KTAMS Genel Başkanı Ahmet Kaptan, ülkenin genelindeki gibi Merkezi Cezaevi’ndeki sorunların da çözümsüz kaldığını söyledi.
Suç oranı ile birlikte mahkum sayısının da giderek arttığını belirten Kaptan, Cezaevi’ndeki kadın koğuşunda tek bir kadın gardiyan bulunduğunu, 150 kişilik koğuşlara iki gardiyanın baktığını anlattı.
Cezaevi’nde personel eksikliği ve geri kalmış teknoloji nedeniyle büyük sıkıntılar yaşandığını ifade eden Kaptan, yeni bir cezaevi ve teşkilat yasasının gerektiğini vurguladı.
Mart 2012’den beri hazırladıkları yeni teşkilat yasasının meclis alt komitesinde görüşülmeyi beklediğini, görüştükleri tüm yetkili mercilerin de süre isteyip konuyu beklemede tuttuğunu anlatan Kaptan, teşkilat yasasının yenilenmesi halinde personel eksikliği de dahil birçok sorunun çözüleceğini belirtti.
Hükümeti “sırtını Ankara’ya dayayarak sorunları çözmemekle, vitrine oynamakla” suçlayan Kaptan, Çakıcı’dan konunun meclis gündemine getirilmesi için destek istedi.
ÇAKICI
TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı da, “Yolumuz ve beklentilerimiz aynı” diyerek, mecliste konuyu gündeme getireceğini ifade etti.
Cezaevi konusunda değişiklikler yapılıp bir vizyon ortaya konması gerektiğini kaydeden Çakıcı, Cezaevindeki birçok suçlunun uyuşturucu bağımlısı olduğunu söyledi.
Dünyada bağımlılar ile satıcıların ayrılmakta olduğunu kaydeden Mehmet Çakıcı, “Biz bağımlılar ile satıcıları aynı kefeye koyup cezaevine gönderiyoruz” dedi.
Cezaevindeki mahkum sayısının gün geçtikçe arttığını, çocuk suçlulara ayrı bölüm ayrılamadığından ıslah edilemediklerini belirten Çakıcı, “Yeni bir mekan ve yeni cezaevi yasasına ihtiyaç var” ifadesini kullandı.
Uyuşturucu bağımlılarının denetimli serbesiyet ile tedavi edilmesi gerektiğini kaydeden Çakıcı, ancak bunların yapılabilmesi için hükümet ve irade gerektiğini, ülkede de bunun bulunmadığını kaydetti.
Bugün Meclis Genel Kurulu’nun toplanıp toplanamayacağının belli olmadığını vurgulayan Çakıcı, “Ülkede ne hükümet, ne bakan, ne belediye başkanı, ne de meclis var” dedi.
İngiltere’nin eski başbakanlarından Margeret Teacher’in rakibini ancak yüzde 2-3 oyla geçmesi üzerine istifa ettiğini hatırlatan Çakıcı, bunların KKTC’de de örnek alınması gerektiğini söyledi.
Çakıcı, Başbakan Küçük’ün “delegelere verilen yemeklere, bakanların ve belediye başkanları ile TC Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve TC AB Bakanı Egemen Bağış’ın desteğine, TC Başbakanı Erdoğan’ın mesajına ve hükümet olanaklarını kullanmasına rağmen” kurultayda rakibini 14 oyla geçtiğini belirtti.
“İstikrar dendi ve istikrar mahkemelik oldu” diyen Çakıcı, muhalefet ve sendikalara hükümeti devirmek için çağrı yaptıklarını ancak olmadığını doğru olanın halka gitmek olduğunu ekledi.