Tatar, KKTC’nin tanınmamışlığına rağmen temiz bir bankacılık sistemine sahip olduğunu vurgulayarak “Mali suçları minimum düzeyde olan KKTC’ye kıyasla, Rum Yönetimi mali suçlar konusunda çok kötü durumdadır”
Gazimağusa Rauf Raif Denktaş Kültür ve Kongre Sarayı’nda gerçekleşen ve 3 gün süren uluslararası konferansta 26 farklı ülkeden bilim insanı, 312 bildiri sundu.
Almanya, Avustralya, Kanada, Belçika, Fransa, Hindistan, Endonezya, Iran, Nijerya, Türkiye, Libya, Norveç, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerden 506 katılımcının kayıt yaptırdığı konferansın açılış ve kapanış gününe katılan Maliye Bakanı Ersin Tatar’a akademisyenlerden ilginç bir benzetme yapıldı.
“KONFERANS DÜNYADA YANKI BULACAKTIR”
Maliye Bakanı Ersin Tatar ICEOS 2012 Konferansının kapanın gününün açılışında yaptığı konuşmada, mali disiplinin önemine işaret etti. KKTC’nin tanınmamışlığına rağmen temiz bir bankacılık sistemine sahip olduğunu vurgulayan bakan Tatar, mali suçları minimum düzeyde olan KKTC’ye kıyasla Rum Yönetimi’nin mali suçlar konusunda çok kötü durumda olduğuna dikkat çekti.
Kapanış günü paneline Yargıtaydan gelen konuşmacılara da teşekkür eden Tatar, toplantı sonuçlarını ilgiyle takip ettiğini ve konferansın dünyada yankı bulacağına inandığını söyledi.
Mali sorunların önünü alacak uygulamaların oluşturulmasında sürekli olarak DAÜ ile istişare halinde olmalarından ötürü de DAÜ’nün önemli bir görev üstlendiğini ifade eden Tatar, Başarıyla gerçekleşen uluslararası nitelikteki konferansın hem DAÜ, hem de KKTC’nin dünya ile kurduğu ilişkisi açısından sevindirici olduğunun altını çizdi. Tatar, tüm ambargo ve yaptırımlar karşısında ülkenin ve DAÜ’nün oldukça iyi işler çıkarmasının gözden kaçmaması gerektiğini anlattı.
“Ülkenin marka üniversitesi” olan DAÜ’nün, güzel kongre sarayı ile de dünyaya önemli mesajlar verdiğini dile getiren Maliye Bakanı Ersin Tatar, kültür ve kongre sarayına Rauf Raif Denktaş isminin verilmesinin de bu bağlamda anlamlı ve isabetli olduğunu belirtti.
Tatar son olarak, konferans sunumlarının yayımlandığı zaman tüm dünyanın DAÜ’de gerçekleşen konferansı daha iyi tanıyacağını ifade etti ve konferansın gerçekleşmesi için koyduğu katkıdan dolayı DAÜ Ekonomi Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Balcılar’a teşekkürlerini iletti
.Bakan Tatar daha önce “Borç İlişkileri Uygulamalarında Kuralları Düzenleyen Yasa Tasarısı” ve “Ödünç Para Veren Finans Şirketleri Yasa Tasarısı” için DAÜ Senato Odası’nda yapılan çalıştaya da katılmıştı.
“EKONOMİNİN MÜCAHİDİ ERSİN TATAR”
DAÜ Ekonomi Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Balcılar, Tatar’ın konuşmasının ardından söz aldı ve Maliye Bakanı’na bir teşekkür belgesi takdim etti.
Teşekkür belgesini takdim ederken “Bize her zaman destek çıkan, ekonomiyi disipline alan Maliye Bakanı’nı biz mücahit olarak görüyoruz. Ve bundan dolayı da bu belgeyi ona takdim ediyoruz. Zor yasaların hazırlanmasına öncülük eden, destek veren Maliye Bakanı Ersin Tatar’ı, yeni dönemin, ekonominin mücahidi olarak görüyoruz” dedi.