Antalya Büyükşehir Belediyesi, Doğu Garajı’nda hayata geçireceği projenin kazıları sırasında tesadüfen ortaya çıkan ve Antalya’nın bilinen tarihini daha eskiye çeken bölgeyi yeniden planlıyor. Büyükşehir Belediyesi’nin yakında ihalesini gerçekleştireceği Doğu Garajı Projesi, Antalya’ya farklı bir güzellik katacak. Kazılarda ortaya çıkan Nekropol alanı doğal koşullarla korunmak için üstü kapatılarak, kontrollü gezinti ve sergileme olanaklarıyla kentliye kazandırılacak. Projenin Kültür ve Ticaret Merkezi ayağında ise 3 bin 200 kişilik çok amaçlı ve bölünebilir bir salon konser, kongre ve toplantılardan, spor karşılaşmalarına kadar farklı aktivitelere ev sahipliği yapabilecek teknik olanaklara sahip olarak planlanıyor. Çok amaçlı salonun yanı sıra 2 adet tiyatro salonu, 4 adet sinema salonu ve 1 adet sanat galerisinin de bulunacağı alanda, niteliklerine göre özelleşmiş ticari fonksiyonlar günün her saatinde canlı kalan bir yapı olmasını sağlıyor. Bütüncül olarak Doğu Garajı Alanı nitelikli kent yaşantısının sürdürüldüğü, canlı ve hareketli bir merkez haline dönüşerek yaşamımıza katılıyor.
KÜLTÜREL SOSYAL ALANLAR
Projeye ait inşaat alanı kültürel sosyal alanlar, ticari alanlar, dolaşım ve teknik alanlar ile otopark da dahil olmak üzere toplam 60 bin metrekare olarak tasarlandı. Projeyle kuzeyindeki Ali Çetinkaya Caddesi ile Nekropol alanı arasındaki düzlemin sürekli bir şekilde bağlanması amaçlanıyor. Yapının en önemli kısmı olan 3 bin 200 kişilik çok amaçlı salonda, yönetim ve sahne gerisi gibi fonksiyonların yanı sıra içinde satış birimlerinin de bulunabileceği fuayeler yer alacak. Salon değişken oturma düzeniyle farklı kullanım biçimlerine olanak tanıyacak. Klasik amfi tiyatro formuyla salonun orta kısmında aktivite ve gösterilere evsahipliği yapılabilecek. Bu şekilde, merkezin izlenebilmesi için sahne dahil çevresindeki alanlara portatif oturma elemanlarıyla platformlar kurulabilecek.
KENT MEYDANI YARATILACAK
Salon aynı zamanda hareketli duvarlar ile kapatılarak kendi başlarına birer küçük amfi olarak kullanılabilecek. Böylece 3 bin 200 kişilik büyük bir kitleye hizmet verecek olmanın yanında, birden çok toplantının aynı anda yapılabilmesine olanak tanıyacak bir dizi salon da oluşturulacak. Ticari fonksiyonlar zemin üzerinde Cebesoy Caddesi tarafında ve daha çok mağazalar ve yeme-içmeye uygun bir biçimde yer alacak. Zeminin altındaki katlarda ise daha büyük metrekareli büyük dükkanların yerleşimine uygun mekanlar bulunacak. Özellikle zemin üzerindeki kotlarda yer alan dolaşım alanları açık olacak.
OTOPARK VE SERVİS GİRİŞLERİ
Projenin otopark girişleri Cebesoy Caddesi üzerinden, çıkışları ise yan sokaktan gerçekleştirilecek. Projenin Ali Çetinkaya Caddesi kısmında bir aracın geçebileceği yavaş bir araç şeridi bırakılacak. Mağaza ve diğer ticari birimlerin servisleri de otopark giriş-çıkışları aracılığıyla düzenlenecek. Çok amaçlı salona için 2 adet platform asansörü ile salona hizmet sağlanacak. Bu 2 asansör gerektiğinde 12 metre uzunluğundaki yüklerin sahneye taşınabilmesi için de kullanılacak. Projenin merkezindeki Nekropol tarafında kalan ve Cebesoy Caddesi üzerindeki köşede 60 metre yüksekliğinde bir kule bulunacak. Sembol niteliğiyle kent içinde projenin tanınırlığını artıracak olan kule, Antalya’nın kent dokusu içinde bir bakı noktası oluşturacak. 2 asansör ve bir merdivenle desteklenen kulenin üst katında bir seyir terası yer alacak.
NEKROPOL ALANI
Arkeolojik kazılarla ortaya çıkan Nekropol alanında sokak kotlarına uyumlu bir biçimde yerleşen bir dizi platform ile yarı-açık sergileme alanları oluşturulacak. İç işleyiş, kafileler halinde gerçekleşecek ziyaretin yönlendirilmesine uygun olarak doğrusal planlandı. Alt kotlarda mezarlara yakın gezinti ahşap, cam ve çelik elemanlar ile oluşturulacak. Böylece kullanıcıların alanı üst kottan izleme imkanı olacak. Bu çalışma için olabildiğince hafif yapısal ürün ve teknolojilerden yararlanılması planlanıyor.