Başbakan Tayyip Erdoğan, ilk yerli uçak projesi HÜRKUŞ'un tanıtımı için yapılan törende kokpite oturdu, uçağı inceledi. Daha sonra da uçağın içinden giydiği uçuş montuyla gazetecilere poz verdi.
TAI TUSAŞ Havacılık ve Uzay Günü dolayısıyla Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Tesisleri'nde, ''Türk Başlangıç ve Temel Eğitim Uçağı'' HÜRKUŞ'un hangardan çıkarılış töreni yapıldı.
Kokpitte verdiği poz ve uçağın hangardan çıkarılması için seçilen zamanın dikkat çekici olduğu yorumlarına ise "Daha önceden planlanmıştı" yanıtını verdi.
Erdoğan, yerli uçak, insansız hava aracı ile helikopterlerin kendisini heyecanlandırdığını ve duygulandırdığını belirterek şöyle konuştu:
"Türkiye artık kendi özgün tasarımıyla ürettiği uçağın mutluluğu içinde. Yerli uçak için ilk adımı atmış bulunuyoruz. İnsansız hava aracını bugün izlemiş olduk. Atak helikopteri de seri üretime başlamış durumda. Bunun yanı sıra deniz fırkateyn ve denizaltı gibi üretimler olmuştu. Bugün bizim için çok önemli bir gün. Göktürk uydusu da çok önemli bir proje. Bunlar Türkiye'nin nerelerden nerelere geldiğinin göstergesi."
İLHAMI VECİHİ HÜRKUŞ'TAN ALDI
Bugün ilk Türk tasarımı olan yerli eğitim uçağı olan Hürkuş adını Vecihi Hürkuş’tan alıyor.
1969 yılında hayatını kaybeden Vecihi Hürkuş, 1925 yılında ilk Türk uçağını yapan hem mühendis hem pilot.
3200 kilo ağırlığında 1600 beygirlik bir motoru var. Aynı zamanda Güney Kore’den alınan uçakların daha üst bir versiyonu.
Hürkuş'un bir süre daha tasarımı ve testleri devam edecek. 2013 yılı Mart ayından itibaren de uçuşa başlaması hedefleniyor.
Uçağın üzerinde Kanada yapımı bir motor bulunuyor. Tüm testleri ve raporları, uluslararası havacılık sanayi tarafından izinleri alındıktan sonra her şeyi tamamlanacak ve uçuşa başlayacak.
2006 yılından beri yürütülen projenin maliyeti 150 milyon dolar.
Uçak eğitim uçağı olarak tanımlansa da 4 farklı modeli üretilebiliyor. Eğitim dışında savaş uçağı olarak da dizayn edilebiliyor.
15 bin feet'te havada 4 saat kalabilen uçağın projesinde 10 ülke ile çalışıldı. Avrupa’dan 6 ülkenin yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada ile de çalışıldı. Ancak projenin tamamı Türk mühendisler tarafından yapıldı.
4-5 ay sürecek yer testlerinin ardından metal yorulma testine geçilecek. onu titreşim testleri izleyecek ve Mart 2013 itibari ile sertifika alınacak. Uçağın en geç Nisan 2013’te uçması planlanıyor.
Menzili 574 kilometre olan uçaklar, F-16 pilotlarının eğitiminde kullanılacak.