2. Cumhurbaşkanı Talat: Kanun Hükmünde Kararname Yanlış Yöntem

8 Temmuz 2012 Pazar  12:18

Talat, hükümetin Lefkoşa Türk Belediyesi için çıkarttığı kanun hükmünde kararnamenin yanlış yöntem olduğu görüşünü dile getirerek, kararname hakkında hiçbir hukukçudan olumlu bir şey duymadığını söyledi.
2. Cumhurbaşkanlığı ofisinden verilen bilgiye göre, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat katıldığı bir TV programda iç ve dış konuları değerlendirdi.
2. Cumhurbaşkanı Talat, bir soru üzerine hükümetin, Belediye ile ilgili olarak kabul ettiği kanun hükmünde kararnameyi değerlendirerek, her şeyden önce kararnamenin çok acemice hazırlandığını kaydetti.
Talat, geçmişte hükümetin yapacağı çok şey olduğunu defalarca vurguladığına işaret ederek, yasa ile gerekirse erken seçime bile gidilebileceğini söyledi.
Meclisin toplantıya çağırılarak uygun bir yasanın çıkarılabileceğini ifade eden Talat, ancak hükümetin yanlış bir yöntem uyguladığını görüşünü dile getirdi.
Bu yöntemle sorunun çözümlenmesinin son derece zor olacağını, sendikanın ilk etapta buna zaten karşı çıktığını, muhalefetin de karşı olduğunu ifade eden Talat, “halk seçti kimse karışamaz” şeklindeki yaklaşımın da doğru olmadığını anlattı. Talat, bazı durumlarda, dünyanın her yerinde yapıldığı gibi, bazı tedbirlerin alınmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi.
ANAYASA MAHKEMESİ
Hükümetin aldığı kararın diğer muhalefet belediyelerine karşı da bir emsal olarak kullanılıp kullanılamayacağı şeklindeki başka bir soruyu değerlendiren Talat, bu gibi korkuların eskide kaldığını belirtti. Talat, bu kararnamenin anayasa mahkemesinden döneceğine inandığını söyledi.
DÖNEM BAŞKANLIĞI
Güney Kıbrıs’ın AB Dönem Başkanlığı’nın bir sıkıntı yaratıp yaratmayacağı şeklindeki bir soruyu yanıtlayan Talat, “Kıbrıs’ın bugün Dönem Başkanı olacağı, AB’ye üye olduğu günden belliydi” dedi.
Mehmet Ali Talat, bu Dönem Başkanlığı’nın Kıbrıs sorununa olumsuz etkisi olacağını, ancak bugün için onun da önemi kalmadığını belirterek, “çünkü müzakereler bitti” şeklinde konuştu.
BRÜKSEL EYLEMİ
Brüksel’de yapılan eylemin sorulması üzerine Talat, eylemin prensipte yanlış olmadığını ama bir işe yaramayacağını kaydetti. Talat, bu eylemin Kıbrıs Türk tarafının prestijinin yüksek olmadığı bir dönemde yapıldığına dikkat çekti.
Bu dönemde ne yapılması gerektiği yolundaki soruyu da değerlendiren Talat, 1 Temmuz’dan sonra herkesin kendi yoluna gideceği şeklindeki görüşlerin ifade edildiğini, bunların boş sözler olduğunun ortaya çıktığını, şimdi ise teknik komitelerle çözüm sürecinin uyutulması yoluna gidildiğine dikkat çekti.
Talat, yapılması gerekenin çözüme yoğunlaşmak olduğu gerçeğinin değişmediğini, ancak bugünkü iktidarla bunun mümkün olmadığını anlattı.
AMAÇ DEĞİL ARAÇ
Talat, barış isteyen tüm çevrelerin görüşmelerin devam etmesinden yana görüşler ortaya koyduğunu, ancak görüşmelerin bir amaç değil, bir araç olduğunu unutmamak gerektiğini söyledi. Talat, “halbuki görüşmeler çoğu zaman, bir amaç gibi algılanır” dedi.
Kıbrıs sorununun çözümü ile ilgili önümüzdeki dönemde ümitli bir şeyin görünmediğini de ifade eden 2. Cumhurbaşkanı Talat, “artık içe yönelmek gerekir” şeklinde konuştu.
EKONOMİ
Ekonomik darboğazdan çıkış için neler yapılabileceği sorusu üzerine, “ekonomi konusunda kendimiz bir paket hazırlayabiliriz” diyen Talat, bu imkanın hükümete sağlanması halinde gereğinin yapılabileceği konusunda ise kuşkulu olduğunu söyledi.
Talat, hükümetin Türkiye’den gelen her telkini emir telakki ettiğini ileri sürerek, buna İlahiyat Koleji ve Külliyeyi örnek gösterdi.
Telkinlere hemen “balıklama dalınırsa hükümetin iradeye ihtiyacı kalmayacağını” savunan Talat, böylesi bir anlayışın ekonomik, sosyal veya herhangi bir konuda önlem düşünüp adım atabileceğinin düşünülemeyeceğini söyledi.
İRADE YERLE BİR
Kıbrıs Türkü’nün iradesinin yerle bir olduğunu iddia eden Talat, büyük çoğunluğun “bütün kararları Türkiye verir biz yaparız” düşüncesine kapıldığını, sonuç olarak bir kısım vatandaşın, “daha iyisi bir vali atansın”; bir kısmının ise "ne yapsak boş" noktasına geldiğine işaret etti.
TEKNİK KOMİTELER
Teknik Komite çalışmaları hakkında görüşleri sorulan Talat, bu komitelerin kendi döneminde kurulduğuna dikkat çekerek, ne yapılırsa yapılsın siyasi soruna çözüm bulunmadıkça Teknik Komitelerin bir yere kadar başarılı olabileceğini söyledi.
KURTULMAK
Bir başka soru üzerine Talat, bir sonraki seçimi çok önemsediğini belirterek, bugünkü iktidardan kurtulmak ve Kıbrıs sorununu tekrar canlandırmanın herkesin boynunun borcu olduğunu belirtti.
Talat, iktidarı değiştirmenin tek yolunun seçimler olduğu dikkate alınacak olursa, daha çok uzun bir süre olmasına karşın, gelecek seçimlerin büyük önemi bulunduğunu ve buna uygun hareket etmek gerektiğini sözlerine ekledi.



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/2-Cumhurbaskani-Talat-Kanun-Hukmunde-Kararname-Yanlis-Yontem/370341