Sanayi Odası Yönetim Kurulu bugün yayımladığı açıklamada, TC Yardım Heyeti’nin hazırladığı “Faaliyet Raporu”nu değerlendirdi. KKTC ile ilgili birçok bilgi barındıran bu kitabın anavatan Türkiye makamlarından önce KKTC makamları tarafından hazırlanması gerektiğine işaret eden Oda, devletin kendi istatistiklerini toparlayıp, onları ekonomik bir rapor halinde sunması gerektiğini belirtti.
Oda ayrıca faaliyet raporunun bazı bölümlerinde, yetersiz araştırma veya başka sebeplerden dolayı gerçeği yansıtmayan bilgiler bulunduğunu iddia etti.
“REKABET ENGELLENİYOR” DEĞERLENDİRMESİ
Yardım Heyeti’nin faaliyet raporunda KKTC’de rekabetin engellendiği yönünde bir değerlendirme bulunduğuna işaret eden Oda, açıklamada; “Yabancı sermayenin ülkeye girişinin engellenmesi nedeniyle eksik rekabet oluştuğu ve yerli sermayenin kendi içinde rekabeti de ‘belli bir alanda sadece bir firma faaliyet gösterir’ görünmez kuralı gereği engellendiği belirtilmektedir” ifadesini kullandı.
Açıklama, şöyle devam etti:
“Ülkemizde rekabet yasası çerçevesinde ihbar kabul edilmesi gereken bu engelle ilgili tüm bilgilerin Rekabet Kurulu’na verilmesi gerekmektedir. Ayrıca özellikle sanayi, turizm, eğitim, finans, ulaşım sektörlerinde hangi yabancı yatırımcı sermayedara engel olunduğu konusunda kamuoyunun aydınlatılmasında fayda olacağına inanmaktayız.”
Raporda ayrıca ithal mallara uygulanan yerli üretimi korumaya yönelik fonların rekabetin önündeki bir diğer engel olarak gösterildiği iddia edildi.
TÜRKİYE’DEKİ YERLİ ÜRETİMİN KORUNMASI
Sanayi Odası, Türkiye’nin bugün süt ürünleri ve tarım ürünleri dışındaki diğer tarımsal sanayi ürünü üreten üreticisini, KKTC’den çok daha yüksek fonlar koyarak koruduğuna işaret ederek, zeytinyağı gibi ürünlerde ise Türkiye’de ithalat yasağı bulunduğuna dikkat çekti.
KKTC olarak yerli üretimi korumada yetersiz kalındığını ve vakit kaybedilmeden Türkiye’yi model almak gerektiği kaydedilen açıklama, şöyle devam etti:
“Türkiye’nin 2011 ticaret istatistiklerini incelendiğinde KKTC’ye yapılan ihracatın toplam ihracata oranının yaklaşık yüzde 1’i olduğunu göstermektedir. Ancak 200’den fazla ülke ile ticaret yapan Türkiye’mizin dış ticaret fazlası verdiği en önemli 8. ülkenin yaklaşık 1 milyar dolara yakın rakamla KKTC olduğu gözlemlenmektedir. Bu bağlamda KKTC, Türkiye için çok önemli bir pazardır. Bu yüzden Türkiye tarafından hazırlanan bir raporda korumacılığın engel olarak belirtilmesi Türkiye menfaatleri için mi yoksa KKTC menfaatleri için mi olduğu konusu düşündürücüdür.”