Antalya Atatürk Kültür Merkezi'nde Prof. Dr. Çetin Yetkin başkanlığında düzenlenen Milli Anayasa Forumu'na; eski TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk, MHP Milletvekili Prof. Dr. Özcan Yeniçeri, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayrettin Ökçesiz ve İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Nusret Senem katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, bu toplantının bu yıl Antalya'da anayasa ile ilgili katıldığı üçüncü toplantı olduğunu kaydetti. Anayasanın biraz kışkırtıcı bir kelime gibi göründüğünü ama kanla yazıldığını ifade eden Akaydın, "Sanıyorum işin içerisinde çok ciddi samimiyetsizlik var, birbirimizi kandırıyoruz. Zaten 2 yıl önceki bir referandumla Türkiye hükümeti çok ciddi bir darbe almıştır. 4+4+4'le de artık laik devlet de ciddi bir şekilde tadilata uğramıştır" iddiasında bulundu.
Milli Anayasa Forumu'nun bir gönüllüler, bir halk forumu hareketi olduğunu savunan eski TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk, bunun bir anayasa yenilenmesi olduğunu ama yeni bir anayasa olmadığını söyledi.
8 milletvekilinin hapiste olduğuna değinen Cindoruk, "Parlamento eksik toplanıyor. 8 milletvekili yok. Bu eksikliği eski bir parlamento başkanı olarak şaşkınlıkla izliyorum. Eğer yasama organı, kendi üyelerinin özgürlüklerini, parlamentoda yemin etmelerini, kürsü masumiyetinden faydalanmasını sağlayamıyorsa acaba bu parlamento bir anayasa yenileme işine girmeyi hak etmiş midir, yeterliliği var mıdır? Bu sorunun cevabını olumsuz vermek istemem. Neden derseniz, acılar arttığı zaman bir ilaca ihtiyaç vardır" şeklinde konuştu.
Bu anayasa ile hangi hak ve demokratik özgürlüklerin sağlanabileceğini ifade eden Cindoruk, konuşmalarını şöyle sürdürdü:
"Türkiye Cumhuriyeti güçlü bir devlet, 90 yıldır yaşıyor. Cumhuriyet'in adı 1923'te verilmiş olabilir ama Türkiye Cumhuriyeti'nin başlangıç tarihi 23 Nisan 1921. Türkiye Cumhuriyeti'nin temelinde 1921 ve 1924 Anayasaları vardır. Bu Türk milletinin kurduğu 17'nci devlettir. Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında değişiklik yapılmaz, bölünmez. Türkiye Cumhuriyeti'nin anayasası bu nedenle yaşatılmalıdır."
Cumhuriyet'e minnet borçlu olduklarını da kaydeden Cindoruk, "Bu Cumhuriyet bizi korumuştur. Biz bu Cumhuriyet'e minnet borçluyuz. Bizi savaşlara sokmamış, diktatörlüklere aldanmamıştır. Bugün Türkiye Cumhuriyeti'nde birtakım olumsuzluklar olabilir, bunları senelerdir söylüyoruz. Ama her şeye rağmen bu Cumhuriyet bizi yere bırakmamıştır" dedi.
Halk olarak bir rejim değişikliği istemediklerini ifade eden Cindoruk, anayasada bazı değişikliklerin yapılmasını istediklerini aktardı. Özel yetkili mahkemelerin bir hukukçu olarak kesinlikle kalkmasını istediğini ifade eden Cindoruk, "Ben 'özel yetkili mahkeme' denilince korkarım. Özel yetkili mahkemelerden, özel yetkili savcılardan kendim adına değil, hukuk adına, sizler adına her zaman çekiniyorum. Özel yetkili mahkeme avukatların ve sanıkların haklarını çiğner geçer. Anayasa genel mahkemeleri dışında diğer mahkemelerin yapılandırılması yasaklanmalıdır" şeklinde konuştu.
Yeni eğitim yasasına da değinen Cindoruk, "Eğitim gibi çok önemli konuda ortaya çıkan o yasa, gelecek kuşaklara sıkıntılar yaşatacak yasa olacaktır" ifadesini kullandı.
Vatandaşlar direnç gösterirse hiçbir parlamentonun bu anayasayı antidemokratik bir anayasa haline çeviremeyeceğini söyleyen Hüsamettin Cindoruk, "Orta Doğu'da bizim yaşadığımız bölgede yeni bir devlet için arsa yoktur. Türkiye devletinin istikrarını kimse bozmasın. Bazılarımız helal gıda arıyor, helal sabun arıyor. Helal demokrasiyi kuralım" dedi.
Anayasa anlayışının Türkiye'nin gündemine Sovyetlerin çökmesinden sonra geldiğini iddia eden MHP Milletvekili Prof. Dr. Özcan Yeniçeri, anayasanın Türk milletinin ihtiyacı olan bir konu olmadığını savundu. Ülkede bir anayasa oyunu oynandığını ifade eden Yeniçeri, "Bugün Türkiye'de 8 tane milletvekili içeride ve tutuklu, cezası, hükmü verilmiş değil. Birtakım iddia ve ithamlara cevap vermek için içeride bekliyorlar. Bir anayasa oyunu oynanıyor, hatta gözü açık değil, kör olarak oynanıyor" iddialarında bulundu.
Özcan Yeniçeri, yeni anayasanın Kürtlerin sorununun çözülmesi için yapılan bir proje olduğunu da iddia ederek, "Yeni anayasa yeni bir devlet için talep edilmektedir" dedi.
2007 yılından bu yana Türkiye'de bir faşist diktatörlük sürecinin yaşatıldığını iddia eden İşçi Partisi Genel başkanı Av. Nusret Senem, yeni anayasa ile ilgili olarak, "Hedef Diyarbakır'ın başkent olması. Bu bir ihanettir. Bu tiyatroya katılmayacağız" ifadelerini kullandı. Mevcut Meclis'in anayasa yapamayacağını iddia eden Senem, "Cumhuriyet'i yıkmak asla meşru kabul edilemez. 12 Eylül Anayasası 16 kez değiştirilmiştir. Artık 12 Eylül Anayasası diye bir anayasa yoktur" dedi.
Konuşmaların ardından toplantı soru-cevap bölümüyle devam ederken, salonda zaman zaman tartışmalar yaşandı.