Çeşitli ülkelerden 25 kişiden oluşan yabancı gazeteciler KTTO’ya yaptıkları ziyarette Oda Başkanı Günay Çerkez, Başkan vekili Seda Yavaş ve Yönetim Kurulu üyeleri Salih Çeliker ve Emre Olgun ile görüştü.
KTTO Başkanı Günay Çerkez, gazetecilere siyasi ve ekonomik konularda bilgi aktardı soruları yanıtladı.
Çerkez, Ticaret Odası’nın Kıbrıs Cumhuriyetinin kuruluşundan önce 1958 yılında kurulduğunu ve tanınan tek Sivil toplum örgütü olduğunu anımsattı.
AMBARGO-İZOLASYON
2004 yılında Annan Planı için yapılan referandum öncesinde AB ve ABD yetkililerinin Türk tarafından “evet” çıkması halinde ambargo ve izolasyonların kaldırılacağı, uçuşların başlayacağı sözü verdiklerini anımsatan KTTO Başkanı Çerkez, “Annan Planı için yapılan referandumda Türk tarafından yüzde 65 ‘evet’, Rum tarafından yüzde 76 ‘hayır’ oyu çıkmasına rağmen Güney Kıbrıs tek yanlı olarak AB üyesi yapılmış, Kıbrıslı Türklere verilen sözler ise tutulmamıştır. Kıbrıs Türk halkı ve iş insanları yıllardır ambargo ve izolasyon altında bulunmakta ve bunun zorluğunu çekmektedir. Sizler de KKTC’ye gelirken İstanbul veya Antalya’ya inerek bu zorluğu ve zaman kaybını yaşadığınızı biliyorum.” şeklinde konuştu.
AB’NİN HAYALET VATANDAŞLARI
AB’nin, Kıbrıs’ın tümünü AB toprağı, burada yaşayanları da AB vatandaşı olarak kabul etmesine rağmen, Kuzey Kıbrıs’ta AB müktesebatının askıya bulunduğunu söyleyen Çerkez, Ticaret Odası’nın AB’nin hatasına dikkat çekmek için, 27 Haziran’da Brüksel’de “ AB’nin hayalet vatandaşları” konsepti ile bir etkinlik düzenlediğini kaydetti.
GÜNEY KIBRIS RAFLARINA ÇIKAMIYORUZ
Günay Çerkez, Ticaret Odası’nın Yeşil Hat Tüzüğü çerçevesinde Kuzey Kıbrıs’tan Güney Kıbrıs’a yapılan Ticarette Avrupa Komisyonunun kurumsal ortağı olduğunu, Kuzey’den Güney’e giden ürünlere refakatçi belgesi verdiğini ancak yıllardır tüm uğraşlara rağmen tek bir Türk ürününün Rum market raflarına çıkamadığını anımsattı.
AB SEYİRCİ
Bunun nedeninin Rum tarafının eskiden kalma soğuk savaş yöntemleri ile Kuzey Kıbrıs ekonomisini baskı altında tutmaya çalışmasından kaynaklandığını belirten KTTO Başkanı Çerkez, Rumların bu tutumuna AB’nin ve kurumlarının seyirci kaldığına dikkat çekti.
DİREKT ULAŞIM TANINMA DEĞİL, EN TEMEL İNSAN HAKKIDIR
Kıbrıs Rum ekonomisinin KKTC ekonomisine göre 3.5 kat büyük olduğuna değinen Çerkez adada sürdürülebilir, adil ve kalıcı bir anlaşma için bu ekonomik farkın eşitlenmesi gerektiğini belirtti.
Ekonomilerin eşitlenmesi için direkt ticaretin önündeki engellerin kaldırılması, direkt uçak ve gemi seferlerinin başlatılması gerektiğine dikkat çeken Oda Başkanı Çerkez, “Bunlar en temel insan hakkıdır. Bunların yapılması tanınma anlamına gelmemektedir. Bugün Taiwan da tanınmıyor ama dünya ülkeleri ile direkt bağlantıları vardır” şeklinde konuştu.
Çerkez sürdürülebilir bir çözüm için çözümden önce iki tarafın ekonomileri arasındaki büyük farkın kapatılarak mümkün olduğu kadar eşitlenmesi gerektiğini ve sorulan bir soru üzerine , Akdeniz de olduğu iddia edilen gazın olası bir çözümün maliyetini karşılamakta kullanılası halinde bu kaynağın tehdit yerine fırsat olarak değerlendirilmiş olacağını belirtti.
EKONOMİ
KKTC ekonomisinden de bilgi veren Oda Başkanı Çerkez, bir ada ekonomisine sahip Kuzey Kıbrıs’ın ekonomik gelişmesinin turizm ve eğitim sektörüne bağlandığını,bunların yanında başlıca ihracat ürünlerinin narinciye ve süt ürünlerinin olduğunu ve 2014 yılında Türkiye’den gelecek su ile birlikte ekonominin çehresinin değişeceğini söyledi.
Rekabet gücümüzü ve verimliliği artırmamız gerektiğine dikkat çeken Çerkez ithalat ve ihracatta en yakın kara parçası olan Türkiye’nin ön sıralarda bulunduğunu bunun ardından AB ve Ortadoğu ülkeleri geldiğini belirtti., KKTC’de 7 üniversite bulunduğunu ve 72 ayrı ülkeden gelen 48,000 öğrencinin eğitim gördüğünü kaydetti.
KKTC’nin kaliteli ihraç ürünlerinin bulunduğunu söyleyen Çerkez, bunların başında narenciye, süt ve süt ürünü geldiğini belirtti.