- Birçok kişinin ortak sorunu bir türlü kilo verememek veya verdiği kiloları hızla geri almaktır. Kilo sorunun altında fiziksel nedenlerden çok psikolojik etkenlerin yattığını belirten Uzman Psikolog Arzu Güneş, ‘Beden Zekası’ çalışmaları sayesinde kilo sorunu ve yeme bozukluklarının daha kolay tedavi edildiğini söyledi. Kilo vermeye yönelik programların neredeyse tümünün davranış değişikliği yaratmak üzerine kurulduğunu belirten Güneş, “Diğer bir deyişle bu programlar kilo vermek isteyen kişilere tatlı yeme, aşırı yeme, düzensiz yeme, tıkınırcasına yeme gibi davranışlarını nasıl değiştireceğini öğretmeyi hedeflerler. Ama bunu, değiştirmeye çalıştıkları davranışların altında yatan nedenlere yönelmeden yapmaya çalışırlar ve çoğunlukla başarısızlık veya kısa vadeli başarıyla karşı karşıya kalırlar” dedi. ÖNEMLİ OLAN SORUNUN KAYNAĞINA İNMEK 'BEDEN ZEKASI ÇALIŞMASI POLLYANACILIK DEĞİLDİR' Kilo ile ilgili beden zekası çalışmalarının;
Beden Zekası çalışmalarında öncelikle, kilo problemine neyin sebep olduğunun araştırıldığını belirten Güneş, sürecin nasıl ilerlediğini şöyle anlattı: “Daha sonra da kilo sorununu sürekliliğini sağlayan düşünme biçimleri ve kalıpları tespit edilir. Bu kalıplar, örneğin bedeninizle ilgili ne düşündüğünüz ve ne hissettiğinizle ilgili olabilir. Ya da yiyecekler veya egzersiz yapmak konusunda ne düşündüğünüz konusunda olabilir. Çoğu kilo sorununda, sorunu yaşayan kişinin düşünce kalıpları sürekli olumsuz ve işlevsiz düşünceler üretip durur. Beden zekası çalışmalarında bu düşünce kalıplarının devre dışı bırakılması veya değiştirilmesi hedeflenmektedir. Bu değişimle birlikte farklı, yararlı ve gerçekçi düşünce, duygu, davranış kalıpları oluşturulur. Bu yeni kalıplar, bir süre sonra, tıpkı önceki yararsız kalıplar gibi otomatikleşecek ve kişinin yemek veya egzersize karşı tutumu tümüyle değişmiş olacaktır.
Bu çalışma kesinlikle bir pozitif düşünce veya Pollyanna’cılık olarak görülmemelidir. Unutmayalım ki, sürekli pozitif düşünmeye yönelik kalıplar, en az olumsuz kalıplar kadar zararlıdır. Amaç, gerçekçi-yararlı kalıplar oluşturmaktır. ‘Yararlılık’ kavramı; durumu olduğundan daha iyi ya da daha kötü değil, olduğu gibi görmek, yorumlamak ve ona göre davranmak anlamında kullanılmaktadır. Yararsız bir düşünce kalıbını önce fark edip sonra da değiştirmek istiyorsak, beden zekası çalışması bunun için en uygun araçtır.”
• Beden imajını yükseltmek,
• Aşırı yeme davranışlarını ortadan kaldırmak,
• Genel duygu durumunu iyileştirmek,
• Stresle baş etmek,
• Duygusal yemeyle baş etmek,
• Özgüveni artırmak, kişinin bireysel hedeflerine ulaşma becerisini artırmak/geliştirmek,
• Uzun vadede kendi terapistiniz olmanızı sağlamak,
• Olumsuzluklarla, sorunlarla karşılaşıldığında havlu atmanızı engellemek gibi alanlarda etkili olabildiğini vurgulayan Uzman Psikolog Arzu Güneş, kilo konusunda çalışırken, hedeflere ulaşmak için, öncelikle kişiye uygun bir beslenme planlamasına ihtiyaç duyulduğunu da sözlerine ekledi.