Barolar Birliği'nden Eleştiri

31 Mayıs 2012 Perşembe  20:47

Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Ünver Bedevi, ilçe barolarının temsilcileri ve avukatların katılımı ile Lefkoşa Mahalli Barosu lokalinde düzenlediği basın toplantısında, “Meslek örgütü olarak meslektaşımızın yanında olacağız. Polisin dava açması halinde yönetim kurulu ve hatta pek çok avukat olarak mahkemede savunma yapacağız” dedi.
Polisin kendine çeki düzen vermesi gerektiğini kaydeden Bedevi, adaletin işleyişi için avukatların mesleklerini rahat ve özgür bir şekilde yapmasının şart olduğunu, aksi takdirde adalet sisteminin çökeceğini vurguladı.
“Kurumlar arası kavga yaratmak niyetinde değiliz” diyen Bedevi, “Bizim ısrarımız adaletin sağlanmasıdır” ifadesini kullandı.
KAZA
Kumyalı’daki kaza sonrasında hastanede yatan müvekkilini polisin ifade alma girişimleri sırasında yasal konularda uyaran avukatın, polis tarafından meselede taraf gibi lanse edildiğini, “suçu var ve aranıyor” şeklinde açıklama yapıldığını anlatan Bedevi, ilgili avukatın haksızlığa uğradığını ve bunun sorumlusunun da polis örgütü olduğunu kaydetti.
PRENSİPLER
“Bizim derdimiz prensipler ve sağlanması gereken denge ile alakalı” diyen Bedevi, böyle bir uygulamanın kabul edilemez olduğunu kaydetti.
Tek taraflı bu tür açıklamalar konusunda basının da dikkatli olması gerektiğini, açık isim zikretmenin tehlikeli olduğunu söyleyen Bedevi, ilgili avukatın polis tarafından ısrarla telefonla rahatsız edilerek tehditlerde bulunulduğunu da iddia etti.
“MESLEKTAŞIMIZIN YANINDA OLACAĞIZ”
Avukatların görevlerini yapabilmeleri için bazı muafiyetleri olduğunu, bir avukatın görevini yaparken söylediği şeylerden dolayı bu tür uygulamalara tabii tutulmasının kabul edilemez olduğunu belirten Bedevi, “Meslek örgütü olarak meslektaşımızın yanında olacağız. Polisin dava açması halinde yönetim kurulu ve hatta pek çok avukat olarak mahkemede savunma yapacağız” dedi.
Bedevi, “Bundan sonra tutumumuz bu şekilde olacak. Bunu Polis teşkilatı ve halkımız da bilmeli” ifadelerini de kulandı.
ŞİKAYETÇİ OLUNMASI
Sözkonusu olayda, kaza ile ilgili tahkikat memurunun, avukatın ayrılmasından sonra hastanede yaralının yanına giderek ifade aldığını savunarak bunu da eleştiren Bedevi, alınan ifadenin kaza ile ilgili değil, avukatla ilgili olduğuna dikkat çekti.
Badevi, ilgili avukatın polis memurları aleyhinde şikayetçi olmaya karar vermesi ve yaralının da uygun görüp şikayette bulunmak istemesi halinde her iki şikayeti birleştirerek bu konunun takipçisi olacaklarını söyledi.
YARGININ SAĞLIKLI İŞLEYİŞİNİN SAĞLANMASI
Barolar Birliği Başkanı Ünver Bedevi, yargının sağlıklı işleyişi için avukatların mesleklerini rahat ve özgür bir şekilde yapmasının şart olduğunu, aksi takdirde adalet sisteminin çökeceğini de vurguladı.
Polisle ilgili mücadelelerini sürdürme kararlılığında olduklarını ifade eden Bedevi, polisin avukatların müvekkilleri ile rahatça görüşemediğini savundu.
İŞKENCE DAHİL
Polislerin olayları çözmede teknolojik imkansızlıkları öne sürerek ifade almak için işkence dahil her türlü yola başvurduğunu da iddia eden Bedevi, polisin kendine çeki düzen vermesi gerektiğini vurguladı.
Polislerin görevini insan haklarını gözeterek yapmasını isteyen Bedevi, gerekli yasal değişikliklerin yapılarak yasal boşlukların doldurulması gerektiğini ifade etti.
“Kurumlar arası kavga yaratmak niyetinde değiliz” diyen Bedevi, “Bizim ısrarımız adaletin sağlanması konusunda” ifadesini kullandı.
Polisin yetersiz kalan yasal mevzuata göre günümüz koşullarına uymayan davranışları bulunduğunu ifade eden Bedevi, polisin bunları düzeltmek için gerekli adımları atması gerektiğini kaydetti.
Yüksek Mahkeme’nin ülke mevzuatından esinlenerek olaylarda polisin nasıl ifade alması gerektiğini belirten kararı bulunduğuna dikkat çeken Bedevi, bunun yasal mevzuata da geçmesi gerektiğini söyledi.
BASIN
Bedevi, basının da bu tür konularda dikkatli olup sansasyon peşinde koşmadan dengeli haberler yazması, kişileri zan altında bırakacak haberlerden kaçınması gerektiğini ifade etti.
Barolar Birliği Asbaşkanı Altan Erdağ ise, müvekkillerini savunmaya çalışan avukatların haksızlıklara uğramakta olduğunu savunarak bu konuda örnekler verdi.
Sanık konumunda olan kişilerin de bazı hakları bulunduğunu vurgulayan Erdağ, Anayasa’da bir kişinin tutuklandığı andan itibaren kendisini serbestçe savunacak hukuk hizmetinden yararlanabileceğinin ifade edildiğine dikkat çekti.
Avukatların polis karakolundaki müvekkilleri ile mesai saatleri dışında görüştürülmemesini de eleştiren Erdağ, yaşanan olayların yasalara aykırı olduğunu savundu.
 
 



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Barolar-Birligi-nden-Elestiri/369009