İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesinde Mısır Çarşısı’nda meydana gelen patlamaya ilişkin davanın görülmesine devam edildi. Davanın başlamasının ardından Mahkeme Başkanı Mehmet Hamzaçebi daha önce iki kez Yargıtay tarafından bozulan Pınar Selek ve Abdulmecit Öztürk beraat kararına direnmelerinin usule aykırı olduğunu belirtmişti. Mahkeme direnme kararından vazgeçtiklerini açıklamıştı.
Mahkemede daha sonra mütalaası sorulan duruşma savcısı Nuri Ahmet Saraç iki sanığın ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını istedi. Duruşmada daha sonra Selek’in avukatları söz aldı.
Duruşmada söz alan Avukat Bahri Belen, “Pınar Selek hakkında mahkemenizce -üyeleri değişse bile- verilen bir karar vardı. Mısır Çarşısı patlaması için hüküm kurulmuştur. Mahkemeniz beraat kararında direnmiştir. Artık bu dosya sizden çıkmıştır. Siz artık yerel mahkeme olarak Pınar Selek ile ilgili hiçbir karar veremezsiniz. Bu ara kararınız yok hükmündedir” dedi. Bu kararın Türkiye hukuk tarihinde bir ilk olduğunu ifade eden Avukat Ayhan Erdoğan, “Verilen nihai karardan ara kararla vazgeçiliyor. Siz kendi kararınızı temyiz etmiş oluyorsunuz. Bunu Yargıtay yapar” diye konuştu.
Pınar Selek’in avukatlığını yapan babası Alp Selek ise, “Türk adliyelerinde ilk defa böyle bir durum yaşanıyor. Direnme kararı verdikten sonra dosya sizden çıkmış oldu. Şimdi ‘bu kararımdan vazgeçtim’ diyorsunuz. Bana bununla ilgili tek bir örnek gösterebilir misiniz? Bir insanın hayatıyla oynuyorsunuz. Bütün dosyanın tamamını incelediniz mi? Çuvallarca dosya var. Sizler yeni üyelersiniz. Bu vicdan meselesidir. Bütün dosyayı incelemediğinize eminim. Dosyayı okumadınız. İnceleseniz böyle bir karar vermezdiniz” ifadelerini kullandı. Selek’in konuşması sırasında sesinin titrediği gözlendi.
Avukatların sözlerini tamamlamasının ardından Mahkeme, duruşmaya ara verdi. Selek’in avukatlarının “direnmeden vazgeçme” kararının geri alınmasını talebini reddeden Mahkeme, duruşmayı 13 Aralık’a erteledi.
DAVANIN GEÇMİŞİ
Mısır Çarşısı’nda meydana gelen patlama ile ilgili davada İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan yargılamada Pınar Selek, patlamanın bomba mı yoksa LPG’nin mi neden olduğunun kesin tespiti yapılamadığı gerekçesiyle beraat etmişti. Yargıtay 9. Ceza Dairesi bu kararı bozmuş ve mahkemenin hüküm kurmasını istemişti. Bunun üzerine yapılan yargılamada yine patlamanın nedeninin belirlenemediği görüşünü tekrarlayan mahkeme, Selek’in yine beraatına karar vermişti. Dosyanın ikinci kez gittiği Yargıtay, Selek için “müebbet hapis istemiyle yeniden yargılansın” demişti. Pınar Selek’in avukatlarının talebi üzerine Yargıtay Başsavcılığı bu karara itiraz etmişti. Bu itiraz üzerine dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu tarafından incelenmiş ve Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin kararı onaylanmıştı.
Bunun üzerine dosyanın yeniden geldiği İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 9 Şubat 2011’de görülen duruşmada, Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk hakkında daha önce 2 kez verilen beraat yönündeki kararında direnilmesine hükmetmişti.