Bakan Kılıç, engelli branşlarında ödül konusunda herkesin kendini hesaba çekmesi gerektiğini belirterek, “Olimpik branşlar için sponsorluk desteği verenler, paralimpik branşlar için aynı desteği veriyor mu, vermiyor. Özel sektör sponsorlarının bu konuda bir refleksleri, bir çabaları var mı, yok mu? Reklam değeri varsa, sponsor var, reklam değeri yoksa sponsor yok. Bu konuda maalesef sosyal içeriğe bakılmıyor” dedi.
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, dünya üçüncüsü olan Ampute Milli Futbol Takımı’nı makamında kabul etti. Bakan Kılıç, Ampute Milli Takımı’nın Türkiye genelinde engelli sporlarına ve sporcularına yönelik farkındalık oluşturmaya gayret ettiğini belirterek, engelli sporculara yönelik çalışmalar yaptıklarını kaydetti. Kılıç, Türkiye’de yüzde 10’a yakın engelli vatandaşın olduğunu söyleyerek, “Bunların çok az bir bölümü şu veya bu branşla irtibatlı durumda. Çok azı spor yapar durumdalar. Bedensel engel nedeniyle sporla iç içe bir yaşam olmadığı takdirde bir çoğunda hareketsizliğe dayalı kısmen obezite, kısmen diğer kapsamlarda bazı sağlık problemleri ortayla çıkabiliyor” şeklinde konuştu.
‘Sporda engelleri kaldırıyoruz’ projesi kapsamında 81 ili birer özel donatımlı araca kavuşturmayı hedeflediklerini kaydeden Bakan Kılıç, “Şu an on rakamına ulaştık. Büyükşehirlerde birer, ikişer araç da yetmeyecek. Zaman içinde bunların sayısının da artması gerekecek. Belediyeleri bu alanda teşvik edeceğiz. Özel yapım araçlarla engelliler spor alanlarına götürülsün, sporunu yaptıktan sonra yeniden herkes okul servisi gibi evlerine dağıtılsın. Böylece aileler için de bir rahatlama imkanı doğacak. Bizler de topluma karşı bariyerleri kırmış olacağız” ifadelerini kullandı.
Kılıç, engelliler hakkında çok az konuşabildiklerini anlatarak, Ampute Milli Takımı’nın dünya üçüncülüğünü daha çok konuşulur, yazılır, sahip çıkılabilir hale getirmeyi amaçladıklarını vurguladı.
Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Kılıç, engelli sporcularla ilgili ödül yönetmeliğinde değişiklik yapılıp yapılmayacağı sorusu üzerine, dünyadaki süreci takip ettiklerini belirtti. Kılıç, yönetmelikte farklı ödüllendirme biçimleri bulunduğuna işaret ederek, engelli sporcularla ilgili branşlarda katılan ülke sayısı, katılan sporcu sayısı, müsabakanın biçimi gibi farklı segmentlere dayalı ödüllendirme biçimleri olduğunu ifade etti. Kılıç, "Dünyadaki sisteme paralel bir biçimde gitmek zorundayız ki evrensel bir nitelik kazanabilsin” diye konuştu.
Konunun herkesin kendisini hesaba çekmesini gerektiren bir konu olduğunu ifade eden Kılıç, “Olimpik branşlar için sponsorluk desteği verenler, paralimpik branşlar için aynı desteği veriyor mu, vermiyor. Bir futbolda Süper Lig, Milli Takım düzeyindeki müsabakalarda sağlanan yayın, sponsorluk desteği, paralimpik alandaki takımlarımız ya da Ampute Milli Fubol Takımımız ile ilgili süreçler açısından konu ediliyor mu, edilmiyor mu? Özel sektör sponsorlarının bu konuda bir refleksleri, bir çabaları var mı, yok mu? Reklam değeri varsa, sponsor var, reklam değeri yoksa sponsorlar yok. Bu konuda maalesef sosyal içeriğe bakılmıyor. Bizim meseleye yaklaşımımızda bir zihinsel engellilik söz konusu değil. Bunu Olimpik, Paralimpik branşlar arasındaki ödüllerin eşitlenmesinde görebilirsiniz” dedi.
Milli Takım futbolcuları Bakan Kılıç’a imzalı forma ve krampon hediye etti. Krampon teki hediye edilen Bakan Kılıç, ‘Kramponun tekini Genel Müdür’e mi hediye edeceksiniz’ diye espri yaptı.