Talat, hükümetin, Türkiye ile yapılan protokollere bağlı olarak devlette yeni istihdamlara gidemediğinden belediyelerde istihdama yöneldiğini ve bu kurumları zora soktuğunu öne sürdü.
2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, bugün katıldığı bir televizyon programında yaptığı açıklamalarda, ülkede zaman zaman bunalımlı dönemlerin yaşandığını ancak bugünlerde görülmemiş bir “kaos”a tanık olduklarını savundu. Talat, “Ne 1974 öncesi, ne de sonrası böyle kaos görülmedi” iddiasında bulundu.
LTB’nin 8-10 yıl önce prestijinin çok yukarılarda olduğunu kaydeden Talat, “Vali gelse daha iyi mi olur?” yönündeki soruya “Onlar daha becerikli olsaydı, KKTC’nin bu hale gelmesine katkı yapmazlardı. Özür dilerim ama valinin geleceği ülkenin hükümetleri yüzünden bugün KKTC bu haldedir” yanıtını verdi.
Talat, KKTC’nin tanınmadığının unutulmaması gerektiğini belirterek, Türkiye’nin KKTC’ye yüklü miktarda mali kaynak aktardığını, güvenliği sağladığını ve “Ayşe evine dön” gibi bir söylemin yakışık almayacağını söyledi.
Çözüm için masada verdiği gayretlere işaret eden Talat, kendi dönemindeki görüşmelerde ilerlemeler kaydedildiğini, bir tek mülkiyette ilerleme olmadığını söyledi. Talat, “Hep etnik temele dayalı ve bağımsız değil, federal şemsiye altında kurucu bir devlet oluşturma peşinde oldum” dedi.
Talat, Kıbrıslı Türklerin kendi iradesiyle bağımsız, ayrı devlet kurma hakkı olduğunu ve 1974’ten sonra Kıbrıs Türkü’nün ayrı toprak parçası üzerinde bu hakkının oluştuğunu ancak uluslararası konjonktürün bunu kabul etmediğini ifade etti.
Talat, “Bizim politikamız bu uluslararası gerçeklere uygun olarak, Kıbrıs sorununun çözümü suretiyle dünya ile buluşma yönünde olmalıdır” dedi.
HALK KIBRIS SORUNUNDAN BIKTI
İkinci Cumhurbaşkanı Talat, halkın Kıbrıs sorunundan bıktığını ancak “halının altına süpürülmüş bir kir” olmaya devam eden sorunun daha da bozulup, kokuştuğunu savundu.
Talat, Lefkoşa Türk Belediyesi’nde yaşanan sorunlarla ilgili soruyu yanıtında, grev yasağının yasal olup olmadığının hukuken tartışılabileceğini ancak çalışanların 2 aydır maaş alamadıkları gerçeği ve Anayasa’ya göre kimsenin ücretsiz çalıştırılamayacağı göz önünde bulundurulduğunda, hem hukuken, hem de vicdanen grev yasağının yanlış olduğunu iddia etti.
Suçlu aranacaksa, bugünkü hükümete bakılması gerektiğini savunan Talat, Türkiye ile yapılan protokollerden dolayı devlette yeni istihdamlara gidemeyen hükümetin, istihdamları belediyelere yönlendirdiğini ve bu kurumları zora soktuğunu öne sürdü.
Talat, bugün yaşananların halkın kendi tercihi olduğunu savunarak, bundan ders çıkarılması gerektiğini vurguladı.
“MARAŞ AÇILABİLİR”
Mehmet Ali Talat, vatandaştan gelen soruları da yanıtladığı programda, bir soru üzerine, görevi boyunca pişmanlık duyacak hiçbir şey yapmadığını söyledi.
Talat, Kıbrıs sorununda tıkanıklığın yaşandığı bir dönemde gündeme gelebilecek bir konu olan Maraş’ın, BM Güvenlik Konseyi’nin kararlarına aykırı olmayacak şekilde açılabileceğini savundu.
Talat, “Bizim müzakere yürüttüğümüz dönemde Maraş konusu gerideydi çünkü ciddi şekilde çözüm uğraşı içerisindeydik” dedi.