Kanser Okulu’nda eğitimler başladı

2 Kasım 2012 Cuma  17:48

Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, bu okulla temel amaçlarının bu hastalık konusunda farkındalık yaratmak olduğunu söyledi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi, son yılların en tehlikeli hastalıkları arasında gösterilen kanser konusunda dikkat çekici bir projeyi hayata geçirdi. Büyükşehir Belediyesi, Medstar Kanser Merkezi işbirliğiyle, kanser olgusu ile ilgili kaygıyı azaltmak, kanser tedavisinin başarısında erken teşhisin önemini vurgulamak ve bu alanda farkındalık yaratmak amacıyla Kanser Okulu’nu açtı. Okulun ilk dersinde ise meme dokusunda ortaya çıkan ve yayılma özelliği gösteren, kadın kanserleri arasında ilk sırada bulunan “Meme kanseri” konusu ele alındı. Antalya Kültür Merkezi (AKM) Perge Salonu’nda düzenlenmesi planlanan ilk ders, yoğun ilginin olması dolayısıyla daha büyük kapasitesi bulunan AKM Aspendos Salonu’nda gerçekleştirildi.
AMAÇ FARKINDALIK YARATMAK
Dersin açılış konuşmasını ise aynı zamanda genel cerrah olan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın yaptı. Başkan Akaydın, halk sağlığı konusunda önemli bir konuyu masaya yatırdıklarını söyledi. Siyaset dolayısıyla hekimliğe ara verdiğini ifade eden Akaydın, ancak sağlık konusunda Büyükşehir Belediyesi olarak çeşitli projeler yürüttüklerini kaydetti. Ölüme neden 3 hastalıktan biri olan kanseri, Medstar Kanser Merkezi ortaklığıyla her ayın ilk Perşembe günü ele alacaklarını kaydeden Akaydın, kanser konusunda toplumun kafasında soru işaretleri olduğunu hatırlatarak, “Toplumda korku yaratma çabası içinde olan meslektaşlarımız ya da hastaların duygularını sömürerek kâr sağlamaya yönelik tıbbi faaliyetler var. Bu konuda halkı bilinçlendirmek çok önemli hale geldi. Bu okulla temel amacımız bu hastalık konusunda farkındalık yaratmak” dedi.
KANSERLİ HASTALARA EVDE SAĞLIK HİZMETİ
Başkan Mustafa Akaydın, yaşlı ve engellilere yönelik evde sağlık hizmeti verdiklerini de belirterek, kanserli hastaların da evinde sağlık hizmeti vermek için proje geliştirdiklerini duyurdu. Akaydın, gerçekleştiği takdirde bu projenin Türkiye’de ilk olacağını vurguladı. Kanserin dünyanın sonu olmadığını dile getiren Akaydın, “Özellikle meme kanseri büyük bir korkuyla yaklaşılması gereken bir hastalık değil. Hekim ile hastanın yakın ilişki içinde olması gerekiyor” dedi.
8 KADINDAN BİRİ MEME KANSERİNE YAKALANIYOR
Başkan Akaydın’ın konuşmasının ardından Medstar Kanser Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan bilgi verdi. Özdoğan, kadın kanserleri arasında ilk sırada meme kanserinin yer aldığını belirterek, dünyada ortalama 8 kadından birinin yaşamını etkileyen meme kanserinde erken tanının tedavi seçeneklerinin artması ve tedavide başarıya ulaşma ile hayatta kalma şansı bakımında çok önemli olduğunu kaydetti.
ÖNLENEBİLİR BİR HASTALIK
Özdoğan, “Meme kanseri herhangi bir organa yayılım göstermeden erken evrede tespit edildiğinde, hastaların yüzde 90’ından fazlası normal yaşamlarını sağlıklı bir biçimde sürdürmektedir” dedi. Yıllık Türkiye’de 30 bin kanser vakası görüldüğünü ifade eden Mustafa Özdoğan, Antalya bölgesinde yıllık 400 civarında meme kanseri görüldüğünü kaydetti. Basit kurallara uyulduğu takdirde kanserin önlenebilir bir hastalık olduğunu ifade eden Özdoğan, “Doğru beslenme ve fiziksel aktiviteler kanserin görülme olasılığını 3’te 1 azaltıyor. Yıllık yaklaşık 100 bin kanseri ortadan kaldırabiliyoruz. Kanser korkutulmuş bir toplumla değil, bilinçlendirilmiş bir toplumla yenilir” diye konuştu.
40 YAŞINDAN SONRA MAMOGRAFİ YAPILMALI
Prof. Dr. Saim Yılmaz ise girişimsel radyoloji konusundan eğitim verdi. Radyolojik görüntüde kullanılan yöntemleri anlatan Yılmaz, mamografik taramaların 40-75 yaş arasında meme kanserine bağlı ölümleri yüzde 30 oranında azalttığına dikkat çekti. 40 yaşından sonra yılda bir defa mamografi çekiminin önemli olduğunu kaydeden Yılmaz, mamografinin adetten 1-2 hafta sonra yapılması gerektiğini dile getirdi.
ELLE MUAYENE ÇOK ÖNEMLİ
Opr. Dr. Ali Öztürk de erken tanıda kendi kendine muayenenin çok önemli olduğunu belirtti. Elle ve gözle yapılan muayenenin adetten sonraki ilk hafta yapılması gerektiğini ifade eden Öztürk, her ay en az 5 dakika yapılacak bu muayenenin hayati önem taşıdığını söyledi. Öztürk, göğüslerdeki kitle, ağrı, meme başında akıntı, meme ucunda içe çekilmenin bu hastalığın belirtileri arasında yer aldığını vurguladı.
CİNSEL FONKSİYONLARDA SORUN OLABİLİYOR
Jinekolog Opr. Dr. Dilek Erdoğdu ise meme kanserinin cinsel fonksiyon bozukluğu yaratabildiğini söyledi. Hastalığın cinsel isteksizliği arttırdığını ifade eden Dilek Erdoğdu, bu kişilerin ağrılı cinsel ilişki yaşayabileceğini kaydetti. Dilek Erdoğdu, hastalara bu konuda verilecek desteğin psikolojik anlamda hastaları çok rahatlatacağını söyledi. 2 oturumda gerçekleştirilen ilk derste Prof. Dr. Akın Yıldız nükleer tıp, Doç. Dr. Berrin Pehlivan radyasyon onkolojisi, Prof. Dr. Ömer Özkan ise plastik ve rekonstrüktif cerrahi konularında vatandaşlara bilgi verdi. Konuşmaların ardından vatandaşlar, konularında uzman olan hekimlere sorularını yöneltti. Dersin sonunda Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, konuşmacılara katkılarından dolayı çiçek takdim etti.



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/-Kanser-Okulu-nda-egitimler-basladi/374933