Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İtalya'nın Milano kentinde Uluslararası Politikalar Çalışmaları Enstitüsü'nde (ISPI) düzenlenen ''Turkey as an Emerging Regional Power: Challenges and Opportunities-Gelişen Bölgesel Güç Olarak Türkiye: Zorluklar ve Fırsatlar'' konulu konferansta yaptığı konuşmada, İtalya ile Türkiye'nin çok köklü ilişkilere sahip olduğunu belirtti. ''İtalya-Türkiye ilişkileri çok iyi bir seviyede. 13. yüzyıla dayanıyor bu ilişki ve birbirimizi iyi anlıyoruz'' diyen Bağış, her iki ülkenin de pek çok konuda benzer yaklaşımlara sahip olduğunu ve yaratıcılıklarıyla ön plana çıktığını bildirdi. Bağış, ''İtalya, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecini destekliyor. Daha fazla desteklemesini umuyoruz'' dedi. AB'ye olan kamuoyu desteğinin düşüşüne neden olan 5 maddeyi açıklayan Egemen Bağış, şöyle konuştu: Daha iyi olmasına önem veriyoruz İtalya Dışişleri Bakan Yardımcısı Marta Dassu da şunları söyledi:
''İlk madde vize konusu. Kamuoyunun üyeliğe desteği 2004'teki yüzde 80 seviyelerinden yüzde 30'lara düştü. Türk milleti, kendisine çifte standart uyguladığını düşündüğü için çok kızgın. Bu kızgınlığın nedenini sorgulamak gerekirse, Brezilya veya potansiyel bir aday ülke ya da Makedonya, Arnavutluk gibi ülke vatandaşları Schengen vizesine tabi olmadan rahatça AB'ye gelebiliyorlar. Oysa ki aday ülke Türkiye'nin vatandaşları bu haktan mahrum.''
''İkili ilişkilerimiz çok iyi, bir sorun yok. Bizim bu ilişkimiz, sadece hükümetlerarası değil sivil toplum ve özel sektör açısından da mükemmel durumda. Birçok grubumuz, altyapı alanında, bankacılık alanında, FIAT'ın, Pirelli'nin oldukça yatırımı var. Hükümetimiz, Türkiye-AB ilişkilerinin istikrarına önem veriyor. İtalya'nın asıl önem verdiği şey, Türkiye-AB ilişkilerini nasıl daha iyi noktaya götürebilirizdir. Bunun çabası içindeyiz."