Demirtaş Kıbrıs sorununun çözümüne katkı sağlayacak ve Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum kesimleri arasında ticari ve ekonomik ilişkileri geliştirecek ve aşamalı olarak hayata geçirilecek bir dizi resmi öneride bulunurken, Hristofyas da bir dizi öneride bulundu. Demirtaş, “Kıbrıs’ta ekonomik adımlar atılması siyasi çözümü hızlandırır” dedi.
Daha önce 28 Ocak 2010’da bir araya gelen Demirtaş ve Hristofyas’ın, ikinci görüşmesi de yine Lefkoş’da Rum Başkanlık Sarayı’nda gerçekleşti. Yarım saat olarak planlanan görüşme bir saatten fazla sürdü. Demirtaş 2 yıl önce Hristofyas ile bir araya geldiği zaman, yapmış olduğu açıklamalardan ve görüşlerinden çok etkilendiğini, Kıbrıs sorununun çözümüne dair umutlandığını ve olumlu gelişmeler olacağını tahmin ettiğini söylediğini hatırlatarak, “Bugün de aynı umudu taşıyorum Yaklaşık bir ay önce Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül ile görüştüm. Hristofyas ile yapmış olduğu görüşme ve yapacağım görüşme hakkında bilgi verdim. Sayın Cumhurbaşkanımıza Kıbrıs sorununu çözmek için çalıştığınızı, bu nedenle Cumhurbaşkanı olduğunuzu söyledim. Sayın Cumhurbaşkanımız da ‘Bende barış için aynı duyguları paylaşıyorum’ dedi.”
"SONUNUNUZ YUNANİSTAN GİBİ OLUR"
Demirtaş, her şeyden önce bir işadamı olduğunu ve ekonominin önemini vurgulamak istediğini belirterek, hem adanın iki tarafı arasındaki ekonomik ilişkilerin hem de Kıbrıs ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişikilerin geliştirilmesinin siyasi çözüme büyük katkı yapacağını söyledi. Demirtaş, şöyle konuştu: “Kuzey ve güneyin ekonomisini birleştirmek için adım adım ilerlenmezse, Türkiye KKTC’yi desteklemeye devam eder. Siz de şu anda güney olarak güçlüsünüz ama bu devam etmez. Zamanında önlem almazsanız risk ağırlaşır. Kıbrıs ekonomisi hazır güç kaybetmemişken durum hala aşılamayacak gibi değilken, harekete geçin. Ekonominiz büyümüyor” dedi. Türkiye ile Kıbrıs Rum Kesimi arasında özellikle turizm, finans ve inşaat gibi alanlarda işbirliği yapılabileceğini ifade eden Demirtaş, “Bölünmüş Kıbrıs’ın kimseye faydası olmaz. Böyle bir ortamda yatırımcı gelmez ama sorunlarını çözmüş olan Kıbrıs’a her yerden yatırımcı gelir, Türkiye’den de gelir. Ekonomik olarak atılacak adımlar siyasi çözümü de hızlandırır.”
Demirtaş, Kıbrıs sorununun çözümüne katkı sağlayacak ve Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum kesimleri arasında ticari ve ekonomik ilişkileri geliştirecek ve aşamalı olarak hayata geçirilecek bir dizi resmi öneride bulundu. Hristofyas da bir dizi önerisini Demirtaş’a söyledi. Demirtaş da bu önerileri Ankara’ya ileteceğini ifade etti.
YEŞİL HAT TÜZÜĞÜ
Görüşmede ele alınan diğer önemli bir konu ise Kıbrıs’ta uygulanan yeşil hat tüzüğü oldu. Demirtaş yeşil hat tüzüğünün uygulanmasına ilişkin yaşanan ve Kıbrıslı Türklerin ihracat yapmasında sorun yaratan sorunlar hakkında Hristofyas’a bilgi vererek, sorunlara çözüm bulunmasını istedi. Hristofyas konuyu AB’li yetkililerle görüşerek, yeşil hat tüzüğünün genişletilmesi ve uygulanan bazı yönetmeliklere esneklik kazandırılması için temaslarda bulunacağını söyledi.
Güney Kıbrıs Rum Lideri Dimitris Hristofyas da Demirtaş’ı iki yıl sonra tekrar ağırlamaktan ve görüşmekten büyük memnuniyet duyduğunu söyledi. Demirtaş’ın ekonominin geliştirilmesi yolundaki görüşlerine tamamen katıldığını belirten Rum Lider Hristofyas, “Ama ekonomi tek başına yeterli değil. Mutlaka siyasi koşullarının da sağlanması gerekir. Sayın Talat ile anlaşmaya çok yakındık ama ne yazık ki Sayın Eroğlu ile aynı noktada değiliz” dedi.
Ziyaretin sonunda Demirtaş, Hristofyas’a Bergama halısı hediye ederken, Hristofyas ise Girne gemisinin maketini hediye etti. Görüşmeden sonra Rum Gazetecilerin büyük ilgisiyle karşılaşan ve sorularını yanıtlayan Demirtaş, Rum Lider Hristofyas’a ilettiği önerileri ve karşılığında aldığı önerileri açıklayamayacağını ancak bunları Ankara’ya ileteceğini söyledi.
Ayrıca Kıbrıs Rum Oda Başkanı Pilis Pilides ile de görüşen Demirtaş, Rum Başkanı İzmir’e ve haziran ayı sonunda yapılacak olan Türk Yunan Ekonomi Zirvesi’ne davet etti. Pilides de daveti memnuniyetle kabul edeceğini söyledi.