Antalya'nın ilk vakıf üniversitesi Uluslararası Antalya Üniversitesi (UAÜ), 520 öğrencisiyle önümüzdeki eylül ayında öğretime başlayacak. Akademik kadrosunu dünyanın en önemli üniversitelerinde kariyer yapmış hocalardan oluşturan üniversite, Türkiye'ye tersine beyin göçü başlattı. Uluslararası düzeyde eğitim ve teknoloji imkanlarını öğrencilerine sunmayı hedefleyen UAÜ, yurtiçi ve yurtdışından yoğun talep görüyor. Kontenjanın yüzde 23'ünü yabancı öğrencilerin oluşturacağı üniversitede, yurt dışında eğitim almış ve görev yapmış 65 Türk öğretim görevlisi yer alıyor.
Uluslararası Antalya Üniversitesi, 23 Temmuz-3 Ağustos 2012 tarihleri arasında tanıtım günleri düzenledi. Rektör Prof. Dr. Cihat Göktepe, 2030 yılında dünya çapında bir eğitim markası ve referans merkezi olmayı hedeflediklerini söyledi. Akademik kadroyu oluştururken öğretim üyelerinin hangi üniversitelerde deneyim kazanmış olduklarına çok dikkat ettikleri ifade eden Prof. Dr. Göktepe, "Uluslararası hüviyete sahip, geniş ve deneyimli bir akademik kadroyu bünyesinde barındıran üniversitemizde yurtdışından eğitim almış 65 kişilik Türk hoca yer alıyor." dedi.
Üniversitenin öğretim kadrosunda MIT, Wisconsin, Cornell, Princeton, Maryland gibi dünyanın en iyi üniversitelerinde eğitim almış akademik kadroyu tekrar ülkeye kazandırmanın gururunu yaşadıklarını dile getiren Prof. Dr. Göktepe, şöyle konuştu: "Akademik kadromuzu oluştururken tek tek konuşarak onları Türkiye'ye gelmeye ikna ettik. Konularında uzman değerli hocalarımızın beyin göçüyle ülkemize gelmelerine aracılık etmekten ve üniversitemizi tercih etmelerinden dolayı büyük mutluluk duyuyoruz."
MARYLAND ÜNİVERSİTESİ'NDEN TÜRKİYE'YE DÖNÜŞ KARARI ALDI
Yurtdışından Türkiye'ye dönüş yapan akademisyenler ise bu durumdan son derece memnun. Maryland Üniversitesi'nden Türkiye'ye dönüş kararı alan Mühendislik Fakültesi Dekan Vekili Doç. Dr. Ahmet Aydilek, "Uluslararası Antalya Üniversitesi'nde geliştirilen müfredat liderlik yönetim bilimleri ve teknik yazı ve prezentasyon konularının bana son derece uygun olduğunu gördüm. Geniş vizyonu ve başarılı mütevelli heyeti ile üniversitemizin ilerleyen yıllarda Türkiye'nin ve bölgenin en önemli üniversitelerinden biri olmaya aday olduğunu düşünüyorum." diye konuştu.
UAÜ projesinin Antalya ve çevresine tersine beyin göçünü gerçekleştirdiğine dikkat çeken Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hazer İnaltekin de, şu ana kadar aralarına katılan arkadaşlarının doktoralarını dünyanın en iyi üniversitelerinden almış ve yine bu okullarda akademisyen olarak çalışmış bilim insanlarından oluştuğunu söyledi. "Cornell, Princeton ve University of Melbourne'da gördüğüm entelektüel seviyesi yüksek akademik ortamı Uluslararası Antalya Üniversitesi bünyesinde de bulabiliyorum." diyen İnaltekin, şunları kaydetti: "Mütevelli heyetimizdeki şirketlerin uluslararası düzeyde iş yapmaları ve sahip oldukları uluslararası bağlantılar ile üniversitenin uluslararası işbirliklerine imza atma potansiyeli, karar verme sürecindeki büyük resmi tamamladı ve Uluslararası Antalya Üniversitesi'nin teklifini seve seve kabul ettim."