Tiyatro ve sinema oyuncusu Sümer Tilmaç, Ramazan'ın, toplumsal birlikteliğin ve kardeş olmanın sembolü olduğunu söyledi.
Ramazan ayında insanın manevi duygularının en üst noktaya çıktığını belirten ünlü oyuncu Tilmaç, eskiden İstanbul ve Antalya'da insanların, iftar vaktinde önce toplanarak topun atılma heyecanını birlikte yaşadığını kaydetti. 1970 yıllarda Antalya'da genelde Ramazan etkinliklerinin Kaleiçi'nde yapıldığını belirten Tilmaç, oruçta genelde su, hurma ve tarhana çorbasıyla açıldığını ifade etti.
Tilmaç, 40 yıl önce iftar vakti öncesi cıvıl cıvıl olduğunu ve oruç tutan ailelerin evlerinden getirdikleri yiyeceklerini birbirine ikram etmek için yarıştığını ifade etti. Günümüzde eski Ramazanların heyecanının olmadığını belirten Tilmaç, eskiden 'niyetliyim diyen' kişiye karşı toplumda herkesin hürmet gösterdiğini kaydetti.
Tilmaç, "Eskiden gençlik yıllarımda orucumuzu Antalya'da komşularımızla birlikte açardık. Çoğu zaman insanlar Kaleiçi'nde bir araya gelir evden getirdikleri iftarlık pidelerini tanımadığı insanlarla paylaşırdı. Günümüzde maalesef Ramazan ayında oruç heyecanı apartman dairelerine sıkıştı. Büyük şehirlerde bir apartmanda 50 aile oturuyor, yanı başındaki komşusuna bir kase ikram etmeye korkuyor. Eski Ramazanlarda komşuluk kültürü önplandaydı. Oruçlunun yanında kesinlikle bir şey yenmezdi. " dedi.
İlk orucunu 15 yaşında tuttuğunu belirten Tilmaç, iftarları ailecek, Kaleiçi'nde komşularıyla birlikte açtıklarını söyledi.