Zilan deresindeki su değirmeninin sahibi Veysel Kul, su değirmenlerinde kepekli un öğütüldüğünü belirterek, "Atalarımızdan kalma değirmenlerin yaklaşık 200 yıllık tarihi var. Su değirmeni hâla dönmekte. Şu an kepekli un öğütüyoruz. Nesilden nesile devam ettiriyoruz" dedi.
Su değirmeninde günlük 500-600 kilo buğday öğütüldüğünü ifade eden Kul, şöyle konuştu: "Değirmen bir motorla, dinamoyla öğünen dönen taşlara benzemez. Su ile döndüğü için özelliği yavaş çıkarmasıdır. Unu yakmamasıdır. Taşlar aşırı hızlı dönmediği için değirmenle öğütülen buğdaylarda yanma olmuyor. Elektrikli değirmenlerde elektrik unu yaktığı için un lezzetli olmuyor. Su değirmeninde yapılan un daha lezzetli oluyor.” Çarkın yukarıdan gelen suyun basıncıyla döndüğünü anlatan Kul, “Çarkın ortasında mil var, bu mil de yukarıdaki taşı döndürüyor" dedi.
Veysel Kul, kepekli un öğütülen su değirmeninin sadece Akseki’de Gümüşdamla köyünde olduğunu söyleyerek, eskiden sabahlara kadar un öğütüldüğünü, günümüzde eskisi gibi üretimin olmadığını sözlerine ekledi.