Trafik Eylem Planı Hazırlanması İçin Protokol İmzalandı

15 Haziran 2012 Cuma  17:17

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’ndaki imza törenine, Bahçeşehir Üniversitesi Ulaştırma Uygulama Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, TC Lefkoşa Büyükelçiliği Müşaviri Hayati Başaran, Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, DAÜ Trafik Eğitim Araştırma Merkezi Başkanı Yard. Doç. Dr Mehmet Metin Kunt, bazı bürokrat ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile üniversite yetkilileri katıldı.
Törende Prof. Dr. Şenay Yalçın, Bakan Hamza Ersan Saner’e üniversitenin ambleminin bulunduğu el işi bir tabak, Saner de Yalçın’a Lefkara işi tablo hediye etti.
Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı da Mehmet Avcı’ya elişi bir tabak verdi.
SANER
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hamza Ersan Saner, KKTC’de, polis örgütü ve trafikle ilgili tüm sivil toplum örgütleri ile üniversiteler ve KTMMOB ile trafikte bir eylem planı protokolü imzalamak için bakanlıkta toplandıklarını kaydetti.
Trafik Eylem Planı’nın KKTC’deki tüm anayolların standartlarının yükseltilmesi, daha düzenli hale getirilmesi, yeni yapılacak anayolların da hangi şekilde ve hangi projelerle değerlendirilmesi gerektiği konusuna, kara noktaların tespitine imkan sağlayacak bilimsel yaklaşımları ortaya çıkaracağını anlatan Saner, “Bu, ülkemiz trafiğini güvenli ortama taşıyacak, ölümlü trafik kazalarını minimum seviyeye taşıyacak KKTC tarihinde yer alacak çok önemli bir proje” dedi.
Nüfusu 290 bin olan KKTC’de, ölümlü trafik kazalarının 2004 yılına göre yüzde 45 azalmasına rağmen henüz dünya standartlarına ulaşılamadığını vurgulayan Saner, bu çalışmalarla ölümlü kazaları çok alt noktalara çekip, planlanan bölünmüş yol adedini de 2014 yılına kadar büyük ölçüde tamamlayacaklarını söyledi.
Katkı koyan herkese ve TC Büyükelçiliği’ne teşekkür eden Saner, projenin ülkeye hayırlı olmasını diledi.
YALÇIN
Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Şenay Yalçın da, dünyanın her yerinde sorunların çözümlerinin bilimsel temellere dayanarak yapılması gerektiğini vurgulayarak, imzalanacak protokolün önemli bir belge olacağını söyledi.
Bahçeşehir Üniversitesi Ulaştırma Uygulama Araştırma Merkezi’nin bugüne kadar çok önemli projelere imza attığını kaydeden Yalçın, TC’de de birçok il ve ilçenin trafik problemlerine çare ürettiklerini belirtti.
İnsan hayatı kadar önemli hiçbir şey olmadığını, asıl olanın insanı yaşatmak olduğunu ifade eden Yalçın, bunun için de trafik kazalarının azaltılması gerektiğini kaydetti.
Yapılan araştırmaların dünyada, yaklaşık 1.3 milyon insanın trafikten dolayı hayatını kaybettiği, 50 milyon insanın da sakat kaldığını ortaya koyduğunu vurgulayan Yalçın, bunların azımsanacak rakamlar olmadığını ifade etti.
Yalçın, ülkelerde Gayri Safi Milli Hasıla’nın yüzde 1-3 arasındaki kısmının trafik kazaları ve yol güvenliği açısından ortaya çıkan olumsuzluklar için harcandığını belirterek, işin bilimsel yapılması halinde rakamın yüzde 1’lerde kaldığını, aksi taktirde yüzde 3’ü de geçtiğini söyledi.
KKTC gibi gelişmekte olan bir ülke ve TC için bunların önemli hususlar olduğunu belirten Yalçın, trafik ve karayolu güvenliğinin disiplinlerarası bir yaklaşımla çözümünün gerektiğini, basit bir yaklaşımla çözülemeyeceğini ifade etti.
ILICALI
Ulaştırma Uygulama Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, meslek hayatının 30 yıldan fazla bir kısmını bu konuya harcadığını, KKTC’deki istatistiklerin de trafikte yüksek ölüm oranı göstermekte olduğunu söyledi.
TC’de de bir trafik eylem planı hazırladıklarını kaydeden Ilıcalı, KKTC’deki yollarda yaptıkları incelemelerde karayollarının güvenliği açısından önemli çalışmalar olduğunu gördüklerini kaydetti.
Yapılması gerekenlerin de fazla olduğunu ifade eden Ilıcalı, KKTC’nin düz arazi olması nedeniyle güzel bisiklet yolları yapılabileceğini, KKTC’nin bu konuda bir marka olabileceğini vurguladı.
Karayollarının tespiti, bisiklet yolları gibi birçok çalışmalar yapacaklarını kaydeden Ilıcalı, bilimsel çalışma ile bunları ortaya koyacaklarını söyledi.
Ilıcalı, GSM operatörü Türkcell ile görüştüklerini ve bundan sonra KKTC’ye gelenlere trafiğin soldan olduğunu mesaj ile bildireceğini kaydederek, diğer GSM operatörleri ile de görüşeceklerini ifade etti.
Ilıcalı, “Biz burada hemen çalışmaya başlayarak karayollarının güvenli ve akıcı hale gelebilmesi için bürokrat, sivil toplum örgütleri ve üniversiteler ile uygulanabilir projeler ve yeni sistemlerle güzel ülkeye yakışan ulaşım ve trafik sağlayacağız” dedi.
AVCI
Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı da, ilk defa bir bakanın değişik bir vizyonla geldiğini, eksiklikleri kabul ederek giderilmesi yoluna gittiğini ifade etti.
Bahçeşehir Üniversitesi’nin trafik konusunda yaptıklarının, yapacaklarının garantisi olduğunu düşündüklerini kaydeden Avcı, TC elçiliğine de destekleri için teşekkür etti.
KUNT
DAÜ Trafik Eğitim Araştırma Merkezi Başkanı Yard. Doç. Dr Mehmet Metin Kunt da, trafikte şartların değişmekte olduğunu, bu çalışmanın da bir başlangıç olacağını söyledi.



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Trafik-Eylem-Plani-Hazirlanmasi-Icin-Protokol-Imzalandi/369522