Bir soru üzerine Talat, mevcut sistemde, ancak hükümetin istemesi halinde meclisin çalışabileceğini, istememesi halinde ise çalışmayacağını söyledi.
Talat, meclisle, yani yasamayla yürütmenin iç içe girdiğini belirterek, hükümetin bir yasayı çıkartmak istemesi halinde en hızlı bir şekilde bunu örneğin 15 gün içinde meclisten geçirebileceğini söyledi. Talat, bunun aksine hükümetin istememesi halinde ise herhangi bir yasanın asla geçmeyeceğini söyledi.
BAŞKANLIK SİSTEMİ
Bu yüzden sistemin önemli olduğunu söyleyen Talat, bir seçim olursa ne değişecek şeklindeki soruya, şu andaki gibi bir hükümetin kurulması halinde, meclisin de hükümet gibi yok sayılacağını kaydetti. Yani belirleyici olanın hükümet olduğunu ifade etti. Talat bu bağlamda başkanlık sisteminin daha uygun olacağını belirtti.
Bir dönem CTP olarak başkanlık sistemine karşı olduklarını hatırlatan Talat, geçen zaman içerisinde parlamenter ve başkanlık sistemlerinin avantaj ve dezavantajlarının görüldüğünü anlattı. Talat parlamenter sistemin bizim ruhumuz ve kültürümüzle bağdaşmadığını düşündüğünü söyleyerek, aksi takdirde şimdiki sistemde, Lefkoşa Belediyesinin karşı karşıya kaldığı sorunlarda olduğu gibi bir çok sıkıntının yaşanacağını kaydetti.
BÖYLE SİSTEM OLUR MU?
Başka bir soru üzerine hizmet anlayışının partilere göre değiştiğini belirten Talat, şimdiki hükümetin ve UBP’nin yandaşlara hizmet anlayışında olduğunu söyledi. Bunların yanında cumhurbaşkanı ile başbakanının etlerinin bir kazanda kaynamadığını söyleyerek “Böyle bir ülke; böyle bir sistem olur mu? Böylesi bir kavgadan, doğaldır ki, kaos çıkar” dedi.
Koalisyon durumlarında da tam uyumlu koalisyonların gerçekleşmesinin zor olduğuna dikkat çeken Talat, sistemle ilgili görüşlerini yineleyerek, koalisyonlarda meydana gelen uyumsuzluklardan örnekler verdi.
SAVCILIK TAHKiKAT YAPSIN
Halkın günü geldiğinde şimdiki anlayışa asla geçit vermemesi gerektiğini söyleyen Talat, son günlerde meydana gelen olaylara da değindi. Buna göre, Cumhurbaşkanının uzun yıllar müsteşarlığını yaptıktan sonra Cumhurbaşkanı tarafından Kamu Hizmeti Komisyonu’na atanan ve yine kendisinin atadıklarından birisi olan aynı kurumun sınav müdürünün, Başbakana yönelik giriştikleri evrak sahteleme olaylarına değinen 2. Cumhurbaşkanı, bunların yargıya intikal etmiş olaylar olduğunu söyledi ve yargıya intikal etmeyen daha birçok olayın da sorgulanması gerektiğini belirtti. Talat, bu gibi soruşturmaların sonuç verebilmesi için, gerekli yasal düzenlemelerin yapılarak, başka ülkelerde olduğu gibi, uzmanlaşmış savcıların tahkikat yapar duruma gelmesinde yarar olacağına inandığını vurguladı.
OTONOM ÇALIŞMA
Başka bir soru üzerine Talat, KTHY’nin battığını hatırlatarak, “KTHY’yi batıran Sayın Eroğlu’dur” dedi. Ancak meclisin konuyu araştıran komitesinin, iktidar partisinin çoğunlukta olması nedeniyle oy çokluğuyla CTP’yi suçlamaya kalkıştığını ifade eden Talat, bu örnekten hareket ederek “Başkanlık sistemi olsa meclis otonom çalışır” dedi ve kendisinin güneydeki değil ABD’deki başkanlık sisteminden bahsettiğini sözlerine ekledi. Bütün eleştirilere rağmen en çok yasa yapılan dönemin CTP dönemleri olduğunu söyleyen Talat, o dönemlerde meclisin gerçekten daha verimli çalıştığını belirtti.
UBP ZİHNİYETİ
Kendi dönemlerinde başlatılan AB uyum çalışmalarına da değinen 2. Cumhurbaşkanı, bu çalışmalara 2004’te başlandığını ancak şimdiki dönemde bu çalışmaların sonuçsuz olarak kapanmak üzere olduğunu söyledi. UBP kurultayı için bin istihdam yapıldığına değinen Talat, kamu reformunun gerçekleşmesi konusunda İngilizlerle yapılan çalışmanın da çökmek üzere olduğunu anlattı. Talat, bunların sebebinin UBP zihniyeti olduğunu ifade etti.
Talat, “Başkanlık sistemi bir yana, çünkü onu beklersek elimizde hiçbir şey kalmayacak, 5 yıl boyunca ben bunları düzelteceğim ve gerekirse kazanmayacağım diyecek bir iktidar lazımdır” diyerek, bütün bu olumsuzlukları ortadan kaldıracak yeni ve temiz bir yapılanmanın sağlanması gerektiğini söyledi.