Google hisseleri, dün borsa işlemlerinde 750.04’ü görerek Kasım 2007’de elde edilen en yüksek değeri geride bıraktı. Hisselerin değeri, borsa kapanışında 749.38 dolara indi. Arama motoru piyasasında kendi adıyla, mobil cihaz işletim sistemi piyasasında ise Android markasıyla 2012’de de yükselişine devam eden Google, bu yıl hisselerinde yüzde 16 artış yaşadı. Araştırma şirketi IDC, geçtiğimiz ay Android işletim sisteminin küresel akıllı telefon piyasasındaki cihazların yüzde 68’inde kullanıldığını açıklamıştı. Bu rakam, piyasanın yüzde 17’sine sahip olan Apple iOS işetim sisteminin dört katına denk geliyor. HİSSELER BÜYÜMEYE DEVAM EDECEK Mahaney, “Google, tüketici internet piyasasındaki trendlerin neredeyse hepsinde kendisini gösteren bir marka. Mobil cihazlar, video yayımı, yerel ve bulut bilişimde hizmet veriyorlar... En büyük eksik sosyal ağ gibi görünüyor ama Google + bu açığı biraz kapatıyor” dedi. FACEBOOK ÖNÜNÜ AÇTI Mahaney, Facebook’un bu alana ‘biraz farklı’ bir hizmet sunarak gireceğini düşünüyor. Bu farklılık, Google’ın benzeri olmaya çalışmak yerine, Facebook’a özel bir arama motoru olabilir. Böyle bir hizmetle, Facebook kullanıcılarının sosyal medya ağındaki arkadaşlarına daha kolay soru sorması hedeflenebileceği ifade edildi. Maheney, “Her geçen yıl Google’a rakip olabilecek bir arama motoru sunabilme şansı giderek azalıyor. Google’ın önceden sunduğu içeriklere yenilikler getirilebiliyor. Ancak Google’ın özellikle ticaret odaklı aramaları çok başarılı” dedi. Google, 14’üncü yaş gününü kutlayacağı günlerde 247 milyar dolarlık piyasa değerine ulaştı. Bir diğer teknoloji devi Apple ise Ağustos ayında 622.5 milyar dolar piyasa değerine ulaşmıştı. Şirketin hisse değeri geçtiğimiz hafta Cuma günü 707.50 doları gördü.
Analistler, Google’ın borsada elde ettiği başarının devam edeceğini düşünüyor. Citigroup analisti Mark Mahaney, arama motoru devine ait hisselerin 740 dolar seviyesinden 850 dolara çıkabileceğini ifade etti.
Analistler, Google’ın başarısının altında Faceook’un Nasdaq borsasındaki başarısızlığının da etkili olduğunu belirtti. Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, kısa süre önce gerçekleştirilen TechCrunch konferansında, ‘Google’ın yer aldığı arama hizmeti alanına girmeyi düşündüklerini’ ifade etmişti.