Kentsel dönüşüm süreci kapsamında Türkiye’deki riskli yapılar tespit edilmeye başlandı Bağdat Caddesi’nde incelemelerde bulunan Türkiye’nin ilk Kentsel Dönüşüm Bakanlık Yetkili Kuruluşu Tektaş Mühendislik şirketi, önemli bulgular elde etti. 50 yıllık binaların bulunduğu Bağdat Caddesi’nde binaların yüzde 80’i yıkılacak durumda. Tektaş Mühendislik, Bağdat Caddesi’ndeki 30 bina için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ‘Binalar Yenilenmeli’ raporu verdi. Tektaş Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı İnş. Yük. Mühendisi Hakan Çatalkaya, Bakanlıktan onay aldıklarını ve bu binaların yenilenmesi sürecinin başlatıldığını açıkladı. İstanbul’da 300 bin bina yenilenebilir
Yeni binalarda problem yok
Kentsel dönüşüm sürecinde gerçekleştirdikleri çalışmaları değerlendiren Hakan Çatalkaya, “Alanlarda yaptığımız çalışmalarda gördüğümüz üzere, 1999 yılında yaşanan deprem bir milat oldu. O tarihten sonra artık hazır betona dönüldü ve bir standart oluşturuldu. 2007 Deprem Yönetmeliğine uygun yeni yapılan binalarda bir problem yok; ama 1999 yılından önceki çoğu binalar riskli” dedi.
Sadece İstanbul’da 200 bin binanın yenileneceğinin öngörüldüğünü ifade eden Hakan Çatalkaya, “İstanbul’daki yapıların durumu tahmin edildiğinden de kötü. Ben bu sayının 300 binlere yaklaşacağını düşünüyorum” dedi. Binaların tek tek dönüştürülmesindense alansal olarak dönüştürülmesinin daha sağlık olacağını söyleyen, Çatalkaya alan olarak başvurulduğunda devletten ek imar da aldıklarını belirtti.