Kıbrıs Türk Sanayi Odası'nda Genel Kurul Heyecanı

28 Nisan 2012 Cumartesi  19:27

Kıbrıs Türk Sanayi Odası Konferans Salonu’nda yer alan Genel Kurul’da saygı duruşunun ardından, başkanlık divanı oluşturuldu ve sırasıyla Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çıralı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Faik Yavuz, TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi, Maliye Bakanı Ersin Tatar, Başbakan İrsen Küçük ile Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu birer konuşma yaptı.
ÇIRALI
Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çıralı, konuşmasında, sanayicilerin KKTC’de zoru başardığına dikkat çekti ve rekabet içinde oldukları ülkelere oranla elektriğin pahalı, asgari ücretin milli gelire oranının yüksek, uluslararası finansman kaynaklarına ulaşmanın imkansız olduğunu, izolasyon ve ambargolardan dolayı ihracatta sıkıntılar yaşandığını kaydetti.
Lokomotif sektörlerle üretim sektörleri arasındaki etkileşimi ve ülke ekonomisindeki katma değeri artırmaları gerektiğini belirten Çıralı, aksi takdirde rakamlarda yaşanan büyümeyi toplumun hissetmesinin mümkün olmayacağını söyledi.
Çıralı, 2011 yılında ihracatta artış olduğunu ancak ihracatla ilgili sıkıntıların devam ettiğini ve diğer turizm adalarına kıyasla KKTC’deki ihracatın çok düşük olduğunu da vurguladı.
Çıralı, KKTC’nin en önemli pazarının Türkiye olması gerektiğini de dile getirerek, KKTC’de üretilen tüm ürünlerin Türkiye pazarına vergi ve fon ödenmeden girebilmesine olanak tanınması gerektiğini kaydetti.
Reel sektörün desteklenmesi gerektiğini de belirten Çıralı, sanayi sektörü ve ekonominin gelişmesi için yapılması gereken icraatlar, alınması gereken önlemler ve devletten beklentilerini detaylı bir şekilde anlattı.
YAVUZ
TOBB Başkan Yardımcısı Faik Yavuz da, “Kıbrıs’ın göz bebekleri olduğunu” söyledi.
Yavuz, “Türk iş dünyasının, ekonomisi gelişen, halkının Türkiye ile ilişkileri en üst düzeyde, izolasyonların sona erdiği, uluslararası sisteme entegre olmuş, müzakerelerde ve sonrasında güçlü, kendi ayakları üzerinde duran bir Kıbrıs vizyonu olduğunu” kaydetti.
KKTC’ye yapılacak her yatırımın, ortak gelecek ve kazanımları açısından yararlı olacağını belirten Yavuz, yabancı yatırımcıları çekmek için teşvik edici önlemler alınması gerektiğini söyledi.
Yavuz yatırımcıların önündeki bürokratik engellerin kaldırılmasının önemine de işaret etti.
ÇAKICI
TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı da ekonomik büyümenin ekonomik kalkınma olmadığını ileri sürerek, “Ben yoldaki adama bakarım, ekonomik büyümeye sosyal adalet, adil dağılım, topluma yayılım açısından bakarım” dedi.
Küçük ve orta ölçekli işletmelerin durumunun iyi olmadığını söyleyerek, KKTC’de sanayici olmanın zor olduğunu kaydeden Çakıcı, sorunların ortadan kalkması için Kıbrıs sorunun çözülmesi gerektiğini ifade etti.
Ülkede sadece 2 partinin iktidarının görüldüğünü savunan ve değişimin gelişim getirebileceğini söyleyen Çakıcı, icraatlarından dolayı hükümeti eleştirdi.
Çakıcı, yerli üretimin desteklenmesi ve yabancı yatırımcıya da yüzde 50 yerli kullanma kotası konması gerektiğini ifade etti.
ÜNVERDİ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi de, sanayicilerle iş birliği ve diyaloga önem verdiklerini söyleyerek, sanayi ve üretimi en üst noktalara ulaştırmak için uğraş verdiklerini kaydetti.
Hükümet ve Bakanlığının üzerilerine düşen görevleri yerine getirdiğine inandıklarını belirten
Ünverdi, kaçak iş gücünün önlenmesi için geçirdikleri yasaları ve kaçak yaşamı kayıt altına almak için yaptıkları çalışmaları anlattı.
Hükümetin özel sektöre önem verdiğini kaydeden Ünverdi, yerli istihdam konusunda ciddi çalışmaları olduğunu da anlattı.
TATAR
Maliye Bakanı Ersin Tatar da, ciddi işler yaptıklarını ve ciddi sorunlarla uğraştıklarını kaydederek, mali disiplin getirdiklerini, hükümetin fonlar ve yerli üretime önem verdiğini söyledi.
Bir çok ülkede bütçe açıkları olduğunu belirten Tatar bu ortamda KKTC’de kendilerinin gelirleri artırdıklarını fakat hala bütçe açıkları olduğunu anlattı.
Ülkede güven ve istikrar saplanması noktasında olumlu adımlar atılması halinde özel sektörün önünün açılacağını, büyüme ve kalkınma olacağını kaydeden Tatar, TC ile önemli anlaşma ve projelere imza attıklarını vizyonlarının bu yönde olduğunu vurguladı.
Tatar, doğru yatırımlar ve adımların atılmasıyla Türkiye pazarının KKTC’ye açılacağını da belirtti.
KÜÇÜK
Başbakan İrsen Küçük de tüm zorluklara rağmen hükümet ve sanayicinin iş birliğiyle gelişen bir ekonomiye sahip olduklarını kaydetti.
Dünya ekonomilerinin iflas ettiği bir dönemde yüzde 3-4’lük büyümenin kendilerine gurur verdiğini ifade eden Küçük, aldıkları tedbirlerle ihracat rakamlarının da ekonomik rakamların da büyüdüğünü kaydetti.
Küçük, son olarak tavuk ihracatının yüksek rakamlara ulaştığını, bunun UBP’nin politikaları sayesinde olduğunu anlattı.
 Çakıcı’nın eleştiri ve suçlamalarına da yanıt veren Küçük, Çakıcı’nın hayal içinde olduğunu, KKTC’de sadece 2 partinin iktidara gelmediğini dile getirdi ve Çakıcı’nın tarihi ve politikanın geçmişini bilmediğini savundu..
Küçük, KTHY eski çalışanlarının işe alınması konusunda yasa geçirdiklerini , baş vurular yapıldıkça iş vermeye devam ettiklerini ancak başka yerlerde çalışanlara 6 ay süre tanıdıklarını da anlattı.
Turizm ve yer altı zenginliklerinin çok olduğu ada ülkelerinde dahi sanayiyi geliştirmenin zor olduğuna dikkat çeken Küçük, aldıkları kararlar ile sanayinin önünü açmaya çalıştıklarını söyledi.
Sanayicinin sıkıntıları olduğunu ancak bunların Türkiye ile iş birliği içinde yapılan çalışmalar ve destekle daha iyi duruma geleceğini belirten Küçük, Anavatan Türkiye ile birlikte köklü yatırım ve projeleri hayata geçirdiklerini söyledi.
“Barış suyunun tüm sektörlerin emrinde olacağını belirten Küçük, suyun ülkeye ekonomik fayda sağlayacağını, sanayinin de gelişeceğini vurguladı.
Kablo ile Türkiye’den enerji getirilmesi konusunda TC’li yetkililer ile konuştuklarını, konunun konuşmanın ötesinde bir noktada planlanmaya başlandığını belirten Küçük, bu gibi gelişmelerle ülkenin önünün açılacağını söyledi.
EROĞLU
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da, Sanayi Odası’nın KKTC’nin en köklü meslek odalarının başında geldiğini ifade ederek, çalışmalarını yakından takip ettiklerini, ülke ekonomisine koyduğu katkılarla gösterdiği çabaya şahit olduklarını belirtti.
KKTC ekonomisinin son dönemlerde oldukça zorlu bir evreden geçtiğini dile getiren Eroğlu, “Sizlerin de bu süreç içerisinde ne kadar özveriyle çalıştığınızın farkında olarak sanayimizin gelişiminin ekonomik olarak bir gereklilik olduğu inancındayım. Bizim ülkemizin esas itici gücünün genelde hizmetler sektörü, özelde de turizm ve eğitimin oluşturduğunu biliyoruz” diye konuştu.
Sanayinin iç pazara dönük olarak çalışan firmalarının bu iki sektörün tüketim kapasitesini ve çeşitliliğini öngörerek üretim yapması gerektiğini kaydeden Eroğlu, ihracata dönük olarak çalışan firmaların da dünya pazarlarına uygun ürünleri üretmesi ve gerekli kalite standartlarını tutturmasının ise büyük önem arz ettiğini vurguladı.
Sanayicilerin uluslararası piyasalarla ilgili sorununun sadece ürün ve kaliteden oluşmadığını iyi bildiğini dile getiren Eroğlu, sanayicileri engelleyen ekonomik izolasyonların aşılması için ekiplerle birlikte var gücüyle çalıştığını vurguladı. Eroğlu şöyle konuştu:
“İki yıl sonra kısmetse, 7 Mart tarihinde ülkemize ulaşacak olan su ekonomik olarak ciddi bir farklılaşma yaratmaya adaydır. Sizlerin de bu büyük projeyi değerlendirdiğinizden ve yaratacağı fırsatları öngörebildiğinizden hiç şüphem yoktur. Özellikle tarımsal üretimde yaşanacak dönüşüm sizler için de birçok fırsat içermektedir. Tarımsal ürünlerin işlenmesi hem iç pazar için hem de dış pazar için oldukça önemli bir alan olarak karşımıza çıkacaktır. Bunun yanı sıra Anavatanımızdan gelecek olan suyun tarım dışında da kullanılacak olması birçok yan faydayı da beraberinde getirecektir”.
Global dünyada maliyetlerin oynadığı rolün önemine işaret eden Eroğlu, bunun için gerekli olan ölçek ekonomisi kurallarını sağlamak için oda üyeleri arasında işbirliklerinin yapılmasının hatta ve hatta şirket evliliklerinin rekabet açısından son derece önemli olduğunu kaydetti.
Böylelikle pahalı olan yeni teknoloji yatırımlarının da mümkün olabileceğini dile getiren Eroğlu, katma değeri yüksek olan alanlara yönelerek en fazla ekonomik faydayı elde etmenin bu sayede mümkün olabileceğini belirtti..
Sanayimizin gelişimi için gerekli olan tüm yasal altyapıyla ilgili olarak olumlu bir tutum taşıdıklarını kaydeden Eroğlu, hükümete bu konuda önemli görevler düştüğünü ifade etti.
“Finansman sağlanması, destek programları, ihracat teşvik primleri ve bunun gibi düzenlemelerle oluşturulan ve rekabeti göğüslemenizi sağlayacak çerçevenin sağlamlaştırılması son derece önemlidir” diyen Cumhurbaşkanı Eroğlu,   bu konuda desteklerinin süreceğini belirtti.
Sanayicilerin önünde önemli bir duvar olarak duran izolasyonların kaldırılması için de çabalarının devam edeceğini söyleyen Eroğlu, “Kıbrıs sorunun bütünlüklü bir şekilde çözümlenmesi için sarf ettiğimiz çabalar maalesef sonuç alıcı olmaktan uzak kalmıştır. Kıbrıs Rum kesiminin katı tutumu bütünlüklü bir anlaşmaya varmamızı engellemiş durumdadır” dedi.
Eroğlu, Sanayi Odası’nın KKTC’nin en köklü meslek odalarının başında geldiğini ifade ederek, çalışmalarını yakından takip ettiklerini, ülke ekonomisine koyduğu katkılarla gösterdiği çabaya şahit olduklarını belirtti.
KKTC ekonomisinin son dönemlerde oldukça zorlu bir evreden geçtiğini dile getiren Eroğlu, “Sizlerin de bu süreç içerisinde ne kadar özveriyle çalıştığınızın farkında olarak sanayimizin gelişiminin ekonomik olarak bir gereklilik olduğu inancındayım. Bizim ülkemizin esas itici gücünün genelde hizmetler sektörü, özelde de turizm ve eğitimin oluşturduğunu biliyoruz” diye konuştu.
Sanayinin iç pazara dönük olarak çalışan firmalarının bu iki sektörün tüketim kapasitesini ve çeşitliliğini öngörerek üretim yapması gerektiğini kaydeden Eroğlu, ihracata dönük olarak çalışan firmaların da dünya pazarlarına uygun ürünleri üretmesi ve gerekli kalite standartlarını tutturmasının ise büyük önem arz ettiğini vurguladı.
Sanayicilerin uluslararası piyasalarla ilgili sorununun sadece ürün ve kaliteden oluşmadığını iyi bildiğini dile getiren Eroğlu, sanayicileri engelleyen ekonomik izolasyonların aşılması için ekiplerle birlikte var gücüyle çalıştığını vurguladı. Eroğlu şöyle konuştu:
“İki yıl sonra kısmetse, 7 Mart tarihinde ülkemize ulaşacak olan su ekonomik olarak ciddi bir farklılaşma yaratmaya adaydır. Sizlerin de bu büyük projeyi değerlendirdiğinizden ve yaratacağı fırsatları öngörebildiğinizden hiç şüphem yoktur. Özellikle tarımsal üretimde yaşanacak dönüşüm sizler için de birçok fırsat içermektedir. Tarımsal ürünlerin işlenmesi hem iç pazar için hem de dış pazar için oldukça önemli bir alan olarak karşımıza çıkacaktır. Bunun yanı sıra Anavatanımızdan gelecek olan suyun tarım dışında da kullanılacak olması birçok yan faydayı da beraberinde getirecektir”.
Global dünyada maliyetlerin oynadığı rolün önemine işaret eden Eroğlu, bunun için gerekli olan ölçek ekonomisi kurallarını sağlamak için oda üyeleri arasında işbirliklerinin yapılmasının hatta ve hatta şirket evliliklerinin rekabet açısından son derece önemli olduğunu kaydetti.
Böylelikle pahalı olan yeni teknoloji yatırımlarının da mümkün olabileceğini dile getiren Eroğlu, katma değeri yüksek olan alanlara yönelerek en fazla ekonomik faydayı elde etmenin bu sayede mümkün olabileceğini belirtti..
Sanayimizin gelişimi için gerekli olan tüm yasal altyapıyla ilgili olarak olumlu bir tutum taşıdıklarını kaydeden Eroğlu, hükümete bu konuda önemli görevler düştüğünü ifade etti.
“Finansman sağlanması, destek programları, ihracat teşvik primleri ve bunun gibi düzenlemelerle oluşturulan ve rekabeti göğüslemenizi sağlayacak çerçevenin sağlamlaştırılması son derece önemlidir” diyen Cumhurbaşkanı Eroğlu,   bu konuda desteklerinin süreceğini belirtti.
Sanayicilerin önünde önemli bir duvar olarak duran izolasyonların kaldırılması için de çabalarının devam edeceğini söyleyen Eroğlu, “Kıbrıs sorunun bütünlüklü bir şekilde çözümlenmesi için sarf ettiğimiz çabalar maalesef sonuç alıcı olmaktan uzak kalmıştır. Kıbrıs Rum kesiminin katı tutumu bütünlüklü bir anlaşmaya varmamızı engellemiş durumdadır” dedi.
 
 



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Kibris-Turk-Sanayi-Odasi-nda-Genel-Kurul-Heyecani/367847