Akdeniz Üniversitesi Proje Geliştirme, Uygulama ve Araştırma Merkezi (APGEM) ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Engelsiz Antalya-Engelsiz Turizm projesi kapsamında Engelsiz Turizm Sempozyumu düzenledi.
Altı Nokta Körler Derneği Antalya Şubesi ve Türkiye Sakatlar Derneği Antalya Şubesi ortaklığı ile yürütülen projenin amacının engellilerin turizm etkinliklerine erişebilirliklerinin artırılması ve bu yolla bölgede turizm sezonunun uzatılması için bölgesel yol haritasının çıkarılması olduğu belirtildi.Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde Colloquium Juridicum Salonu'nda yapılan sempozyuma Antalya Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı İnci Vural, BAKA Antalya Ofis Müdürü Alaaddin Özyürek, Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkan Yardımcısı Ali Kızıldağ ve engelli vatandaşlar katıldı.
Sempozyum öncesinde konuşma yapan BAKA Antalya Ofis Müdürü Alaaddin Özyürek, projenin Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın hibesi ile gerçekleştirildiğini belirtti. Engelsiz turizmin BAKA'nın öncelikleri arasında olduğunu kaydeden Özyürek,
"Turizmin 12 aya yayılması, çeşitlendirilmesi, sürdürülebilir turizme katkı sağlanması gibi katma değerli ve artı değer sağlayan projeler BAKA'nın öncelikleri arasında. Bu zaman kadar 2 yıllık bir grup olmamıza rağmen 150 yakın projeye destek sağladık. Kasım döneminde de 3. proje teklif çağrısına çıkacağız" dedi. Engelli vatandaşlarla ilgilenmenin en başta bir vicdani borç ve insani sorumluluk olduğunu söyleyen Özyürek, gelişmiş bazı ülkelerde bu konuda bilincin çok daha yüksek olduğunu belirtti. Türkiye'de engellilere yönelik konuda sadece son 10-15 yıldır belli bir bilinç düzeyine ulaşıla bildiğini ifade eden Özyürek şöyle konuştu:
"Ama bu yeterli değil. Belki 10-15 yıl öncesine kadar engellilerimiz evinden dışarı çıkamıyordu. Yavaş yavaş değişmeye başladı. Bu projenin bu anlamda vicdani sorumluluğun yanı sıra bilinç arttırma ve farkındalık oluşturma konusunda önemli bir katkı sağlayacağına inanıyoruz. Bunun yanı sıra engelli turizmin aynı zamanda ekonomik bir görünümü de var. Avrupa'da 125 milyon civarında engelli olduğu düşünülüyor. Bunun da yaklaşık 120 milyar dolarlık bir ekonomi oluşturduğu söyleniyor. Bizim turizm gelirlerimiz yaklaşık 25 milyar dolar. Vicdani sorumluluğun yanında bunun ekonomik getirisini de düşüne biliriz.
Antalya madem dünya çapında bir turizm kenti bunu da göz ardı etmememiz gerekiyor."
Turizmde ulaşım ve konaklamanın önemli olduğunu söyleyen Antalya Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı İnci Vural ise ulaşım ve konaklama ile ilgili sorunların çözülmesi durumunda tüm engellerin ortadan kalkacağını belirtti. Bunun için İl Müdürlüğünde bir komisyon oluşturduklarını ifade eden Vural,
"Özürlülerin ulaşılabilir ve erişilebilirliği ile ilgili durum tespit çalışmaları yaptık. Bunların hepsinin çok iyi sonuçları olduğunu göremedik maalesef. Bu konuyla ilgili 1 Temmuz 2012 de bir yasal süreç vardı, bu sonlandırıldı. Ama iyi bir niyet var bunu gözardı etmemek gerekiyor. Hastanelerimiz, sosyal alanlarımız, alış veriş merkezlerimiz, bunun dışında tiyatrolarımız, kamu kurum ve kuruluşlarımız ve ne yazık ki kendi eski binamız iyi şartlarda değillerdi" dedi.
Avrupa'da 2008 yılı verilerine göre 46 milyon insanın engelli olduğunu söyleyen Vural, "Refakatçileri de eklediğimizde bu sayının yaklaşık 130 milyona ulaştığı ve bu kişilerin de 80 milyar euro'luk bir turizm pazarı oluşturduğu belirtiliyor. Bu küçümsenecek bir rakam değil. Neden Türkiye bundan yararlanmasın" ifadelerini kullandı. Konaklamada 80 kapasite ve üstündeki otellerde yüzde birlik bir oranla engelli odası ayrıldığını kaydeden Vural, mevzuatta değişiklik olması gerektiğini savunarak, "300 kişilik bir otelde 3 kişi engelli odası ayırdık diyorlar, gidip incelediğimiz zaman yeterli olmadığını görüyoruz. Bu bağlamda hizmet veren sektör grubunun eğitilmesi gerektiğine inanıyoruz. Yüzde birlik kapasitenin de arttırılması gerekiyor" şeklinde konuştu.