Yorgancıoğlu yaptığı yazılı açıklamasında, Hükümet’in ilgisiz ve duyarsızlığı nedeniyle bu yıl da istenilen sayıda öğrencinin KKTC üniversitelerine kayıt yaptırmasının hayal olduğunu kaydetti.
Yorgancıoğlu, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından lisans yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte KKTC üniversitelerinin dramatik durumunun bir kez daha ortaya çıktığını; 2008-2009 ders yılında 48 binlere varan öğrenci sayısının bu Hükümet döneminde her yıl azalmaya devam ettiğini ileri sürdü.
“ÖĞRENCİ SAYISININ DAHA DA GERİLEYECEĞİNİ GÖRÜYORUZ”
Özkan Yorgancıoğlu, “Hükümet’in her zamanki acizliğini koruyarak yorum yapma cesaretini dahi gösteremediğini” iddia ederek şöyle dedi:
“Üniversite sektörü, ülkemizin lokomotif sektörleri arasında yer almaktadır. 2003-2004 ders yılında 29 bine yakın öğrencisi ile 150 milyon Dolar getirisi olan sektör, 2008-2009 ders yılına kadar beş yıllık sürede CTP/BG hükümetlerinin duyarlılığı ve aldığı tedbirlerle öğrenci sayısı 48 bine, yıllık getirisi de 400 milyon Dolar’a ulaşmıştı.
Son 4 yılda TC’li öğrenci sayısı giderek azalmaktadır. 2003- 2004 ders yılında üniversitelerimizde eğitim gören TC uyruklu öğrenci sayısı 17 bin 345 iken, bu sayı 2008-2009 ders yılında 33 bin 202’ye ulaşmıştır. Ancak, 2009 yılında UBP’nin hükümet olmasıyla birlikte sektöre karşı olan duyarsızlık, vizyonsuzluk ve plansızlık nedeniyle özelde TC, genelde diğer ülke uyruklu öğrenci sayısı giderek azalarak 2011- 2012 ders yılında 29 bin 73’e gerilemiştir. 2012 ÖSYM sonuçlarından öğrenci sayısının daha da gerileyeceğini görüyoruz.”
ÖSYM sonuçlarına göre KKTC üniversitelerine yüzde 36 yerleştirme yapıldığını; kontenjanların yüzde 64’ünün boş kaldığını kaydeden Özkan Yorgancıoğlu, üniversitelerin tercih edilmemesindeki en büyük etkenin Hükümet’in plansızlığı, duyarsızlığı ve antidemokratik uygulamaları olduğu görüşünü ifade etti.
CTP/BG Genel Başkanı Yorgancıoğlu, üniversite adası olan ülkede yüksek öğretimin öncü bir sektör görevi yaptığını, özellikle öğrenci akışı bakımından planlama ve tanıtımın önemli olduğunu vurgulayarak, UBP’nin planlama ve tanıtım yapacağına kendi iç sorunları, seçimler ve partizanlıkla meşgul olduğunu ileri sürdü.
Hükümet’i, öğrenci yaşamını kolaylaştırıcı hiçbir tedbir almamak, ilgili kurumlarla birlikte sektörün geleceğini tartışmamak, planlamamak, tanıtım faaliyetlerini önemsememekle suçlayan Yorgancıoğlu, Hükümet’in ve ilgili kurumların bir araya gelerek konuyu tüm detaylarıyla tartışıp gerekli önlemleri saptamasını ve uygulamaya koymasını istedi.