BM Genel Sekreteri'nin makamında yapılan görüşme öncesinde Eroğlu ve Moon tokalaşarak poz verdi. Eroğlu daha sonra ziyaretçi defterini imzaladı.
Derviş Eroğlu'nun Kıbrıs adası çevresindeki doğalgaz kaynaklarının çıkarılması ve işletilmesi konusunda hazırladıkları teklifi Ban Ki-Moon'a sundu. Rumların bölgede tek başına aramalara başlaması Türkiye ve KKTC'nin tepkisini çekmişti.
Kıbrıs Türk tarafı, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon kanalıyla bugün Rum tarafına sunduğu hidrokarbon kaynaklarına ilişkin planın kabulü halinde, Kıbrıs çevresinde bulunacak hidrokarbon kaynaklarının bir boru hattı kanalıyla Türkiye üzerinden taşınmasını önerdi.
BM Genel Sekreteri'nden hidrokarbon kaynaklarıyla ilgili bir aracı atayıp, tarafların temsilcilerinden oluşacak teknik komiteye başkanlık etmesini isteyen Kıbrıs Türk tarafı, bu komitenin, tarafların hidrokarbon kaynaklarından alacağı payın ne olacağını belirlemesi önerisinde bulundu.
Kıbrıs Türk tarafı ayrıca, toplam gelir ilgili teknik komite tarafından yönetilecek özel bir fonda tutulmasını ve öncelikle kapsamlı anlaşmanın hükümlerinin uygulanmasını finanse etmek için kullanılmasını önerdi.
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, bugün Ban Ki Moon ile gerçekleştirdiği görüşmede 3 maddelik bir öneri sundu. Cumhurbaşkanı'nın görüşmeden bir süre sonra düzenlediği basın toplantısında, basın mensuplarına dağıtılan ve Eroğlu'nun "Kıbrıs Adası Çevresindeki Hidrokarbon Yatakları Konusunda Kıbrıs Türk Önerisi" başlığıyla sunduğu öneri aynen şöyle: "Kıbrıs Adası ve çevresinde yer alan son gelişmeler, Kıbrıs'taki iki tarafın ada çevresindeki su altı hidrokarbon yataklarının araştırılması ve kullanılması konusunda bir anlaşmaya varmalarını çok daha acil bir hale getirmiştir. Taraflar, Kıbrıs sorunu konusundaki hukuki ve siyasi pozisyonlarına halel gelmemesi kaydıyla, güven yaratıcı önlemler çerçevesinde siyasi bir anlaşma için zemin de yaratabilecek aşağıdaki plan üzerinde anlaşırlar:
BM Genel Sekreteri, Kıbrıs adası açıklarındaki (Kuzey ve Güney) hidrokarbon kaynaklarıyla ilgili bir aracı atar. Bu kişi iki liderin bu amaç için görevlendireceği temsilcilerden oluşacak teknik komiteye başkanlık edecektir.
Teknik Komitenin Yetkileri:
İki tarafın tek taraflı olarak imzaladıkları uluslararası antlaşmalar ve verdikleri ruhsatlar konusunda iki tarafın karşılıklı rızasını almak.
Kıbrıs adası açıklarındaki hidrokarbon kaynaklarıyla ilgili iki tarafın alacağı payın ne olacağının belirlenmesi.
Yukarıda belirtilenler bağlamında, toplam gelir ilgili teknik komite tarafından yönetilecek özel bir fonda tutulacaktır ve öncelikle kapsamlı anlaşmanın hükümlerinin uygulanmasını finanse etmek için kullanılacaktır. İki taraf bu gelirin farklı amaçlar için kullanılması konusunda yukarıda belirtilen komite kanalıyla ortak karar alabilirler. Bu gelir hiçbir şart altında herhangi bir askeri maksat için kullanılamaz (örneğin silah satın alımı).
Kıbrıs Rum tarafı yukarıdakileri kabul ettiği takdirde:
Kıbrıs Türk tarafı, hidrokarbon kaynaklarının bir boru hattı kanalıyla Türkiye üzerinden taşınmasını önermektedir. Konuşmuş olduğumuz Türk yetkililer, iki taraf arasında bir anlaşmaya varılması halinde böyle bir uygulamaya hazır olduklarını söylediler. İlgili uzmanlar bu kaynakların Avrupa ve diğer pazarlara taşınmasında bu yöntemin en uygulanabilir ve en karlı yöntem olacağını vurgulamaktadırlar. Bu, sadece adadaki iki tarafın değil, potansiyel müşterilerin de yararına olacaktır. Sıvı Gaz Depolama Tesisi veya Yunanistan üzerinden boru hattı gibi bugüne dek tartışılan diğer alternatifler ekonomik açıdan uygulanabilir değildir."