Antalya'nın Alanya ilçesinde Kızılkule veTophane Tersane'de başlatılan Denizcilik ve Gemicilik Müzesi'nde Osmanlı tarihi eserleri sergilenecek. Alanya Belediyesi tarafından başlatılan 'Kızılkule ve Tophane Ekseni Projesi' ile Alanya Kalesi, deniz cephesi yönünde surlarla çevrilen alan, çağdaş müzecilik konseptine uygun olarak Denizcilik ve Gemicilik Müzesi yapılıyor.
Kızılkule Tersane ve Tophane, anıtsal yapılar ve sivil mimarlık örnekleri, açık alanlarla birlikte bütünsel bir peyzaj haline getirilecek. Müze, günübirlik ziyaretçilerin çeşitli etkinlikler nedeniyle tekrar tekrar ziyaret edebileceği bir 'Yaşayan Müze' haline getirilecek. Bu proje ile Alanya Kalesi'nin denizle olan yakın ilişkisini vurgulayan kültürel işlevli mekanlar oluşturulacak.
Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, geniş kapsamlı bir proje olan Kızıl Kule-Tophane Ekseni Projesi'nin etaplar halinde ilerlediğini ifade etti. Sipahioğlu, 2011 yılında yapılan birinci etap çalışmaları sonucunda, Kızıl Kule-Tophane arasındaki güvenlikli dolaşımı sağlamak için gezi güzergahlarının tamamlandığını söyledi. Çevre düzenlemesi ve aydınlatma çalışmalarının da yapıldığını belirten Sipahioğlu, tersane dış cephe ve iç göz restorasyonları, Tophane yapısının kısmi restorasyonunun gerçekleştirildiğini ve liman surlarının onarıldığını söyledi. Çalışmalar sırasında üzerinde gemi graffitisi bulunan bir çeşme açığa çıkartıldığını belirten Sipahioğlu, tersanenin içindeki atıl kuyunun temizlendiğini ifade etti. Sipahioğlu, alanda bulunan tanımsız yapılar restore edilerek sergileme ve bilgilendirme mekanı olarak hizmete açıldığını söyledi.
Alanya Belediyesi ve 360 Derece Araştırma Grubu'nun işbirliğiyle çeşitli dönemlere ait sergi objelerinin proje alanına yerleştirilmesine başlandığını ifade eden Sipahioğlu, 2011 yılında tersane gözlerine tamamlanmamış bir Osmanlı gemisi, antik döneme ait bir vinç ve makaralı sistem yerleştirildiğini söyledi. Sipahioğlu, 2012 yılında da liman surlarına 3 adet top, Kızıl Kule girişi ve antrepoların yakınına birer adet mancınık, tersane girişi yakınına bir koçbaşı, tersanenin çeşitli gözlerine gemi yapımında kullanılan araçlar ve antik çağlara ait çıpalar yerleştirildiğini ifade etti.
Sipahioğlu, "Alanya'nın Selçuklu ve daha önceki dönemlerin liman kenti kimliği olma özelliğini yansıtan ve denizle bağlantısını görsel olarak tasvir eden sergileme objeleri Tersaneyi ve alanı gezen ziyaretçilerin yoğun ilgisini çekmektedir." dedi.