Arınç 'Her tahliyeyi sevinçle karşıladık'

3 Temmuz 2012 Salı  09:06

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, AK Parti Beşiktaş İlçe Teşkilatı'nca Ortaköy'de düzenlenen ''Büyük Beşiktaş Buluşmaları''nda yaptığı konuşmanın ardından, katılımcıların sorularını cevapladı.

'ÖZEL YETKİLİ MAHKEMELER İSİM OLARAK KALKIYOR'
Özel yetkili mahkemelerle ilgili düzenlemeye ilişkin bir soru üzerine Arınç, bugünün en güncel konusunun bu olduğunu ifade ederek, kanunun çıktığını, bunun önemli bir kanun olduğunu söyledi.

Arınç, ''Özel yetkili mahkemeler isim olarak kalkıyor. Ancak belli suçların soruşturması ve kovuşturmasını yapmakla ilgili, birden fazla yargı çevresini ilgilendiren mahkemeler kurulacak. Bu mahkemeler yine belli suçlara bakacaklar. Özel yargılama usulü de olacak. Ancak şu anda görülmekte olan davalar, Yargıtay aşamasına kadar, tekrar eski mahkemelerde görülecek. Yeni soruşturmalar yeni kanuna tabi olacak'' diye konuştu.

Burada farklı değişikliklerin yapıldığını, ''özgürlükler hakimi'' diye, ''nöbetçi hakim'' diye isimlendirilen tutuklamaya, tahliyeye ve yurt dışına çıkma yasağına ilişkin karar verecek ayrı bir hakimin olacağını anlatan Arınç, tutuklama, tahliye kararlarını verecek hakimin başka bir hakim olarak düşünüldüğünü dile getirdi.

Özel yetkili mahkemelerin, DGM'ler kaldırıldıktan sonra onların yerine konulduğunu hatırlatan Arınç, şunları kaydetti:

''Aslında özel yetkili mahkemelerin demokratik düzen tam olarak işlemeye başladığında kalkması gerekir. Çünkü artık o ülkede tabi hakim ilkesine uygun olarak işlenen suçlara mahkemelerin hakimleri bakar. Ağır ceza ise ağır ceza, asliye ceza ise asliye ceza... Ama Türkiye'de darbe ile ilgili suçlamalar, hükümete, parlamentoya karşı yapılan eylemler veya nitelikli suç işlenmesi, organize suç örgütleri vesaire bunlara eskiden DGM'ler bakıyordu. Bu suçları bitirmek ve bu suçlarla ilgili yargılama yapmak üzerine kurulmuştu. 6 senedir yürürlükte... Şu anda bazı mahsurlar çıktığı için biraz daha iyileştirme yolunda adım atıldı. Ben yeni uygulamanın daha insani, daha vicdanı ve daha hukuki olacağını düşünüyorum. Uzun süren tutukluluklar olmayacak. Çünkü hakimler tutuklama ve tahliye kararı verirken gerekçelendirmek zorunda kalacaklar. Yapılan düzenleme bağırıldığı, çağırıldığı kadar endişe meydana getirecek bir şey değil. Yeni sistemde insan hakları biraz daha ön plana alınmış durumda.''

'HER TAHLİYEYİ SEVİNÇLE KARŞILADIK'
Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın tahliye edilmesini nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Arınç, ''Öncelikle tahliye olanlar için 'geçmiş olsun' demek isterim. Yıllarca ceza avukatlığı yapmış bir insanım, her tahliyeyi bir sevinçle karşılardık'' diye konuştu.

Bir hükmün verildiğini de ifade eden Arınç, ''Bu, bir yargı sürecidir. Temyizi olacaktır. Ama merak ettiğim için kararı aldım, okudum. Belli maddeleri hakim uygulamış, belli yasaklar getirmiş. Ama bütün bunların geçerlilik kazanması yüksek Yargıtay'ın bu kararı tasdik etmesiyle mümkün olacak. Ama tahliye edilmiş olmasının hem camiasına hem ailesine hem kendisini sevenler için bir sevinç olduğu kanaatindeyim. Ben de 'geçmiş olsun' dileklerimi iletiyorum'' dedi.

Arınç, burada taraf olduğu bir konu olduğunu da dile getirerek, şunları söyledi:

''Geçtiğimiz yıl bu aylarda sporda şiddetin önlenmesiyle ilgili bir kanun çıkmıştı. Adı, şike yasası değil ama içerisinde bazı hükümler taşıyordu. Bu kanun, Faruk Özak beyin devlet bakanlığı zamanında çıktı, ben de kısmen takip ettim. Özellikle kulüplerin, federasyonun talebiyle çıkarıldı. 3 ay sonra bazı olaylar sebebiyle bu kanun değiştirilmek istendi. 4 partinin imzası ile bir kanun teklifi olarak geldi. Ben bunu uygun görmedim. Çünkü '3 ay evvel yalvar yakar bize gelip de, 'bu kanunu çıkartın' diyenler, 3 ayda ne değişti de bugün, 'değiştirin' diye geliyorlar' diye ilkesel olarak karşı çıktım. Ama değişti.''

Kanunu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün veto ettiğini, kendisinin de bunu takdir ettiğini hatırlatan Arınç, veto edilen kanunun Meclis'e döndüğünü ve o kanunun Meclis'in sahip çıkmasıyla geçtiğini anlattı.

Arınç, ''Ben, sadece kanunla ilgili endişelerimi dile getirmiştim. Bütün bunların Türkiye'de yaşandığını ve bu kanun iyi uygulanırsa şike gibi, teşvik primi gibi, şiddet gibi olayların bundan sonra yaşanmayacağını düşünüyorum. Çünkü fair play denen şey spor kadar önemlidir. Eğer holiganizm Türkiye'de etkili olacaksa, böyle spor olmaz olsun'' dedi.

Spor denince sadece futbolun da hatırlanmaması gerektiğine vurgu yapan Arınç, işin içine şiddet, para, tarafgirlik girdiği zaman o işten hayır gelmeyeceğini ifade etti.

Arınç, ''Ama bu Aziz Yıldırım'ın şahsı ile ilgili bir durum değildir. İsmi geçen veya geçmeyen pek çok insan için bu tür suçlamalar karşısında çok caydırıcı bir kanun olmalı ki, bundan sonra bunlar yaşanmamalı diye düşünüyorum. Somut olay olarak da, Ben Aziz Yıldırım'a ve arkadaşlarına 'geçmiş olsun' diyorum'' şeklinde konuştu.

'SURİYE'NİN KENDİ İÇ MESELESİ'
''Suriye'de halkın iradesi ne zaman iktidar olacak?'' sorusu üzerine Arınç, Suriye'de acı olaylar yaşandığına işaret ederek, Türkiye'nin bu konuda çok dikkatli olduğunu ifade etti.

Arınç, ''Suriye'de halkın iradesi ne zaman iktidar olacak? Bu, Suriye'nin kendi iç meselesi. Yani bizim Suriye'de mevcut rejimi fiili bir güç olarak yıkmak, değiştirmek gibi bir görevimiz yok. Ancak şiddet devam ediyor ve insanlar ölüyor, sayıları 10 binleri buldu. Bu konuda feryat eden ve bu insan hakları ihlallerini dünyanın gündemine getiren sadece Türkiye. Maalesef Suriye hem komşu bazı ülkelerin hem de Güvenlik Konseyi'nde Rusya ve Çin'in desteğini almakta'' dedi.

Uluslararası hava sahasında Suriye tarafından bir Türk uçağının düşürülmesine ilişkin de Arınç, bu olayın üzerinden uzun zaman geçmediğini, Türkiye'nin teyakkuz durumunda olduğunu ve yapılacak bir ihlale karşı cevap vermek noktasında görevine devam ettiğini anlattı.

Suriye'nin kendi içinde bir muhalefetin var olduğuna dikkati çeken Arınç, Suriye'nin büyük bir kısmının muhalefetin kontrolüne yavaş yavaş girdiği konusunda da istihbarat geldiğini ifade etti.

Arınç, ''Suriye'de ne olacaksa kendi dinamikleriyle olacak. Türkiye'nin fiili bir duruma iştirak etmesi söz konusu değil. İnsani olarak yardım sağlıyoruz'' dedi.

Türkiye'deki kamplarda barınma sağlayan sığınmacı sayısının 40 bine yaklaştığını da belirten Arınç, bunlar için insani amaçlı yardımların devam ettiğini anlattı.

Arınç, en son Cenevre'de yapılan toplantıya da atıfta bulunarak, burada Rusya'nın ikna edilmesi için çaba sarf edildiğini hatırlattı.

Türkiye'nin uluslararası sahada itici bir güç olarak Suriye'deki bu şiddetin durması için bütün gayreti ile çalıştığını da söyledi.



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Arinc-Her-tahliyeyi-sevincle-karsiladik-/370150