CTP-BG, 5 Haziran Çevre Günü dolayısıyla basın toplantısı düzenledi.
Basın toplantısına CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu ve Genel Sekreter Asım Akansoy’un yanı sıra Çevre Komitesi’nden Emel Ulaş ve Gülden Bozat, Yerel Yönetimlerden Sorumlu MYK Üyesi Ahmet Gülle ile Gençlik Örgütü Başkanı Ürün Solyalı katıldı.
CTP Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP)’in 2012 yılının temasını “Yeşil Ekonomi” olarak belirlediğine işaret ederek, ülkelerdeki ekonomik gelişimin çevreyle barışık yürütülmesi gerektiğini kaydetti.
PETROL DOLUM TESİSİ
Son günlerde “çevre” konusunun sadece petrol dolum tesisiyle anıldığını kaydeden Yorgancıoğlu, halen daha “petrol dolum tesisinin yapılmayacağı” açıklamasının Başbakan tarafından telaffuz edilmediğini, bunun yanında CMC, çöp alanları, arıtma tesisi akıntıları ve taş ocakları, santral bacalarından çıkan gazların da çözüm bekleyen sorunlar arasında yer aldığını belirtti.
ÜLKESEL FİZİKİ PLAN
Ülkesel fiziki planın hazırlanmaması nedeniyle Ulusal Birlik Partisi’ni eleştiren Yorgancıoğlu, 3 yılı aşkın süredir iktidarda olan ve bu konuda adım atmayan UBP’nin atacağı her adıma kendilerinin de destek vereceklerini bildirdi.
UBP’nin CMC konusunda CTP’nin hazırladığı projeyi daha ileriye götüremediğini savunan Yorgancıoğlu, bugün katı atıkların denetimi ve kontrolünde de tam bir çıkmaz yaşandığını iddia etti.
ARITMA TESİSİ
Haspolat Arıtma Tesisinden lağım sularının Gazimağusa’ya kadar ulaştığını ve çocuklarda tifo salgını başladığını da savunan Yorgancıoğlu, Haspolat’tan tarım alanında kullanılabilecek 30 bin metreküp su elde edilmesi gerektiğini söyledi.
“LEFKOŞA EN BÜYÜK ÇÖP ALANI”
UBP’nin Lefkoşa’yı yaşanabilir bir yer yapamadığını ifade eden Yorgancıoğlu, Lefkoşa’nın ülkenin en büyük çöp alanına dönüştüğünü ve ülkedeki tüm sorunlar toplandığında “en büyük çevre sorununun aslında UBP olduğunun” ortaya çıktığını savundu.
Çevre konusunda CTP’nin uluslararası bağlantılarının pozitif bir biçimde kullanılması gerektiğini de söyleyen Yorgancıoğlu, Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde görev üstlenmiş ve bu konularda çalışmalar yapmış kişilerin Adaya gelerek katılacakları konferansın yaşanan deneyimlerin KKTC’ye aktarılmasında önemli olacağını da ifade etti.
TÜRKİYE’DEN GELECEK SU
Yorgancıoğlu, yerel kaynaklarla birlikte TC’den gelecek suyun akılcı politikalarla yönetilmesi gerektiğini söyleyerek, hem toprağın kalitesi hem de yetiştirilecek ürünlerin rekabet edebilirliğinin yüksek olmasının suyun kullanımına bağlı olacağını da sözlerine ekledi.