Bozer, “Bekleyen çok yasa var. Özel komitelerde çok önemli yasalar var. Bunları bir an önce hazırlayıp, genel kurul aşamasına getirmek lazım” dedi.
Hasan Bozer, bugün Cumhuriyet Meclisi Şeref Salonu’nda düzenlediği basın toplantısında, çalışmalarına 24 Eylül’de başlayacak Genel Kurul’a bu yıl uzun bir tatil verirken, amacın, özellikle komitelerde biriken yasa çalışmalarının tamamlanıp, genel kurul aşamasına getirilmesini sağlamak olduğunu söyledi.
Bozer, arzu edilen düzeyde çalışmayan komitelerin, genel kurulun çalışmalarına başlayacağı tarihe kadar olan 3 haftayı iyi değerlendirip, yasaları hazırlamalarını istedi.
“OLAĞANÜSTÜ KOŞULLARDAN GEÇİYORUZ”
Hasan Bozer, olağanüstü koşullardan geçildiği bugünlerde tüm dünyayı etkileyen ekonomik krizin KKTC ekonomisine etkisini hafifletmek adına herkese görev düştüğünü söyledi. Sosyal tepkileri hafifletmenin başlıca parlamenter görev olduğunu kaydeden Bozer, özellikle aksaklıkları giderecek yasal düzenlemelerin şart olduğunu belirtti.
Bozer, “Parlamento olarak çok çalışmamız lazım. Özellikle sorunlara çözüm olacak birikmiş yasaları süratle komitelerden geçirip, yasallaştırmamız lazım.” dedi.
“KOMİTELERDE 85 YASA VE YASA ÖNERİSİ VAR”
Hasan Bozer, komitelerde 85 tane yasa ve yasa önerisi bulunduğuna işaret ederek, parlamenterlerin süratle çalışıp, bu yasaları genel kurul aşamasına getirmesi gerektiğini söyledi.
Bir çalışma dönemde ortalama 54 yasa geçirdiklerine işaret eden Bozer, komitelerin çalışması için çok az süre kaldığından bu zamanın iyi değerlendirilmesini istedi.
Bozer, dünyada değişen koşullara bağlı olarak Anayasa başta olmak üzere diğer tüm yasaların güncellenmesi ve günün koşullarına uygun hale getirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Bozer, “Dünyalı olabilmek adına Anayasa ve bazı yasaların ele alınıp, güncellenmesi lazım” dedi.
“ÇOK FAZLA TOPLANTI YAPMADILAR”
Meclis İç Tüzüğü, Siyasal Partiler ve Seçim ve Halk Oylaması yasaları için özel komiteler kurulduğuna işaret eden Bozer, “Bu tatilde sadece normal yasaları değil, bu önemli yasaları da genel kurul aşamasına getirmemiz lazımdı ki Anayasa’ya geçebilelim. Ancak komiteler çok fazla toplantı yapmadı” şeklinde devam etti.
Bozer, yaz döneminde sadece AB uyum için gerekli yasa tasarılarını görüşmek üzere oluşturulan komitenin düzenli toplantılar yaptığını ve gündemindeki yasaları hazır hale getirdiğini söyledi.
Hasan Bozer, 6 araştırma komitesinin de çalışmalarını sonuçlandırmak adına yoğun çalışması gerektiğini kaydetti.
Bozer, bir soru üzerine, komitelerdeki yasaları bir an önce hazırlayıp, genel kurul aşamasına getirme telkinlerine tatile girmeden önce başladığını ve her fırsatta bunu tekrarladığını söyledi.
KOMİTELERDEKİ YASA TASARI VE ÖNERİLERİ
Cumhuriyet Meclisi’nden verilen bilgiye göre, İdari ve Sosyal İşler Komitesi’nde 34, Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi’nde 25, Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde 21 ve AB Uyum Yasa Tasarıları ile Kamu Reformu Yasa Tasarılarını Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komite’de 5 yasa tasarısı ve önerisi var.
Bu yasa tasarılarıyla öneriler arasında bir daha görüşülmek üzere geri çekilen BRTK Yasa Tasarısı, Kamu Görevlileri (değişiklik) Yasa Tasarısı, Emeklilik (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Kamu Sağlık Çalışanları (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Kadınlara ve Çocuklara Yönelik Şiddetin ve Cinsel İstismarın Önlenmesi Yasa Önerisi, KKTC Meclis İçtüzüğü (Değişiklik) Karar Önerisi, Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasa Önerisi, Siyasal Partiler (Değişiklik) Yasa Önerisi bulunuyor.