İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) 4. Olağanüstü Zirve Toplantısı öncesi bir araya gelen üye ülkelerin dışişleri bakanları Suriye ve Rohingya Müslümanlarının sorunlarını ele aldı. Suriye'nin üyeliği askıya alınıyor Davutoğlu, Rohingya Müslümanlarını anlattı
Cidde'de yapılan toplantıda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Myanmar'daki temaslarını ve Türkiye'nin bölgeye yaptığı yardımları anlattı.
İİT yetkilileri tarafından hazırlanan nihai bildiri ve dört adet karar taslağı bu gece Mekke'de Kral Abdullah'ın sarayında gerçekleşecek İİT Olağanüstü Zirve Toplantısı'nda liderlere sunulacak. Bildirinin ana konu başlıkları ise Suriye, Myanmar, Mali, Filistin, Kudüs.
Suriye ile ilgili karar tasarısında Suriye'nin birlik, egemenlik, bağımsızlık ve toprak bütünlüğünün muhafaza edilmesine yönelik İİT'nin ilkeli tutumu teyit edilirken, Suriye'de kan dökülmesi kınandı.
Şiddet ve kan dökülmesinde baş sorumluluğun Suriye hükümetine ait olduğunun altının çizildiği bildiride, Suriye'nin bir Türk askeri uçağını düşürmesi de tepki çekti. İslami değerler ve insan hakları çerçevesinde Suriye'nin topyekün iç savaştan kurtarılması maksadıyla ülkede şiddet, öldürme ve yıkıma derhal son verilmesi çağrısı yapıldı.
Liderlerce olduğu gibi onaylanması beklenen nihai bildiri taslağı ve ilgili Suriye kararı, BM Genel Kurulu'nun 3 Ağustos 2012 tarihli kararını desteklerken, İİT İcra Komitesi'nin 24 Haziran 2012'de bakanlar seviyesinde acilen düzenledikleri toplantının tavsiyeleri uyarınca Suriye'nin İİT'nin tüm organlarındaki üyeliği askıya alınacak.
Karar tasarısında Myanmar'a da geniş yer verildi. Rohingya Müslümanlarına ilişkin karar tasarısında Myammar hükümetine Myammar'da Rohingya Müslümanları dahil halkın tüm etnik ve dini unsurları kapsayıcı, uzlaştırma ve rehabilitasyon odaklı bir politika izleme çağrısı yapıldı.
Myammar Hükümeti'nin Genel Sekreter İhsanoğlu'na Arakan Eyaleti'ne ziyaret dahil olmak üzere yaptığı davet memnuniyetle karşılandı.
Toplantıda Suriye'ye ilişkin beyanları dışında Myammar'a yaptığı ziyaret ve temasları hakkında da kapsamlı bir değerlendirme yapan Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun ve Rohingya Müslümanları konusunda İİT bünyesinde bakanlar düzeyinde bir temas grubu kurulması önerisi genel kabul gördü.