Avrupa Birliği (AB) Devlet ve Hükümet Başkanları, Euro Bölgesi'ndeki ekonomik krizle mücadele konusunu görüşmek üzere Brüksel'de bir araya geldi. Zirvenin gayriresmi nitelikte bir toplantı olması nedeniyle somut kararların alınması beklenmezken; zirvede, gelecek ay sonunda yapılaması beklenen toplantının hazırlığı, borç krizi ve krizin neden olduğu görüş ayrılıklarının ele alınması bekleniyor. Ayrıca zirvede hükümet kurma çalışmaları defalarca başarısızlıkla sonuçlanan Yunanistan'da tekrar erken seçime gidilmesiyle birlikte doğacak siyasi krizlerin ele alınması bekleniyor.
Zirveye gelişleri sırasında açıklamalarda bulunan liderler, Yunanistan'ın Euro bölgesinde kalması gerektiğini ve ülkedeki 17 Haziran seçimlerinin Yunanistan kadar Avrupa içinde önemli olduğunu ifade ettiler. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, gelişi esnasında yaptığı açıklamada, 'Eurobond' denilen ortak tahvil önerisinin halen masada olduğunu vurguladı.
Zirvenin bir diğer önemli konusu olan Yunanistan krizi hakkında ise Hollande, "Yunanistan'ın 17 Haziran'da ülkesi ve Avrupa için önemli bir seçime gideceğini düşünüyorum. Fransa, Rumların Euro bölgesinde kalmasından yana. Yunan halkının bu krizin üstesinden gelmek için yaptığı teşebbüsleri saygı ile karşılıyoruz. Bugün bu zirvede büyümeyi sağlamak için doğru adımlar ve yönetmeler nelerdir onları konuşacağız. Bizler liderler olarak böyle hassas bir konuda açıkça birbirimize düşüncelerimizi aktarmak zorundayız. ve ortak tahvil de bunlardan birisi. Haziran sonundaki toplantıda gerekli karar alınacaktır ancak şu anda bizlerin ne düşündüklerini birbiri ile paylaşması hayati anlam taşımaktadır" dedi.
Almanya Başbakanı Angela Merkel ise, Paris ve Berlin arasında gerginlik yaratan ortak tahvil önerisi hakkında yaptığı açıklamasında, "AB antlaşmaları herhangi bir ülkenin bir başka ülkenin borçlarından sorumlu olacağını öngörmüyor" dedi.
Almanya'nın ısrarcı olduğu kemer sıkma önlemleri ve büyümeye yapısal reformlarla ivme kazandırılmasına karşı olan, Fransa'nın yeni sosyalist Cumhurbaşkanı François Hollande, seçim kampanyalarında Euro tahvillerini yürürlüğe koymak ve bütçe anlaşmasını değiştirmek için 17 Euro bölgesi ülkesi adına borç alınmasını sağlayacak bir öneri vermişti. Paris ve Berlin arasında gerginlik yaşanmasına neden olan ortak tahvil önerisi İtalya Başbakanı Mario Monti tarafından da desteklenmişti.