Antalya Zeytinde Marka Olmak İstiyor

31 Mayıs 2012 Perşembe  12:32

Toplantıya, ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, ATB Yönetim Kurulu Üyesi Halil Bülbül, Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Ülger, Dr. Rana Demirer, Antbirlik'ten yetkililer ile zeytin, zeytinyağı üreticileri ve fabrika sahipleri katıldı. Sektör temsilcileri, zeytin üretiminin ve pazarlanmasının dağınık yapısından şikayetçi olurken, bir zamanlar zeytincilikle adından söz ettiren Antalya ve çevresinin zeytincilik sektöründe marka haline gelebileceğini kaydetti.
Toplantıya katılan Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, zeytinin sadece yüzde 15'inin Antalya'da üretildiğini belirterek, “Zeytin üretiminde dağınık yapımız var” dedi. ATB'nin düzenlediği sektör toplantıları ile üretici, tüccar, fabrika sahibi ve akademisyenlerin sektörel düşüncelerini aktarmasını sağladığını kaydeden Çandır, “Toplantıda sektör temsilcilerinin önerilerini aldık. Birkaç toplantıdan sonra yol haritamızı belirleyeceğiz. Antalya'ya özgü bir marka yaratmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu. Çandır, Antalya'nın zeytin alanında marka yaratmak için altyapısının bulunduğu belirterek, “Önemli olan sektörün birlikte hareket edebilmesi. Bu toplantıya katılan sektör temsilcilerinin bu konudaki heyecanı bizi çok etkiledi” dedi.
FARKINDALIK ARTIRILACAK
ATB Yönetim Kurulu Üyesi ve toplantının organizatörü Halil Bülbül, Antalya'nın zeytini keşfetmesi gerektiğini söylerken, zeytinyağının halka tanıtımının yapılması gerektiğini vurguladı. Bülbül, toplantıda zeytinin üretiminden tanıtıma, farkındalığı artırmadan tüketimine kadar neler yapılabileceğinin tartışıldığını söyledi.
ZEYTİNCİLİĞİN MERKEZİ AKDENİZ İDİ
Prof. Dr. Salih Ülger de Akdeniz'in tarihte zeytinciliğin asıl merkezi olduğunu belirterek, “Zeytincilik daha sonra Ege'ye kaydı. Akdeniz'de farklı ürünlerin devreye girmesiyle zeytincilik geri planda kaldı. Son 10-15 yılda baktığımız zaman Akdeniz bölgesi en yoğun zeytin ağacı dikiminin yapıldığı ve üretimin arttığı alan. Ancak, üretimin kaliteli olması ve bunun pazarlanması gerekiyor. Kurulan bahçeler küçük, lokomotif bir zeytin bahçesi yok. Bu eksikliği Zeytinpark giderebilir” diye konuştu.
TAVŞAN YÜREĞİ TESCİLLENECEK
Dr. Rana Demirer ise, bölgeye has bir zeytin türü olan ve ekonomik değeri yüksek olan tavşan yüreği zeytine coğrafi işaret almak için ATB olarak çalıştıklarını belirterek, sektör temsilcilerini konuyla ilgili bilgilendirdi.



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Antalya-Zeytinde-Marka-Olmak-Istiyor/368990