GİAD’dan yapılan yazılı açıklamada, LTB’yi kurtarma operasyonunun hangi unsurları kapsaması gerektiğinin halen tam olarak konuşulamadığını ve gerek iktidar partisi, gerek muhalefet ve gerekse sendikaların hala popülist yaklaşımlar sergilediğini iddia etti.
GİAD, LTB’nin kurtarılmasında atılması gereken adımları, “belediyenin borçlarının yeniden yapılandırılarak vadelerinin uzatılması, hizmet alımlarının derhal durdurulması, hayati harcamalar dışındaki tüm harcamaların kesilmesi, gereksiz araçların satılması, işe gelmeyen kişilerin veya gereksiz departmanların kapatılması neticesinde yapacak işi kalmayan personelin durdurulması, sözleşmeli personelin sözleşmelerinin yenilenmemesi” olarak sıralayarak, şöyle devam etti:
“LTB’nin ayakta kalması ve orta vadede kalkınması için belediyedeki istihdam sorurunun artık sonlandırılması ve gerekli olduğu zaman işe alınacak personelin nitelikli ve kapasiteli olmasını sağlayacak sınav sistemlerinin yerleştirilmesi son derece önemli. Belediye başkanı, partiler, bakanlar, cumhurbaşkanlığı ve milletvekillerinin listeleriyle işe girişlerin önünün kesilmesi derhal sağlanmalıdır. Belediyedeki keyfi idarenin hemen durdurulması hayati bir noktaya gelmiştir.
Sonuç olarak belediyeyi bu hale getirenlerin yargılanması ve suçluların ortaya çıkarak cezalarının çekmesinin sağlanması gerekirken, Sayıştay Başkanlığı’nın denetim raporunun hala yayınlanmamış olması da endişe verici bir olaydır. Sayıştay Başkanlığı’nın tarafsız raporunu ivedilikle halka açıklayıp suçluların cezasını çekmesini sağlaması, kamu vicdanını rahatlatması ve ülkeye aidiyet duygusunu yeniden yeşermesine katkıda bulunması gerekmektedir.”