KEMA: Ortaköy'de Dereye Verilen Su Çok Sakıncalı ve Tehlikeli

22 Mayıs 2012 Salı  16:14

KEMA Vakfı Başkanı Orhan Aydeniz, yaklaşık iki ay önce, Ortaköy atık su pompalama tesisinde meydana gelen arıza nedeniyle atık suların yerleşim alanı içinde akan dereye verildiğini belirtti.
Orhan Aydeniz, Bülent Ecevit Lisesi ile Devpa Market arasındaki dere yatağında biriken lağım sularının, çevreye yaydığı pis koku yanında, ani ölümlere ve potansiyel salgın hastalıklara yol açabileceğinden “çok sakıncalı ve tehlikeli” olduğunu savundu.
Hükümetin, soruna derhal el atması gerektiğini ve arızayı gidermesi gerektiğini belirten Aydeniz, “Hükümet çöp konusunda yaptığı gibi pompalama istasyonundaki arızayı da özel kesime tamir ettirerek, ülkede salgın hastalık ortaya çıkmasına seyirci kalmamalı” dedi.
Aydeniz, insan sağlığının her şeyin üzerinde olduğunu bu nedenle, grev veya başka bir nedenle kimsenin halkın sağlığı ile oynama hakkı bulunmadığını ifade etti.
ATIK SULAR
Aydeniz, atık sularda amonyak, hidrojen sülfür gibi anorganik ve amin aldehit, karbonil merkeptan, yağ asitleri gibi kötü koku yayan organik maddeler bulunduğunu, bu gazların düşük konsantrasyonları uzun süre solunum yolu ile alındığı zaman, yorgunluk,iştah kaybı, baş ağrısı, sinirlilik, baş dönmesi, hafif hafıza kaybına neden olabileceği bazılarının, beyin hücrelerini olumsuz yönde etkilediği, bazılarının ise zehirleyici olup, hızlı ve ani ölümlere sebep olabileceğini kaydetti.
Örneğin kanalizasyon gazı olarak bilinen Hidrojen Sülfit’in (H2S) , kokusu algılanabildiği konsantrasyonda, sağlığa herhangi bir zararı olup olmadığının kesin olarak bilinmediğini belirten Aydeniz, ancak solunan havada Hidrojen Sülfit konsantrasyonu, 1120 mg/ metre küp üzerinde olduğu zaman, hızlı ve ani ölüme sebep olduğunu ifade etti.
Atık sularda, insanlar için çok tehlikeli ve bulaşıcı patojenik mikroorganizmalar da bulunabileceğini belirten Aydeniz, tifo, paratifo, dizanteri, çocuk felci,sarılık (hepatit), diyare gibi hastalık amilleri ve askaris, oxirus, fasciola, taenia gibi asalaklar bulunma riskinin oldukça yüksek olduğunu belirtti.
Marmara, Göçmenköy ve sosyal konut bölgesinde, kara sinek popülasyonunda anormal derecede artış meydan geldiğini savunan Aydeniz, dere yatağındaki doğal yaşam ve yaban hayvanlarının, kanalizasyon sularındaki deterjan ve mikroplu su nedeniyle telef olduğunu da iddia etti.
 
 
 



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/KEMA-Ortakoy-de-Dereye-Verilen-Su-Cok-Sakincali-ve-Tehlikeli/368681