Şeker Hastalarına Ameliyatla Tedavi Müjdesi

19 Ekim 2012 Cuma  15:19

Universal Hastaneler Grubu’na bağlı Universal Alman (Taksim) Hastanesi bünyesinde kurulan Metabolik Cerrahi Ünitesi’nde Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Alper Çelik, tip 2 diyabet hastalarını ameliyatla tedavilerine Eylül 2011 tarihinden bu yana devam ediyor.

Dünyada sadece Türkiye dahil 6 ülkede ve 8 doktor tarafından yapılabilen ameliyat ile şeker hastalığı, ilaç ve insülin tedavisi kader olmaktan çıktı. Ameliyat sonrasında 300 hasta insülin veya hap kullanmayı bırakırken, yüksek kolesterol ve hipertansiyon gibi sorunların yanı sıra, hastalığın göz, böbrek, karaciğer gibi organ kayıplarına sebep olan etkileri de kontrol altına alınmış oldu.

Dünyadaki 8 doktordan biri

Universal Hastaneler Grubu’na bağlı Universal Alman (Taksim) Hastanesi Metabolik Cerrahi Ünitesi’nde Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Alper Çelik, geçtiğimiz yıl ameliyat ettiği hastalarıyla birlikte basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Hindistan’da metabolik cerrahi ameliyatlarını gerçekleştiren Dr. Suren Ugale de katıldı ve dünyada yapılan metabolik cerrahi uygulamaları ile ilgili bilgi verdi.

Basın toplantısına metabolik cerrahi ameliyatı olan sunucu – oyuncu Erhan Yazıcıoğlu, tiyatro sanatçısı İlyas İlbey, İzmir Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak, İzmir Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı katıldı.

Doç. Dr. Alper Çelik basın toplantısındaki konuşmasına “Bir hayalim vardı, bundan tam bir yıl önce bu hayalimi gerçekleştirmek üzere yola çıktım” diyerek başladı. Dünyada Brezilya, Japonya, Hindistan, Amerika Birleşik Devletleri, İtalya ve Türkiye’de olmak üzere sadece 6 merkezde 8 cerrah tarafından yapılan ileal İnterpozisyon ameliyatını Türkiye’de gerçekleştiren Doç. Dr. Alper Çelik, “Geçtiğimiz yıllarda yaklaşık 300 ameliyat yaptım. Hastalarımın insülin tedavisini bıraktığını, hap kullanmadıklarını, karaciğer, böbrek gibi organlarını ve gözlerini kaybetmekten kurtulduklarını, ayak yaralarının iyileştiğini gördüm. Hayallerimin bugün artık gerçek olduğunu ifade edebilirim. Doktorluk hayatımın son 5 yılını gecesiyle gündüzüyle diyabet hastalarına adadığım için doğru bir karar aldığımı görmekten dolayı çok ama çok mutluyum” diye konuştu.

Yüksek başarı oranı

Doç. Dr. Alper Çelik yapılan ameliyatın hastalarda yüzde 95 oranında başarılı olduğunu, hastaya faydasının ise yüzde 100 oranında olduğuna dikkat çekti. Ameliyatta başarının ne olduğunu çok iyi tanımlamak gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Çelik “Yüksek ünitelerde insülin ve yüksek miktarlarda ilaç kullanmak zorunda olan hastanın, ameliyat sonrasında insülin ve ilaç kullanma miktarlarında ciddi oranlarda düşüş oluyor. Bazı hastalar insülini bırakarak çok düşük miktarlarda ilaç ile hayatını sürdürebiliyor. Bunu da başarılı sayarsak, başarı oranı yüzde 100’dür. Bu ameliyatın riski ise herhangi bir sindirim sistemi ameliyatından daha fazla değildir” dedi.

Şeker hastalığı artık kader değil

Doç. Dr. Alper Çelik yaptığı basın toplantısında diyabet hastalığının “çağın vebası” olarak adlandırıldığını ve Dünya Sağlık Örgütü’nün rakamlarına göre her yıl dünyada yaklaşık 4 milyon insanın tip 2 diyabet hastalığı yüzünden hayatını kaybettiğini söyledi. Türkiye’de ise son 10 yıl içerisinde şeker hastalığının yüzde 50 oranından fazla bir şekilde artığına dikkat çeken Doç. Dr. Çelik, “Türkiye’de ise her yıl yaklaşık 32 bin kişi diyabet ya da diyabete bağlı hastalıklar sebebiyle hayatını kaybediyor, bu rakam günde yaklaşık 87 kişi gibi çok yüksek bir seviyededir. Ancak bu ameliyat sayesinde şeker hastalığı bir kader olmaktan çıkmıştır” dedi.

Hastalığın Türkiye’ye yıllık faturası 13 milyar TL

Ülkemizdeki kamu kurum ve kuruluşlarının diyabet hastalığının tedavisi için her yıl yaklaşık 13 milyar Türk Lirası harcadığına dikkat çeken Doç. Dr. Çelik şöyle konuştu:

“Universal Alman Hastanesi Metabolik Cerrahi Ünitesi’ne yatan tip 2 diyabet hastalarına uyguladığımız tedavi sayesinde artık kilo problemleri, şeker hastalığına bağlı organ kayıpları ve ilaç-insülin ihtiyacını sona erdirmek mümkün. Ayrıca şeker hastalarında ileriki yıllarında ortaya çıkması muhtemel diyaliz tedavileri, göz ameliyatları, kalp ameliyatları gibi pek çok ameliyatın da yapılmasına gerek kalmayacaktır. Türkiye’deki kamu kurum ve kuruluşları şeker hastalarının takip ve tedavisi için her yıl yaklaşık 13 milyar TL harcamaktadır. Bu ameliyat ile ülke ekonomisine katkı sağlanırken adı geçen diğer ilave tedavi yöntemlerine olan gereksinimin de önüne geçilerek kamunun sağlık hizmetlerinde bir rahatlama yaratılacaktır.”

Hastaların değişen hayatları

Basın toplantısına ayrıca geçtiğimiz yıllar içinde Doç. Dr. Alper Çelik’in ameliyat ettiği hastalar katıldı. Türkiye’nin dört bir yanına dağılmış hastalarından basın toplantısına katılanlar, şeker hastalığında yaşadıkları sıkıntıları ve ameliyat sonrasında değişen ve kalitesi artan yaşamlarından kesitler sundular. Ameliyat sonrasında bir kaç hafta içerisinde değişen hayatları, sona eren ilaca bağımlılıklarını ve organ hasarındaki iyileşme sürecini sevinç içinde duygusal ifadelerle anlattılar.

Baklava ve dondurma ziyafeti

Universal Hastaneler Grubu’na bağlı Universal Alman Hastanesi’nde düzenlenen basın toplantısının ardından hastalar neşe içinde ve ne kadar miktarda yiyeceklerini düşünmeden baklava ve dondurma yediler.



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Seker-Hastalarina-Ameliyatla-Tedavi-Mujdesi/374450