Çin ile Japonya arasındaki ada krizi büyüyor. Güney Çin Denizi'nde bulunan Çin'in Diaoyu, Japonya'nın Senkaku adını verdiği insansız ada parçacıklarında egemenliğin kime ait olduğu konusunda iki ülke arasında nisan ayından buyana tırmanan gerginlik dün iş dünyasına da yansıdı. Dün binlerce balıkçı teknesini adaya yönlendiren Çinliler Japonya'yı protesto etti. Gösteride Japon marka otomobil ve elektronik eşyalar protesto amacıyla yakılarak imha edildi. ÜRETİMİ DURDURACAKLAR 'DEPREM VE TSUNAMİDEN DAHA FAZLA ZARAR VERİR'
Japon şirketlerin yanıtı gecikmedi. Canon, Panasonic ve perakende devi Seven &I Holding Çin'deki üretimlerini yarından itibaren geçici olarak durduracaklarını açıkladı. Seven&I Holding ülkedeki yüzlerce şubesini, Canon da 4 fabrikasından 3'ünü kapatma kararı aldı.
Protestocular Japon otomobillerini parçalarken Toyota, Çin'deki işlerinin aksamadığını açıkladı. Teknoloji devi Sony ise Japon çalışanlarına bu aşamada Çin'e yolculuk yapmamaları tavsiyesinde bulundu.
Bu durum 2005 yılındaki diplomatik krizin ardından iki katına çıkarak 340 milyar dolara ulaşan iki ülke arasındaki ticaret hacmini tehdit ediyor. Protestoların özellikle otomobil şirketlerine Mart 2011'deki deprem ve tsunamiden daha fazla zarar vereceği ileri sürülüyor. Çin dünyanın en büyük otomotiv pazarı. 2011'de Japonya'nın en fazla ihracat yaptığı ülke 194.6 milyar dolar ile Çin oldu. Japonlar ise Çin'e 148.3 milyar dolarlık ihracat yaptı.
Japon hükümeti 16 Nisan'da adayı satın almaya karar vermiş, parlamento 11 Eylül'de adanın 26 milyon dolara satın alınmasını onaylamıştı. Japonya bu ücreti adanın sahibi olduğunu iddia ettiği Japon vatandaşlarına ödeyecekti.