Asrın Projesinde Temeller Atıldı

13 Ekim 2012 Cumartesi  17:24

Orman ve Su işleri Bakanlığı'nın dünyada ilk kez uygulayacağı bir yolla, deniz yüzeyinin 250 metre altından borularla su taşınmasını sağlayacak projenin, su geçişi ve iki tarafın kara yapılarının temelleri, KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile Orman ve Su Bakanı Veysel Eroğlu'nun katıldığı törenle atıldı. Mersin'in Anamur ilçesinde yapılan su geçişi ve iki tarafın kara temelleri törenine ayrıca KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Akif Özkaldı, AK Parti Mersin Milletvekili Nebi Bozkurt, il protokolü ile KKTC ve Mersinli vatandaşlar katıldı.
Törende konuşan Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu, KKTC'ye Su Temini Projesi kapsamında, yaklaşık 107 kilometre boru hattıyla Kıbrıs'a su götürüleceğini belirterek, "Canımız ciğerimiz KKTC'ye su götüreceğiz. Kıbrıs'a bu su hayat verecek. Böylesine önemli bir projenin temel atma törenine katılmaktan büyük mutluluk duydum. Tesisin hem Türkiye'ye, hem KKTC'ye hayırlı olmasını diliyorum. KKTC'nin verimli topraklarına, anavatan Türkiye'den hayat suyu götürmenin pek çok hükümetin hayaliydi ancak bunu biz başardık ve bunun gururunu yaşıyoruz" dedi.
 
"7 MART 2014 SAAT 12.59'DA BARAJIMIZI AÇACAĞIZ"
Amaçlarının günü kurtarmak değil, kalıcı bir çözüm bulmak olduğunu dile getiren Eroğlu, "Dünyada ilk kez uygulanacak deniz boru hattı ile adaya su sağlayacak KKTC İçmesuyu Temini Projesi, 2 adet baraj, toplam 107 kilometre boru hattı ile 2 adet terfi merkezinden oluşmaktadır. 75 milyon vatandaşımız gibi benim de Kıbrıs'la gönül bağlarım var. Anamur'daki Dragon Çayı gerçekten çok verimli bir çay. 700 milyon metreküp suyu var. Kıbrıs'ın su ihtiyacı var, Anamur'un sulama suyu ihtiyacı var. Alaköprü Barajı'nın temeli atıldı. Burada 130 milyon metreküp su biriktireceğiz. Buranın tam karşısında Geçitköy Barajı'nın temelini attık. Buradan 75 milyon metreküp suyu karşıdaki Geçitköy Barajı'na aktaracağız. Suyu askıda gidecek borularla aktaracağız. Zeminden gitmeyecek, çünkü Türkiye ile Kıbrıs arasında bin 450 metre derinlikte çukur var. Dünyada ilk defa 250 metre derinlikte askıda borularla Kıbrıs'a su götüreceğiz. Bu yönüyle dünyada bir ilk olan bir proje. Yaklaşık 107 kilometre boru hattıyla, 80 kilometresi deniz altından olmak üzere, canımız ciğerimiz KKTC'ye su götüreceğiz. Kıbrıs'a bu su hayat verecek. Hükümet olarak Kıbrıs'a her türlü desteği veriyoruz, vermeye devam edeceğiz. İnşallah 7 Mart 2014 saat 12.59 da barajımızı açacağız" diye konuştu.
Başbakan Yardımcı Beşir Atalay ise Kıbrıs Türkü'nün özgürlük mücadelesini yeni bir aşamaya taşıyacak, Kıbrıs Adasına hayat verecek 'KKTC Su Temin Projesi'nde bugün dev bir adım daha atacaklarını ifade ederek, "Bu proje, bir yandan Kıbrıs Adası'nın Türkiye’nin coğrafi ve ekonomik hinterlandında olduğunu gösterirken diğer yandan da Kıbrıslı Türkler ile anavatan arasında var olan bağı perçinlemektedir. Proje ile Kıbrıs Rum kesimine de önemli mesaj verilmektedir. Kıbrıs Rum kesimi her ne kadar kendini Türkiye’den uzak görsede bu proje doğal komşusunun Türkiye olduğunu bir kez daha hatırlatmaktadır. Kıbrıs Rum Kesimi artık adada Kıbrıs Türkü’nün varlığını ortadan kaldırarak bir gelecek tasarlamak yerine, barışçıl bir çözümün faydalarını görmelidir. Adaya kalıcı barışın hakim olması durumunda, Kıbrıs Adasında yaşayan herkes Türkiye'den taşınacak sudan da, adanın etrafındaki doğal gaz ve petrol kaynaklarından da daha etkin yararlanacaktır" ifadelerini kullandı.
 
"KKTC TÜM BELİRSİZLİKLERE VE TANINMAMIŞLIĞA KARŞIN İYİ NOKTALARA GELMİŞTİR"
KKTC'nin tüm belirsizliklere ve tanınmamışlığa karşın iyi bir noktaya geldiğini dile getiren Atalay, "İşleyen demokrasisi ve 15 bin doların üzerindeki kişi başı milli geliri bunun en önemli göstergesidir. Uygulanan ambargolara rağmen modern tesisleriyle yılda bir milyona yakın turisti ağırlamaktadır. Sekiz adet üniversite kurmuş ve seksene yakın ülkeden gelen 50 bine yakın öğrenciye eğitim vermektedir. Kıbrıs Rum Kesimi, Kıbrıs Türklerinin uygulanan izolasyonlar sonucu pes ederek azınlık statüsünü kabul edeceklerini bekliyorlar ise daha çok beklerler. Kıbrıs Rum Kesimi bilmelidir ki Kıbrıs Türkleri için yaşam devam etmektedir. Yaşamın gereği olarak da güçlü bir ekonomi, etkin bir yönetim ve sağlam bir sosyal yapı için her şey yapılmaktadır" şeklinde konuştu.
KKTC'ye her türlü desteği verdiklerinin altını çizen Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu desteği vermeye de devam edeceğiz. Biz Kıbrıslı kardeşlerimizi kendimizden ayrı görmüyoruz. Bilgimiz, tecrübemiz, gücümüz ve imkanlarımız ne ise paylaşmaya kararlıyız. Dünya ölçeğinde Kıbrıs Türkünün haklarını savunmak için yoğun mücadele vermekteyiz. Kıbrıs Türkünün haklı davasının her zaman takipçisiyiz. Her türlü ikili ilişkilerimizde Kıbrıs Türkü’nün önünü açmak ve uygulanan haksızlıkları bertaraf etmek için çalışıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti dünya ölçeğinde her türlü siyasi desteği verirken içerde de KKTC’nin güçlenmesi ve halkın refahının artması için imkanlarını seferber etmektedir. Türkiye’nin en değerli iki üniversitesi Kuzey Kıbrıs’ta kampüs açmıştır. Türkiye’nin başarılı turizm işletmeleri her türlü riski göze alarak Kuzey Kıbrıs’ta tesis işletmektedir. Kamu kurumları ve Sivil Toplum Örgütleri bilgi ve tecrübe paylaşımına dayalı işbirliği yürütmektedir. Kuzey Kıbrıs’ın en başta altyapı yatırımları olmak üzere bir çok ekonomik alan Türkiye Cumhuriyeti kaynaklarından desteklenmektedir. Bu desteklerin en somutlaşmış hali ise bugün temelini atmakta olduğumuz projedir. Suyun Kuzey Kıbrıs’a kavuşması ile Kıbrıs’ta ekonomik, sosyal ve siyasi hayat yeni bir aşamaya gelecektir. Türkiye olarak Kuzey Kıbrıs’ın kalkınması için her türlü desteği vermeye hazırız. Türkiye sizlere bu desteği verecektir. Su projesini Kablo ile elektrik götürme projesi takip edecektir. Kararı verildi proje çalışmaları yapılıyor. Niyetimiz inşallah, su ile aynı tarihlerde elektrik nakli çalışması da tamamlanacak. Sizden beklentimiz kaynakları planlı, adaletli ve verimli kullanmanızdır. Bunun için siyasi istikrarın ekonomik ve sosyal gelişmenin ön şartı olduğunu bir kez daha hatırlatmak isterim. Dar siyasi bakışlarla küçük siyasi hesaplarla Kuzey Kıbrıs’ın ve Kıbrıs Türklerinin geleceğine hiçbir katkı verilemez. Sadece, istikrarsızlık, belirsizlik ve gelecek endişesi üretirsiniz. Buna hiçbirimizin hakkı yok. Aksine, büyük bakışlara, geniş ufukla gelecek perspektiflerine ihtiyaç var. Türkiye olarak, biz, Kuzey Kıbrıs ve Kıbrıs Türklerinin geleceğine hep böyle bakıyoruz. Yarın daha iyi olacak. Kıbrıslı kardeşlerimizin geleceği daima daha iyi olacak. Bunun garantisi Türkiye’dir. Buradan son olarak KKTC'li gençlere seslenmek isterim. Değerli gençler asla umutsuzluğa kapılmayın. Daha güçlü bir değişim isteğiyle vatanınıza sahip çıkın. Kendinizi eğitin, yarına hazır olun. Bu ülkenin gücüne güç katın. İyi yetişen gençler kendi geleceklerini daha iyi kurdukları gibi ülkenin geleceğini de garantiye alırlar. Bugün emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."
 
"KKTC'DE TÜRK HALKI YALNIZ DEĞİLDİR"
KKTC Başbakanı İrsen Küçük de, ‘Asrın Projesi’ olarak adlandırılan ‘KKTC Su Temini Projesi’nin 1 milyar 117 milyon TL değerinde bir yatırım olduğunu kaydetti. Söz konusu bedelin 811 milyon TL’sinin KKTC’ye gidecek olan suyun ihale bedeli olduğunu aktaran Küçük, geriye kalan 300 milyon TL’lik bedelin de aktarımı tamamlanan suyun KKTC içindeki dağılım ağı için kullanılacağını belirtti. Konuşmasında üniversiteyi Türkiye’de okuduğunu da anlatan Küçük, eğitimini tamamladıktan sonra Devlet Su İşleri (DSİ) bünyesinde işletme mühendisi olarak işe başladığını aktararak, “Türkiye’de 3 barajın inşasında görev yaptım. Daha sonra ülküme dönerek anavatanda öğrendiklerimi ülkeme kazandırdım. Burada anladım ki KKTC Türk halkı yalnız değildir. Anadolu halkı her zaman yanımızda olacaktır” ifadesini kullandı.
KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun da, projenin temel atma törenine katılmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, "Asırlar boyunca Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC'de yaşayan Türklerin yıkılmaz, sarsılmaz bağlarına yenisini eklemeye geldik. Bu KKTC ve anavatan Türkiye'nin kucaklamasının en somut örneklerinden bir tanesidir. Bu proje, iki ülke arasındaki ilişkilerin hiçbir çıkar ve menfaat ilişkisine dayanmadığının en somut örneklerinden biridir" diye konuştu.
Konuşmaların ardından su geçişi ve iki tarafın kara yapılarının temelleri KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile Orman ve Su Bakanı Veysel Eroğlu tarafından atıldı.
 
KKTC SU TEMİN PROJESİ
'KKTC Su Temin Projesi' 7 Mart 2011'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Alaköprü Barajı'nın temelinin atılmasıyla başladı. Projede, barajda su tutulmasını sağlayacak inşaat aşamasına geçildi. Projenin başta KKTC olmak üzere, tüm Akdeniz çanağı için denizin 250 metre altından borularla su taşınacak olması bakımından önem taşıdığı belirtilirken, böyle bir yöntemin dünyada ilk kez uygulanacağı ve dünyaya örnek olabileceği vurgulanıyor. Türkiye'den yılda ortalama 75 milyon metreküp suyun KKTC'ye ulaştırılmasını hedefleyen proje sonucunda, 35 milyon metreküp suyun içme suyu olarak kullanılması geriye kalan suyun ise tarımda kullanılması planlanıyor. 2014 yılı mart ayında tamamlanması hedeflenen proje ile deniz yüzeyinin 250 metre altından 80 kilometre uzunluğunda su hattı yapılacak. Proje kapsamında, su hattının Türkiye tarafı kara yapıları için 45,6 milyon lira, KKTC tarafı kara yapıları için 26,9 milyon lira, deniz geçişi isale hattı için 630 milyon lira ve barajlarla birlikte toplam 782 milyon 504 bin liralık yatırım öngörülüyor.



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Asrin-Projesinde-Temeller-Atildi/374189