Yeşilova ve Karamanlı’da yol haritası arayışı

17 Eylül 2012 Pazartesi  11:49

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), bölgenin ihtiyaçlarını ve önceliklerini belirlemek ve yeni Bölge Planı’nı oluşturmak amacıyla sürdürdüğü hazırlık toplantılarına Burdur’un Yeşilova ve Karamanlı ilçelerinde devam etti. İlçelerdeki kamu kurum ve kuruluşları ile STK’ların ilgi gösterdiği toplantılarda; tarım, hayvancılık, tanıtım, turizm, hayvansal ve tarımsal üretim sanayisini geliştirmek, arazi toplulaştırılması, ürün pazarlaması konuları ele alındı. 
Antalya, Burdur ve Isparta’nın stratejik yol haritasını oluşturmak amacıyla sürdürülen Bölge Planı Hazırlık Toplantıları’nın Yeşilova ve Karamanlı’daki toplantısında, Stratejik Yönetim ve Koordinasyon Birim Başkanı Lokman Pehlivan, Burdur Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Mehmet Candan ile uzman Mustafa Nalçacıoğlu katılımcıları bilgilendirdi.
Bölge Planı’nın amacı, ne için yapıldığı ve içeriği hakkında açıklamalar yapan BAKA ekibi, kalkınma ajanslarına bölge planı için yetki verildiğini, tüm halkın katılımıyla yerel yöneticiler, STK’lar, belediyeler, işadamlarının katılımlarıyla bölge planının hazırlanacağını, görüşlerin büyük önem taşıdığını ve çalışmaları yaklaşık 1,5 yıl sürecek olan bölge planına tüm katılımcıların katkıları beklendiği bildirildi. İlçelerin güçlü ve zayıf yönleri, fırsat ve tehditlerinin (GZFT) analizi için anketi dolduran katılımcılar, ilçelerinin sorunları hakkında görüşlerini açıkladı.
Yeşilova’daki Bölge Planı Hazırlık Toplantısı, Kaymakamlık Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıya Yeşilova Kaymakamı Mustafa ALTINPINAR, Yeşilova Belediye Başkanı Nuri ÖZBEK, Güney Belediye Başkanı Cemal ALTAY, İl Genel Meclisi Üyesi Ali SELEK ile kamu kurum ve kuruluşları, STK temsilcileri katıldı.
‘GELECEKTE İLÇEMİZİ NEREDE GÖRMEK İSTİYORSUNUZ’
BAKA’ya ilçenin sorunlarını ve çözümlerini yerinde tespit etmek ve katılımcılığı sağlamak amacıyla toplantıyı düzenlemesi için teşekkür eden Kaymakam Mustafa Altınpınar, katılımcılardan bölgesel kalkınma planına katkıda bulunmalarını istedi. İlçenin güçlü projeler hazırlamasını, proje hazırlanması konusunda gerekirse ekip kurulacağını ve güçlü projeler hazırlanacağını belirten Kaymakam Altınpınar, “Gelecekte ilçemizi nerede görmek istiyorsanız ona uygun önerilerinizi getirirseniz iyi olur. Beyin fırtınası gibi düşünün ve aklınıza gelenleri tartışalım” dedi.
Yeşilova’da eğitim, turizm ve ulaşımın önemli sektörler olduğunu ifade eden katılımcılar, Salda Gölü ve Salda Kayak Merkezi ile ilçenin 4 mevsim alternatif turizm potansiyeli bulunan önemli bir turizm merkezi olabileceğine dikkat çekerek turizm, eğitim, tarım ve hayvancılık alanlarında stratejik hedefler belirlemesini istedi. Tanıtım ve konaklama sorunlarını ifade eden katılımcılar, ilçeye spor salonu kazandırılması ve gölde su sporları yapılabilmesi için çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi.
İklimlerin geçiş noktasında bulunan Yeşilova’da her türlü ürünün yetiştirildiği, anason üretimi başta olmak üzere tarım alanında da önemli bir merkez olduğu belirtilen toplantıda, doğal kaynakların, tarım ve hayvancılıkta büyük avantajlar bulunduğu kaydedildi.
Yeşilova’nın en zayıf yönlerin göç veriyor olması nedeniyle iş gücü ve teşebbüscü eksikliğiyle demografik yapı, bölünmüş araziler, yatırımcı gelmesi için altyapı eksikliği olduğu vurgulanan toplantıda, tanıtım öncesi ilçedeki altyapı eksikliğinin giderilmesi gerektiği kaydedildi.
TARIM VE HAYVANCILIK, YAŞLI NÜFUS 
Karamanlı’daki bölge planı hazırlık toplantısı Nimet Güvener İlköğretim Okulu Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıya, Karamanlı Belediye Başkanı Mehmet ÖZGER, İl Genel Meclisi Üyesi Şükrü ÇELİK, İlçe Emniyet Amiri Ahmet DEMİR ile kamu kurum ve kuruluşları, STK temsilcileri katıldı. Karamanlı’da tarım ve hayvancılık ile bu alanlardaki ürünlerin pazarlanmasında ve mermer ocaklarının atıklarında büyük sıkıntılar yaşandığı ifade edildi.
Karamanlı’nın önemli sorunlarının tarım ve hayvancılıktaki ürünlerin tam anlamıyla pazarlanmaması, yaşlı nüfus nedeniyle işçi bulunamaması, sulama ile mermer atıklarından oluşan sıkıntılar olduğu ifade edildi. Katılımcılar arazi toplulaştırılması, baraj suyunun yeraltına alınması, hayvancılık organize sanayi bölgesinin gelişme için çok önemli olduğunu gündeme getirdi.
Eğitim sonrasında genç nüfusun göç ettiği ve ilçede en genç çiftçinin 50’li yaşlarda olduğunu ifade eden katılımcılar, Karamanlı’nın süt ile tıbbi aromatik bitkiler anason- kişniş ve kimyon üretiminde önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirtti. Karamanlı’da tarım ile hayvancılık ürünlerinin katma değer katılarak satılması için işleme entegre tesislerin açılmasının önemi vurgulanan toplantıda ürünlerin çeşitlendirilmesi gerektiğine dikkat çekildi.



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Yesilova-ve-Karamanli-da-yol-haritasi-arayisi/373123