Kamuoyunda ‘kentsel dönüşüm projesi' olarak bilinen, Türkiye genelindeki depreme dayanıksız yapıların yıkılarak yerine sağlam binaların yapılmasını öngören, ‘Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Yasası'nın uygulama esasları netleşmeye başladı. Halen yıkım seferberliği için hazırlık çalışmalarını yürüten Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, eski ve çürük binalarda daha çok dargelirli kesimin kiracı olarak oturduğunu tespit ederek, bu kesimlerin mağdur edilmemesi için yeni projeler hazırladı. Çalışmaları süren proje, yıkılacak binalarda oturan vatandaşların 335 lira taksitle ev sahibi olmalarının yolunu açacak.
Kurasız, çekilişsiz, herkese
Bakanlığın üzerinde çalıştığı projelere göre, çürük binalarda oturan dargelirli kesimlere de ‘kredi' ve ‘düşük taksitle' ev sahibi olma imkanı verilecek. Birikmiş parası olan dar gelirli kiracılar, devletin sağlayacağı düşük faizli kredilerle kendilerine yeni ev satın alabilecekler. İkinci olarak da söz konusu kişilere, sosyal konut edinme imkanı sunulacak. Bu kapsamdaki konutların 80 bin liraya mal edilmesi ve kâr payı alınmadan vatandaşa satılması planlanıyor. Buna göre, çürük binalarda oturan dargelirli aileler, 80 bin liralık konutlara 20 yıl vade ve 335 liralık taksitlerle sahip olma imkanı elde edecekler. Ayrıca, söz konusu konutların satışında kura çekimi olmayacak.
Ev sahipleri mağdur edilmeyecek
Dar gelirli vatandaşların 20 yılda 335 lira taksitle ev sahibi olmalarına imkan sağlayan proje, daha çok çürük binalarda oturan kiracılar düşünerek hazırlandı. Ancak bu tür yapılarda konutu bulunan vatandaşlar için ise farklı projeler geliştirildi. Ev sahiplerine ilişkin projeler, konut sahibine aynı yerden konut verilmesi, yine aynı kişiye bir başka yerden konut verilmesi veya konutunun bedelinin ödenmesi gibi seçenekleri içeriyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, geçen hafta dönüşümün kamu kurumlarından başlayacağını açıklamıştı.