Antalya'da hava, deniz ve diğer illerden transit gelen turist sayısı 8.5 milyona ulaştı. Küresel ekonomik kriz, Suriye ve İran'la yaşanan gerginlikler, Mısır, İspanya, Yunanistan gibi rakiplerin fiyatları ciddi ölçüde aşağı çekmesi gibi dezavantajlara rağmen yakalanan rakam sektörü sevindirdi.
Türkiye'nin turizm sektöründeki lokomotif kenti Antalya'da, sektörün haziran ayı itibariyle başlayan yükseliş trendi sürüyor. Dünya genelinde yaşanan ve özellikle Avrupa ülkelerini etkileyen ekonomik kriz, Kuzey Afrika ülkelerinde yaşanan iç savaşlar sonrası Mısır, Fas, Tunus gibi ülkelerin Rusları çekmek için çok ciddi oranda fiyatları düşürmesi ve tur operatörlerine sağlanan büyük destekler, İran ve Suriye gibi ülkelerle Türkiye arasında yaşanan gerginlik gibi birbirini izleyen olumsuzluklar, yılın ilk aylarında turizme olumsuz yansımıştı. Yüzde 15'leri bulan düşüşle 2012'nin ilk 5 ayını tamamlayan Antalya, haziran ayı ile birlikte geçtiği yükselişi temmuz ve ağustos aylarının ardından eylülde de devam ettiriyor. Tüm olumsuzluklara rağmen düşüş oranı yüzde 15'lerden yüzde 1.75'lere geriledi.
TURİST SAYISI 8.5 MİLYONA ULAŞTI
Antalya Havalimanı ve Gazipaşa Havalimanı ile Alanya, Kaş, Kemer, Antalya ve Finike'de bulunan deniz limanlarının yanı sıra İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin diğer illerine havayolu ile gelen ve ardından Antalya'ya transit geçiş yapanlar ve karayolu ile gelen turistler sayıldığında, Antalya'nın 12 Eylül 2012 tarihi itibariyle ağırladığı turist sayısı 8.5 milyona ulaştı.
Bu tarih itibariyle Antalya Havalimanı'na iniş yapan 8 milyon 157 bin, Gazipaşa Havalimanı'na iniş yapan 26 bin 169, Alanya, Kaş, Kemer, Finike ve Antalya deniz limanları aracılığıyla 105 bin 921 turist geldiği belirlendi. 250 bine yakın da transit ve karayolu turisti olduğu düşünülüyor.
GEÇEN YIL YAKALANIR
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, küresel ekonomik krizin yanı sıra Suriye ve İran'la yaşanan olayları hatırlatarak, 2012'nin ilk aylarında turizm sektöründe yaşanan düşüşün haziran ayı itibariyle toparlanmaya geçtiğini ve devam eden aylarda süren bu yükselişin eylül ayı itibariyle de sürdüğünü kaydetti. Geçen yıla göre düşüş oranının yüzde 1.75'e gerilediğini belirten Abdurrahman Arıcı, eylül ve ekim aylarının geçen yıla oranla daha iyi geçmesinin beklendiğini söyledi. Arıcı, geçen yılki rakamların yakalanacağına inandıklarını da belirtti.
BEKLENİLEN ORANLAR
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmecileri Birliği (AKTOB) Başkanı Sururi Çorabatır, dünyada gelişen olaylardan etkilenilmemesinin söz konusu olmadığını ama Antalya'nın hem dünya, hem Türk turizmi açısından cazibesini koruduğunu dile getirdi. Sezon sonunda geçen yılki rakamların beklenildiğini aktaran Çorabatır, "Muhakkak ki Antalyalı turizmcilerimizin zaman zaman yaptıkları fiyat ayarlamaları da doluluk oranları açısından önemli olmuştur. Önümüzdeki Kurban Bayramı'nda da cazibeyi koruyacağını tahmin ediyoruz. Sürdürülebilir turizm için hizmet ve fiyat kalitemizin bozulmaması lazım. Ayrıca çevre koşullarına çok dikkat edilmesi gerekiyor. Belediyelerimizin çalışmaları ile çevre ve altyapı kalitemizin de korunması ve geliştirilmesi için önemli" diye konuştu