAK ve TÜRKSAT’tan genç ve enerjik bir ekiple çalıştıklarını, kendilerinin de zaman mevhumu tanımadan, motivasyonla çalıştığını kaydederek, yeni kimlik kartlarının tasarımının sürdüğünü söyledi.
BÜYÜK HAN, GİRNE KAPISI, MEDOŞ LALESİ
E-kimlik kartlarında kullanılacak görsel malzemeler için bazı fotoğrafçılık derneklerinden gönüllü yardımlar geldiğini belirten Çelebi, Büyük Han, Girne Kapısı, Medoş Lalesi gibi Kıbrıs’ın kimliğini ve yerelliğini yansıtan figürler belirlendiğini anlattı ve gönüllü yardımlardan duydukları memnuniyeti vurguladı.
Belirlenen figürlerin Bakanlar Kurulu’na sunulacağını ve son kararın orada verileceğini bildiren Plan ve Proje Müdürü Nazmiye Çelebi, “Yeni kimliklere 1 Eylül 2012’de geçmeyi planlıyoruz” diye konuştu.
E-kimliklerle vatandaşların bürokratik işlemlerini daha kolay yapacağını söyleyen Çelebi, örneğin üniversite öğrencilerinin bakanlıktaki işlemlerinde, tüm vatandaşların hastanelerde sağlık hizmeti alırken, hukuki ve polisiye işlemler gibi işlemlerde daha hızlı ve kolay iş yapabileceğini anlattı.
Çelebi, e-kimliğin, e-devletin temeli olacağını da vurguladı.
E-PASAPORT İSPANYOL FİRMASININ
Çelebi, e-pasaport ihalesini ise İspanyol “Indra” firmasının kazandığını; 15 Eylül 2012’de yeni pasaportların teslim edileceğini ifade etti.
E-KİMLİK SÜRECİ
KKTC e-kimlik projesi görüşmelerine, 1 Aralık 2011’de Türkiye'yi ziyaret eden İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı heyetine, Ankara G-222 biriminde gerçekleştirilen ''Türkiye e-Kimlik Süreci'' sunumu ile başlandı. Sunumda, 2006-2010 yılları arasında TÜBİTAK BİLGEM tarafından e-kimlik projesi kapsamında gerçekleştirilen Ar-Ge çalışmaları, pilot uygulama denemeleri ve yaygınlaştırma hazırlık çalışmaları anlatıldı.
TÜBİTAK BİLGEM'in Türkiye'de yürüttüğü e-kimlik projesinde gerçekleştirilen çözümler, KKTC İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu’na, 11 Ocak 2012 tarihinde, TÜBİTAK BİLGEM'e yaptığı ziyaret sırasında tanıtıldı.
TÜBİTAK BİLGEM Başkanı Hasan Palaz, Bakan Çavuşoğlu'na TÜBİTAK BİLGEM'in geliştirdiği Akıllı Kart İşletim Sistemi (AKİS), Kimlik Kartı Dağıtım ve Yönetim Sistemi (KYS), Elektronik Kimlik Kartı Kişiselleştirme, Pasaport Yönetim Sistemi (PAYS) ve Kamu Sertifikasyon Merkezi yazılımlarını tanıttı.
KKTC TÜBİTAK'TAN TALEP ETTİ
Toplantı sonunda, TÜBİTAK BİLGEM’den KKTC e-kimlik ve e-pasaport projeleri için teklif verilmesi talep edildi. TÜBİTAK'ın teklifi 18 Ocak 2012'de KKTC İçişleri ve Yerel Yönetim Bakanlığı'na iletildi.
E-kimlik, e-pasaport çalışmaları çerçevesinde Ankara'da temaslarda bulunmak üzere Bakan Nazım Çavuşoğlu ve beraberindeki KKTC heyeti, şubat ayında Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ile görüştü. Bakan Çavuşoğlu ayrıca e-kimlik ve e-pasaport çalışmaları için TÜBİTAK ve TÜRKSAT yetkileriyle görüştü.
TÜBİTAK BİLGEM ve TÜRKSAT proje ekipleri, KKTC'deki analiz çalışmalarını şubat ayında başlattı. Çalışmada, KKTC'nin mevcut kimlik yapısı incelendi. Mart ayında da KKTC'de gerçekleştirilen kimlik kartı gövde tasarımı, kart yönetim sistemi ve kimlik kartı içerik belirleme konularında teknik analizler yapıldı.
Bu analizler sonunda, elektronik tabanlı kimlik kartının hayata geçirilebilmesi için KKTC'ye, gerekli altyapı sistemlerin kurulmasına karar verildi.
AKILLI KİMLİK KARTLARI NASIL OLACAK?
KKTC'de kullanılacak kimlik kartlarının temininde, uluslararası üretim standartlarına uygun üretim yapan firmalarla çalışılacak.
KKTC kimlik kartı olarak kullanılacak akıllı kartlar, en az 10 yıl dayanıklılığa sahip polikarbon malzemeden yapılacak.
Kart materyali standartlara uygun yapıda, taklit, tahrif ve sahteciliği ortadan kaldıracak şekilde tasarlanacak.
KKTC kimlik kartı üzerinde temaslı çip ve işletim sistemi olarak TÜBİTAK-BİLGEM tarafından geliştirilen milli çip ve milli işletim sistemi kullanılacak.
Mevcut kimlik kartları yerine kullanılmak üzere tasarlanacak KKTC kimlik kartı üzerinde farklı uygulamalar bulunacak. Bu uygulamalar sayesinde KKTC kimlik kartı aynı zamanda, elektronik imza kartı, seyahat belgesi olarak da kullanılacak.
 



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/KKTC-de-E-Kimlik-1-Eylul-de/367231