Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel, göreve geldiği günden itibaren geçen 15 aylık sürede bakanlık olarak ülke turizminin ve turizm sektörünün geliştirilmesi için yoğun bir çaba gösterdiklerini vurgulayarak, bu çalışmalar kapsamında KKTC’ye İran’dan tarifeli seferler başlattıklarını söyledi.
Üstel, Atlas Jet’in Ercan-Tahran arasında Gaziantep üzerinden seferler başlattığını, şu anda haftada bir yapılan seferlerin Ağustos ayından itibaren haftada ikiye çıkarılacağını ifade ederek, Lübnan’dan sonra İran’dan da ülkeye uçak seferleri başlatılmasının turizme katkı sağlayacağına inanç belirtti.
Ünal Üstel, bakanlık olarak otellerin standartlarının yükseltilmesi yanında KKTC’nin en turistik yerlerinden olan Girne Antik Liman ve Zafer Burnu’ndaki Apostolos Andreas Manastırı’nın çevresinin yenilenmesi ve hizmetlerin geliştirilmesi için koruma alanı ilan edildiklerini de kaydetti.
Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel, bugün bir basın toplantısı düzenleyerek, göreve geldiği Nisan 2011’den Temmuz 2012’ye kadar geçen 15 aylık süreci değerlendirdi. Üstel’e basın toplantısında Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu ile bakanlık yetkilileri de eşlik etti.
Kahvaltılı basın toplantısını, basın mensuplarının yanı sıra medya kuruluşlarının yetkilileri de takip etti.
Bakan Üstel görsel sunum eşliğinde yaptığı konuşmasında, göreve başladığında önüne koyduğu ve basına da açıkladığı hedeflerin çoğunu bugün yerine getirmekten memnuniyet duyduğunu kaydetti.
Üstel, ilk olarak ülkeye gelen turist sayısını artırmak için çalıştıklarını belirterek, gelen yolcu sayısındaki artışla bağlantılı olarak turistik konaklama tesislerinde konaklayan turist sayısının da artış gösterdiğini söyledi.
BİR MİLYON ÜZERİNDE GECELEME
Bu kapsamda Ocak - Haziran döneminde bu sayının 303 bin 990’a ulaştığını, 2011 yılında yüzde 33 olan yabancı uyruklu turist sayısında bu yıl yüzde 19,8’lik bir artış görülürken Türkiye uyruklu turist sayısında 2011 yılında yüzde 17 olan artışın bu yıl yüzde 20,9 olduğunu ifade eden Üstel, Ocak-Haziran döneminde turistik konaklama tesislerinde gerçekleşen toplam geceleme miktarının ise 1 milyon 56 bin 766 olarak gerçekleştiğini vurguladı.
CHARTER UÇUŞLARLA KKTC’YE 72 BİN TURİST TAŞINDI
Bakan Üstel, uygulanmakta olan teşvik esasları çerçevesinde Hollanda, Belçika, Azerbeycan, İngiltere, İtalya, Slovenya, Fransa, Polonya, Avusturya, İran ve Çek Cumhuriyeti’nden KKTC’ye charter uçuşlara bu yıl Makedonya’nın da katıldığını, ayrıca Lübnan ve İran’dan tarifeli seferlerin başlatıldığını ifade etti.
Üstel, Ocak - Haziran döneminde KKTC’ye 162 charter seferiyle toplamda 72 bin 247 turist taşındığını söyledi.
MÜZE VE ÖREN YERLERİ İLE KAZI ALANINDAKİ ÇALIŞMALAR
Turizm Bakanı Ünal Üstel, görevi süresinde yeni müzeler açıldığını, mevcut müzelere yeni bölümlerin eklendiğini ifade ederek, bunlara örnek olarak Kıbrıs Evi ve Harnup Müzesi’ni gösterdi.
Salamis Harabeleri’nde yeni kazı alanlarında çalışmalar yapıldığını ifade eden Üstel, Türkiye Turizm Bakanlığı ile bakanlığı arasında imzalanan protokol uyarınca Türkiye’de uygulanan “Müzekart+” kartlarının KKTC’de de geçerli olması kararı doğrultusunda uygulama başlatıldığını kaydetti.
RÖLEVE VE RESTORASYON ALANINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR
Üstel, Doğa Müzesi, Kertikli Hamam, Bishop Chapeli, Beylerbeyi’nde bulunan Değirmen,Lefkoşa Kumarcılar Hanı ve tarihi Girne Limanı’nda bulunan eski gümrük binasında da restorasyon çalışmaları yapıldığına dikkat çekti.
REHBER SAYISI BİN 260’A ULAŞTI
Bakan Üstel, 30. Dönem Rehber Yetiştirme Kursu’nda bu yıl 46 kişinin daha mezun olduğunu ifade ederek, rehber sayısının bin 260’a ulaştığını kaydetti.
“TURİZM FUARLARI ÜLKE ÇOK ÖNEMLİ”
Turizm fuarlarının ülke ve turizm açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Üstel, bakanlığın 2011-2012 tarihleri arasında toplam 14 fuara katıldığını kaydetti.
Üstel, bu yıl Ukrayna Kiev (UITT), Moskova (Matka MITT), İskandinavya ve Makedonya turizm fuarlarına ilk kez katıldıklarını ifade ederek, bu fuarlara katılmalarında büyük desteği olan Türkiye Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve ekibine teşekkür etti.
“PRESTİJ KİTABI” ÇIKARILDI
Üstel, ülke turizm ve kültürüne katkı sağlamak amacıyla çıkarılan “Açık Hava Müzesi Kuzey Kıbrıs Prestij Kitabı”nın fotoğraf sanatçıları ve arkeologların çalışmaları ile hazırlandığını ifade ederek, kitabın KKTC’de bulunan tüm tarihi yerleri barındırdığını belirtti ve ülkeye kazandırılan çok büyük bir eser olduğunu vurguladı.
TANITIM FAALİYETLERİ
Üstel, KKTC turizminin geliştirilmesi ve tanıtılması çalışmaları kapsamında İstanbul Topkapı’da “Kuzey Kıbrıs Türk Kültür Evi” açtıklarını da anımsattı.
Ülke turizmini geliştirmek ve ülkeye gelen turist sayısını artırmak amacıyla İstanbul Turizm Ofisi tarafından yaptırılan billboardların İstanbul’un belirli bölgelerine asıldığını, yurtdışı reklam kampanyası çerçevesinde İngiltere’de siyah taksilere reklamlar verildiğini anlatan Üstel, Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı tarafından “2011 Türkiye’de Kuzey Kıbrıs Yılı” olarak ilan edildiğini hatırlattı.
DİPKARPAZ’DA EKO TURİZM
Üstel, Dipkarpaz’da pansiyonların yoğun olduğu bölgede eko-pazar alanı, kaldırım, çevre aydınlatma, cephe iyileştirme, peyzaj ve sokak mobilyalarının konuşlandırılması çalışmaları yaptıklarını ifade ederek, bu çalışmaların olumlu yansımalarının olduğunu söyledi.
KORUMAYA MUHTAÇ TURİZM ALANLARI
Girne Antik Liman’ın Turizm Endüstrisi Teşvik Yasası uyarınca “Korunmaya Muhtaç Turizm Bölgesi” ilan edildiğini, konuyla ilgili olarak Turizm Endüstrisi Teşvik Yasası’nda gerekli düzenlemelerin yapıldığını ifade eden Üstel, Zafer Burnu’ndaki Apostolos Andreas Manastırı ile yakın çevresinin de girişimleri sonucu koruma alanı ilan edildiğini kaydetti.
Üstel, manastır çevresinde bulunan seyyar satıcıların kötü bir görüntü oluşturduğunu, bu amaçla kilise dışındaki bölgede bir takım projeyle, o bölgenin çevresini yeniden yapılandırma çalışması yaptıklarını söyledi.
Manastırda bulunan dükkanların yenileneceğini ve seyyar satıcıların da oralara taşınacağını ifade eden Üstel, ayrıca park alanının ve çevrenin de düzenleneceğini kaydetti. Bakan Üstel, kilisenin kendi çalışmaları dışında olduğunu da belirterek, proje ile ilgili ihaleye çıkılacağını söyledi.
OTEM BİNASI EN KISA SÜREDE FAALİYETE GEÇECEK
Ünal Üstel, yenilenmeye başlanan Otelcilik ve Turizm Eğitim Merkezi (OTEM) binasının Kasım ayı sonu itibariyle faaliyete geçmesinin öngörüldüğünü ifade ederek, bu binanın en kısa zamanda tamamlanıp hizmete gireceğinin sözünü verdi.
YASAL MEVZUAT DEĞİŞİKLİKLERİ
Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Üstel, görev süresince yasal mevzuat değişikliklerine gittiklerini de belirterek, bunlara KITOB Yasa Tasarısı, 2003 Oteller Tüzüğü, Turizm Gelişim Yasası, Res-Bir Yasası’nın 5. maddesini örnek gösterdi ve çalışmaların son bir yıl içerisinde, sektör temsilcilerinin de görüşleri alınarak yapıldığını kaydetti.
TURİZM MASTER PLANI
Ünal Üstel, ayrıca üniversiteler ile Turizm Master Planı hazırlanması çalışmaları başladığını da ifade ederek, Master Planı 2013 bütçesine koyup hayat vereceklerini belirtti.
KREDİ VE HİBELER
Turizm Bakanı Üstel, konuşmasında turizm sektörüne yönelik kredi ve hibelere de değinerek, 19 kuruma turizm projeleri için hibe verildiğini kaydetti.
Üstel, yarım kalmış turistik konaklama tesislerine faiz destekli kredi verilmesiyle ilgili olarak kredi müracaatlarının devam ettiğini de belirterek, TC Yardım Heyeti kaynaklarıyla 23 tesise “Turistik konaklama tesislerine faiz destekli modernizasyon (yenileme) kredisi verilmesi” kullandırıldığını kaydetti.
YOLCU ANKETİ
Üstel, Devlet Planlama Örgütü ile ortak gerçekleştirilen “Çıkış Yapan Yolcu Anketi” çalışmasına devam edildiğini söyledi.
DEVLET TİYATROLARI
Kültür Bakanı Üstel, Devlet Tiyatroları’nın çalışmalarını sürdürdüğünü, 4 oyun sahnelediğini ifade etti ve bu yıl Türkiye’deki 12. Lions Tiyatro Ödülleri’nden 7’sinin verildiği Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları’nın en çok ödül kazanan tiyatro olduğunu kaydetti.
ÇEVRE İLE İLGİLİ YASAL DÜZENLEMELER
Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel, Çevre Yasası’nın Avrupa Birliği normlarına uygun ilk yasa olma özelliği taşıdığını belirterek, 12 Mart 2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak, yasallaştığını ve uygulanmaya başlandığını kaydetti.
“Çevresel Etki Değerlendirme Tüzüğü, Atık Listesi Tüzüğü, Gürültü Yönetimi Tüzüğü, Motorlu Taşıt Egzoz Emisyon Kontrol Tüzüğü ve Hava Kalitesinin Değerlendirilmesi ve Yönetimi”nin son halini aldığını ve Savcılığın olumlu görüşünün alındığını ifade eden Üstel, şunları kaydetti:
“Diğer tüzükler hızlı bir şekilde hazırlanıp, Savcılık görüşüne sunulmaya başlanmıştır. 16 Personel Soruşturma Memuru olarak atanmıştır, dairenin Yeniceköy Polis Okulu’nda 2 haftalık kurs ile eğitilen 16 personeli, ‘soruşturma memuru’ olarak Bakanlar Kurulu tarafından atanmıştır.”
KALECİK’TE HAVA KİRLİLİĞİ ÖLÇÜMLERİ BAŞLIYOR
Üstel, Kalecik Elektrik Santralı’na baca arıtma sistemi ve sürekli ölçüm sistemi kurulması için girişimler yapıldığını ve sonlandırılma noktasına gelindiğini ifade ederek, önümüzdeki günlerde ölçümlere başlanacağını vurguladı.
KATI ATIK YÖNETİMİ
Ünal Üstel, Dikmen çöp alanının kapatıldığını, Katı Atık Yönetimi Projesi çerçevesinde buradaki kirliliğe son verdiklerini ifade ederek, Güngör’de yeni bir katı atık tesisi inşa edildiğini, tesiste katı atık kabulüne başlandığını belirtti ve tesiste atıkların, AB standartlarına göre bertaraf edileceğini kaydetti.
Katı Atık Yönetimi Projesi çerçevesinde radyo ve TV spotlarının yayınının sürdüğünü ifade eden Üstel, geçen yıl 30 ilkokul öğretmenin projede bilgilendirildiğini ve 27 pilot okulda eğitim kitapçıkları dağıtıldığını anlattı.
KAĞIT VE KARTONLAR AYRIŞTIRILIYOR
Kağıt ve kartonların ayrıştırılmasına başlandığını bildiren Ünal Üstel, ayrıştırılarak hammadde olarak başka ülkelere gönderilmesi için de özel şirketlere izin verildiğini; atık pillerin ayrı toplanması için de okullarda, daire ve kurumlarda atık pil kutuları yerleştirildiğini; toplanan pillerin Çevre Dairesi’nce güvenli şekilde muhafaza edildiğini belirtti.
SAHİLLERİN TEMİZLENMESİ
Bakan Üstel, sahil temizlik çalışmalarına önem verdiklerini de ifade ederek, KKTC sahillerinin temizlenmesi ve bakımı için 2 tane kum ve sahil temizliği aracı için ihaleye çıkıldığını, ihalenin tamamlanmasıyla araçların tüm sahillerin temizlenmesi için çalışmaya başlayacağını kaydetti.
ATIKSU YÖNETİMİ
Üstel, atık su yönetimi kapsamında Çamlıbel Doğal Arıtma Projesi’nin hizmete açıldığını, Çatalköy Doğal Arıtma Projesinin yakında hizmete açılacağını, ayrıca Girne Deniz Deşarjı Projesi’nin, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği’nin maddi katkısı ile Girne’de yaşanan atık su sorununa çözüm olması için Girne Belediyesi’yle işbirliği içinde tamamlandığını kaydetti.
Üstel ayrıca Girne Arıtma Tesisi Ek Havuz Projesi’nin de hizmete açıldığını ifade ederek, 15 aylık görev süresinde yaptığı diğer çalışmalarla ilgili özetle şu bilgileri verdi:
POTANSİYEL NATURA 2000 PROJESİ… DENİZ KABLUMBAĞALARIN KORUNMASI
“Alagadi Özel Çevre Koruma Bölgesi, Karpaz Özel Çevre Koruma Bölgesi ve Tatlısu Özel Çevre Koruma Bölgesi için Yönetim Planları hazırlandı. ‘Deniz Kaplumbağalarını Koruma ve Araştırma Projesi’ sürüyor.
Müzikli eğlence yerlerinin daha sağlıklı hizmet vermesi için planlı çalışmalar yapıldı, denetimler sıklaştırıldı.
18 bölgede ‘Çevre ve Doğa İçin Bir Nefes Ver’ temalı temizlik kampanyası düzenlendi.
ALO ÇEVRE HATTI
Halkın şikayetlerini aktardıkları ALO 123 Çevre Hattı’na gelen şikayetler, Çevre Koruma Dairesi personeli tarafından incelenerek, denetim ve yaptırım uygulandı.
Kültür sanat faaliyetleri çerçevesinde çeşitli sergiler, yarışmalar, konserler düzelendi; kitap ve resim fuarlarında temsiliyet sağlandı. Devlet Halk Dansları ekibi çeşitli yerlerde gösteriler sundu. Devlet Türk Halk Müziği topluluğu yurt içinde ve Türkiye’de konserler verdi.
DERNEKLERE 100 BİN TL
Güzel Sanatlarla İlgili Derneklere Yardım Tüzüğü kapsamında sunulan projelerden uygun görülenlere maddi katkı verildi. 2011 yılında derneklere 100 bin TL katkı sağlandı.
Kütüphane Haftası, Masal Anlatma Günleri, Masal Günleri gibi etkinlikler düzenlendi. Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi’nde 181; İsmet Vehit Güney Sanat Merkezi Sergi Salonu’nda 8 etkinlik yer aldı.